The Janes | Το μυστικό δίκτυο γυναικών που παρείχε υπηρεσίες αμβλώσεων την δεκαετία του 1960

Το "ανατριχιαστικά επίκαιρο" νέο ντοκιμαντέρ του HBO παρουσιάζει μαρτυρίες γυναικών – μελών του πιο σκοτεινού και παράνομου "κυκλώματος", με μοναδικό σκοπό την σωτηρία άλλων γυναικών.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Ποινή φυλάκισης έως και 110 χρόνια αντιμετώπισαν οι "Janes", όταν ξεσκεπάστηκαν οι "παράνομες" δραστηριότητες τους το 1972, λίγους μόλις μήνες πριν την οριστικοποίηση της απόφασης - ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ "Roe v. Wade", βάση της οποίας προστατεύεται (προς το παρόν) το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Περισσότερα από έντεκα μέλη του μυστικού αυτού γυναικείου δικτύου συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν, αφού σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος, ο σκοπός της σύστασής του όχι μόνο ήταν "παράνομoς" αλλά αποτελούσε εμπόδιο στο εθνικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Είσαι έγκυος; Κάλεσε την Jane

Κάτι που προφανώς δεν ίσχυε για τις αληθινές Janes. Εκείνες ήταν μόνο γυναίκες, ακτιβίστριες που αγωνίζονταν με κάθε τρόπο για την ισότητα αλλά και την σωτηρία τους στον σκληρό ανδροκρατούμενο κόσμο των ρετρό δεκαετιών. Στις αρχές του 1960 μια ομάδα γυναικών, διψασμένων για κοινωνική δικαιοσύνη, δημιουργούν ένα μυστικό κύκλωμα στο Σικάγο, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες ασφαλών αμβλώσεων σε κάθε γυναίκα που τις είχε πραγματική ανάγκη.

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr