Follow us

23 χρόνια από τη μέρα που η Αθήνα ισοπεδώθηκε από τον σεισμό της Πάρνηθας

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 αρκούσαν 15 δευτερόλεπτα για να σημειωθεί η πιο μεγάλη φυσική καταστροφή που έπληξε ποτέ την πρωτεύουσα.

Σεισμός Αθήνας iStock

H μέρα ήταν Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 1999, 14:56:50 τοπική ώρα. Ο σεισμός της Πάρνηθας ή ο σεισμός της Αθήνας του 1999 -έμεινε στην ιστορία και με τα δύο ονόματα- θα γίνει ο φονικότερος των τελευταίων 50 ετών στην Ελλάδα. Αρκούσαν μόλις 15 δευτερόλεπτα για να εμφανιστεί το σκοτεινό πρόσωπο του Εγκέλαδου, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 140 νεκρούς, τουλάχιστον 2.000 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο σεισμός

Είχε μέγεθος 5,9 ρίχτερ και κράτησε 15 δευτερόλεπτα. Είχε επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και το ακριβές του σημείο ήταν ανάμεσα στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας και τις Αχαρνές.

Το μικρό του εστιακό βάθος (9 έως 14 χιλιόμετρα) ήταν από τις βασικότερες αιτίες των αποτελεσμάτων του, παρότι στην επιφάνεια του εδάφους υπήρξαν ελάχιστες ρηγματώσεις.

Μία μελέτη του 2008 όμως, που έγινε αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αποκάλυψε πως στην ουσία έγιναν δύο σεισμοί, μεγέθους 5,8 και 5,5 ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο.

Μία άλλη σεισμολογική μελέτη που αξιοποίησε δορυφορικά δεδομένα απέδειξε ότι ενεργοποιήθηκαν δύο ρήγματα που οδήγησαν στην εκδήλωση δύο σεισμών, με τα ρήγματα να εκτείνονται μέχρι τον κόλπο της Ελευσίνας.

Εντονότερα από τη δράση του σεισμού χτυπήθηκαν περιοχές όπως το Μενίδι, η Μεταμόρφωση, τα Άνω Λιόσια, η Κάτω Κηφισιά, η Ερυθραία, το Περιστέρι, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Πετρούπολη, οι Θρακομακεδόνες και η Ελευσίνα. Όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής βυθίστηκε λίγο σε σχέση με την Πάρνηθα, με την περιοχή στο Θριάσιο Πεδίο να μετακινείται περίπου 8 εκατοστά.

Δείτε περισσότερα στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ