Follow us

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: γνώρισε – φρόντισε – διατήρησε τη γονιμότητά σου

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες.

MissBloom TEAM
Happy woman Unsplash

Η 15η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στη γονιμότητα. Φυσικά, δεν αρκεί μόνο μια ημέρα το χρόνο για να φροντίσουμε τη γονιμότητά μας. Μπορούμε να γνωρίσουμε, να φροντίσουμε και να διατηρήσουμε τη γονιμότητά μας, ώστε να μην έχουμε άγχος και αγωνία για τη στιγμή που θα θέλουμε να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε το πρώτο μας μωράκι.

Γιατί να γνωρίσω τη γονιμότητά μου;

Στην εποχή της πληροφορίας, της τεχνολογίας και της άμεσης γνώσης είναι θα λέγαμε κρίμα να μην γνωρίσουμε τη γονιμότητά μας, ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες – ίσως με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την ηλικία. Σε κάθε ηλικία όμως, η σωστή πληροφόρηση κι ενημέρωση και ο κατάλληλος γιατρός, μπορεί να βοηθήσει κάθε γυναίκα που ενδιαφέρεται για τη γονιμότητά της είτε άμεσα είτε στο μέλλον.

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να καταγράφουμε τον κύκλο μας, ώστε αν προκύψει κάποια αλλαγή να μπορούμε να την εντοπίσουμε. Εάν θέλουμε να μάθουμε το προφίλ γονιμότητάς μας, μπορούμε να συμβουλευτούμε τον γυναικολόγο αναπαραγωγής και να κάνουμε εξετάσεις αίματος, υπέρηχο και σαλπιγγογραφία. Με τις εξετάσεις αίματος θα δούμε τα επίπεδα των ορμονών που επηρεάζουν τη γονιμότητα, ενώ με τον υπέρηχο ο γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το περιβάλλον της μήτρας είναι υγιές. Η (νέα ανώδυνη) σαλπιγγογραφία θα μας δείξει εάν οι σάλπιγγές μας είναι διαβατές στην περίπτωση που προετοιμαζόμαστε για να γίνουμε γονείς. Φυσικά, δεν παραλείπουμε τον ετήσιο γυναικολογικό μας έλεγχο.

Γιατί να φροντίσω τη γονιμότητά μου;

Η φροντίδα της γονιμότητάς μας έχει να κάνει με τη φροντίδα της γενικής μας υγείας- ψυχολογικής και σωματικής. Φροντίζουμε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, προσέχουμε το βάρος μας, μειώνουμε το άγχος και το στρες και φυσικά ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Έτσι, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη φροντίδα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και ως προς τη γονιμότητα.

Γιατί να διατηρήσω τη γονιμότητά μου;

Σήμερα, οι γυναίκες αποκτούν σε μεγαλύτερη ηλικία το πρώτο τους παιδί σε σύγκριση με περασμένες δεκαετίες. Οι σπουδές, η δουλειά αλλά και διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την απόφαση των γυναικών να αποκτήσουν το πρώτο τους μωράκι.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων (ή αλλιώς κατάψυξη ωαρίων) δίνει την ευκαιρία σε κάθε γυναίκα να διατηρήσει τη γονιμότητά της εφόσον το επιθυμεί. Με την κρυοσυντήρηση ωαρίων, έχουν εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Eυχαριστούμε τον Ευριπίδη Μαντούδη, γυναικολόγο αναπαραγωγής – υπεύθυνο θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ, www.gennima.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ