Yria Ceramics | Το πιο διάσημο... μυστικό της Πάρου

Ένα hub κεραμικής τέχνης στην καρδιά των Κυκλάδων.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του '70 όταν η Monique Mailloux και ο Στέλιος Γκίκας αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Πάρο για να είναι κοντά στη φύση και να αφοσιωθούν σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα της: τον πηλό. Έτσι δημιούργησαν το Yria Ceramics ένα εργαστήριο-σημείο αναφοράς για το νησί αλλά και για την κεραμική τέχνη, με πρωταρχικό στόχο να δημιουργούν έργα που δεν ζουν για το ράφι αλλά για την ψυχή, όμορφα κι εμπνευσμένα χρηστικά αντικείμενα φτιαγμένα στο χέρι με αγάπη και μεράκι, των οποίων η ζωή γίνεται πλήρης επειδή τα απολαμβάνουν άλλα χέρια.

Απλές φόρμες και λιτά σχέδια που ξεχωρίζουν για τη λειτουργικότητα αλλά και για την οικειότητα που αποκτούν με την καθημερινή χρήση. Ένα μπολ, ένα φλιτζάνι, ένα πιάτο ή ένα βάζο Yria κερδίζουν τη θέση τους στο περιβάλλον που τα φιλοξενεί και αποκτούν ζωή από τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν. Προκειμένου η ιδέα αυτή να πάρει σάρκα και οστά, άρχισαν να οραματίζονται το ιδανικό περιβάλλον στο οποίο θα μπορούσαν να εκτεθούν τέτοια έργα. Κι από αυτό το όραμα το Yria έχει αναπτυχθεί και επεκταθεί σε έναν καλαίσθητο και φιλόξενο χώρο που αντανακλά έναν ολόκληρο τρόπο ζωής εμποτισμένο με απλή κομψότητα, έντεχνο σχεδιασμό και λειτουργικότητα.

Το κατάστημα Yria Ceramics στην Παροικιά

Σήμερα, η ψυχή των Yria Ceramics, που πλέον μετρούν 45 χρόνια ιστορίας, είναι η Ραμόνα Γκίκα η οποία μοιράζεται το πάθος για δημιουργία και την αγάπη για τον πηλό των γονιών της.

Η Ραμόνα Γκίκα

Η Ραμόνα μεγάλωσε μέσα στο εργαστήρι των γονιών της και πέρα από την "εμπειρική εκπαίδευση” που πήρε εκεί, σπούδασε κεραμική και βιομηχανικό σχέδιο στο περίφημο Central Saint Martins του Λονδίνου για να επιστρέψει στην Πάρο και να εμπλουτίσει το Yria Ceramics με νέα ερεθίσματα, καινούργιες ιδέες και σύγχρονες τεχνικές γνώσεις.

Η Ραμόνα με τη μητέρα της Monique Mailloux

Το εργαστήριο το νιώθει σαν προέκταση του σπιτιού της: "Πάντα ψήνεις κάτι στον φούρνο και περιμένεις να δεις πώς θα είναι το αποτέλεσμα, όπως όταν μαγειρεύεις”, μας λέει ενώ δεν σταματά να μιλάει με ενθουσιασμό για τη δουλειά της: "Δεν είναι σαν τη μόδα τα κεραμικά, είναι μια τέχνη παλιά. Τα χρηστικά κεραμικά αντικείμενα συνεχίζουν να αρέσουν στον κόσμο γιατί δε χάνουν την αξία τους” συνεχίζει ενώ μας ξεναγεί στον υπέροχο και φιλόξενο χώρο της.

Η επίσκεψη στο διάσημο Yria Ceramics που βρίσκεται στην κύρια Αγορά της Παροικίας είναι μια απολαυστική εμπειρία. Ανάμεσα στα κεραμικά χειροποίητα αντικείμενα τέχνης υπάρχει μια πλήρη σειρά από έπιπλα και είδη σπιτιού όπως μοναδικά προσωπικά είδη δώρου και πορσελάνη, κοσμήματα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στο στούντιο καθώς και μοναδικά προϊόντα που προέρχονται από όλο τον κόσμο.

Το Yria Ceramics βρίσκεται στην Αγορά της Παροικιάς, Πάρος, τηλ.: + 30 22840 24359, yriaparos.com