Follow us

Ξεκινούν οι δωρεάν μαστογραφίες με το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" - Ποιες τις δικαιούνται - Πώς κλείνουμε ραντεβού

Το πρόγραμμα για τις δωρεάν μαστογραφίες αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ.

MissBloom TEAM
μαστογραφια ISTOCK

Από σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες από 50 έως 69 ετών θα αρχίσουν να λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο προκειμένου να προγραμματίσουν δωρεάν μαστογραφία.

Ο προσυπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, της πρώτης αιτίας θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος "Φώφη Γεννηματά", το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποιες δικαιούνται τις δωρεάν μαστογραφίες

Το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Όσες γυναίκες έχουν κάνει ήδη μαστογραφία το τελευταίο έτος δεν θα τη δικαιούνται τώρα (σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες 50-69 ετών κάθε δύο χρόνια), ενώ το πρόγραμμα προσυπτωματικού ελέγχου δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες που έχουν νοσήσει την τελευταία πενταετία.

Ο έλεγχος είναι πλήρης και περιλαμβάνει την ψηφιακή μαστογραφίας και σε περίπτωση ευρήματος, συμπληρωματικά υπέρηχο μαστού και κλινική εξέταση από γιατρό.

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Όσες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το παραπεμπτικό αυτό μπορούν να απευθυνθούν σε δημόσιο ή σε ιδιωτικό συνεργαζόμενο κέντρο και να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν εξέταση. Η ενημέρωση μπορεί να γίνεται και από την ιστοσελίδα mastografia.gov.gr. Τα συνεργαζόμενα κέντρα ανά περιοχή, βρίσκονται στο σημείο "Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων".

Δείτε περισσότερα στο thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ