Follow us

Όπερα και τρανς ορατότητα | Παραιτήθηκε η σύμβουλος παραγωγής της "Στρέλλα", Κatherine Reilly

Η επιλογή ενός cis άντρα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας παραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ,, σε σκηνοθεσία Γ. Κουτλή, αναδεικνύει νέους προβληματισμούς για ζητήματα ορατότητας και συμπερίληψης της τρανς κοινότητας.

MissBloom TEAM
ταινια

Η μεταφορά της βραβευμένης ταινίας του Πάνου Κούτρα, "Στρέλλα" (2009) με πρωταγωνίστρια την τρανς Μίνα Όρφανού (βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου), σε όπερα δωματίου αποτέλεσε μια από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές που τράβηξαν την προσοχή μας με την ανακοίνωση του προγραμματισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2022/23. Tη μουσική της νέας όπερας υπογράφει ο Μιχάλης Παρασκάκης, ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Γιώργος Κουτλής. Το λιμπρέττο της Αλεξάνδρας Κ* ακολουθεί τον άρτι αποφυλακισμένο Γιώργο στην συνάντησή του με τη Στρέλλα, μια νεαρή τρανς πόρνη που λατρεύει τη Μαρία Κάλλας. Οι δύο χαρακτήρες έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και θα πρέπει να βρουν μαζί διέξοδο.

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ακροάσεων την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου για την επιλογή ρόλων διεμφυλικών γυναικών και απευθύνεται σε διεμφυλικές γυναίκες ερμηνεύτριες οποιασδήποτε φωνητικής κατηγορίας (υψίφωνης ή βαρύτονης) με υποκριτικές και φωνητικές ικανότητες, όπως επίσης και προαιρετικά ανάγνωσης παρτιτούρας σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Στις 3 Οκτωβρίου, η τρανς εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Κatherine Reilly ανακοίνωσε την παραίτησή της από τη θέση της Συμβούλου Παραγωγής με σύντομη ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook όταν έγινε γνωστό στα social media ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα αναλάβει ο βαρύτονος Γιώργος Ιατρού: "Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιου είδους αναρτήσεις, αλλά μόλις ήρθε στην αντίληψή μου ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την όπερα 'Στρέλλα' ΔΕΝ δόθηκε σε τρανς γυναίκα. Αποχωρώ και επίσημα από τον ρόλο του Συμβούλου Παραγωγής και λήγω την συνεργασία μου με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ευχαριστώ όσους συνεργάτες έχουν πραγματικά στηρίξει την κοινότητα και εύχομαι στο μέλλον να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για όλα τα τρανς άτομα".

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ