Follow us

Τα δέντρα του πλανήτη κάνουν ό,τι μπορούν

Τα δάση της υφηλίου δεν μπορούν να επανέλθουν με την ίδια ευκολία που το έκαναν κάποτε.

MissBloom TEAM
Φωτιά iStock

άθε καλοκαίρι, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που φλέγεται από τις πυρκαγιές. Ο Charles P. Pierce του αμερικανικού Esquire γράφει σήμερα ότι το απόγευμα της Τρίτης οι Αμερικανοί έζησαν μια αποκάλυψη. Τη Δευτέρα, δε, έμαθαν από τις ειδήσεις ότι σχεδόν "όλη η αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" είχε παραδοθεί στις φλόγες. Χθες, λοιπόν, προσέτρεξε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature, η οποία εξηγεί, μερικώς, το πώς η κλιματική κρίση έχει αποδυναμώσει τα δέντρα και τα έχει καταστήσει λιγότερο ικανά να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Τα δέντρα του πλανήτη κάνουν ό,τι μπορούν

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Giovanni Forzieri από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, ανέφερε σχετικά με αυτή στο New Scientist, ότι το μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να φτάσουν στα συμπεράσματά τους έλαβε υπόψη του τις συνέπειες διαφορετικών περιβαλλοντικών παραγόντων πάνω στην ανθεκτικότητα των δασών και βρήκαν ότι η μεταβλητή που είχε να κάνει με το κλίμα είχε τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση.

Πιο συγκεκριμένα, μετρήθηκε η ανθεκτικότητα ως προς την ποιότητα του δάσους και την ικανότητά του να επανέρχεται σε δάσος και να μη γίνεται λιβάδι ή σαβάνα, όπως και ως προς την ικανότητά του να αντιστέκεται στις επιδρομές των παρασίτων.

Τι συμβαίνει με τα δάση, ανά τον πλανήτη

Κάτι που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι κάποια βόρεια δάση επιδεικνύουν σημάδια αυξημένης ανθεκτικότητας. Παρόλα αυτά, γενικά, τα δάση του πλανήτη, εμφανίζονται να χάνουν από την κλιματική κρίση. Και, όπως αποδεικνύεται, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μαζί τους χάνουμε και εμείς τη μάχη.

Αν τα δάση δεν μπορούν να επανέλθουν με γρήγορο ρυθμό μετά από τις καταστροφές, η ικανότητά τους να μετριάζουν την κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να μειώνεται, τη στιγμή που τα δέντρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση του αντίκτυπου που έχουν οι άνθρωποι στον πλανήτη, απορροφώντας περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών άνθρακα.

Οι ερευνητές, λοιπόν, μέτρησαν την αλλαγή στην ανθεκτικότητα των ανά τον κόσμο δασών, ανάμεσα στο 2000 και το 2020. Τα άνυδρα, τροπικά και εύκρατα δάση, τα οποία συναποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των δασών του πλανήτη, δεν επανέρχονται με την ίδια ισχύ που το έκαναν παλαιότερα.

Η αποψίλωση των δασών και η υλοτομία επηρεάζουν την υγεία των δασών, παρόλα αυτά οι ξηρασίες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, γίνονται όλο και πιο συχνές, όλο και πιο σκληρές.

Τέλος, κάτι το μάλλον απογοητευτικό. Οι ερευνητές μελέτησαν το αν έχει κάποια επίδραση ο τρόπος που χειρίζεται τα δάση ο άνθρωπος μετά από τις καταστροφές και βρήκαν ότι δεν μπορεί να επέμβει θετικά στον τρόπο με τον οποίο τα δάση παλεύουν για να προσαρμοστούν.

Πηγή: Esquire.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ