Follow us

Νατάσα Γιάμαλη | "Κανένα DNA δεν καθορίζει ότι τα άτομα που γεννιούνται με μήτρα αναζητούν το γκλίτερ και τα σχεδιάκια"

Η γνωστή δημοσιογράφος του KONTRA έκανε μια αναφορά στα παιχνίδια και την ενίσχυση των έμφυλων στερεοτύπων.

MissBloom TEAM
Νατάσα Γιάμαλη Instagram

Η Νατάσα Γιάμαλη συχνά εκφρέρει την άποψή της για τα θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο.

Τις απόψεις της, της αναρτά μέσω των προσωπικών της social media και η δημοσιογράφος δέχεται πολύ συχνά θετικά σχόλια καθώς είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που δεν... φοβούνται να αποκαλύψουν πολλά.

Η Νατάσα Γιάμαλη μίλησε για την "Κιβωτό του Κόσμου" και έδειξε με τον πιο σωστό τρόπο τον "ελέφαντα" στο δωμάτιο

Συγκεκριμένα ανέφερε στη σχετική της ανάρτηση με αφορμή τηλεοπτικό ρεπορτάζ σε μαγαζί με παιχνίδια και τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη:

"Το χετε στο dna σας εσείς οι γυναίκες από μικρές" είπε ο καταστηματάρχης παιχνιδιών ερωτηθείς για το τι αγοράζεται περισσότερο για τα κορίτσια όταν έφτασε στα σετ μανικιούρ "για να μάθουν τα κορίτσια να φτιάχνουν τα νύχια τους και να τα στολίζουν".

Δεν θέλω να μείνω στο ότι αυτό πέρασε ασχολίαστο- γιατί μπορεί να συμβεί το να μην ακούσει το άτομο που παρουσιάζει γτ του μιλάνε από το κοντρόλ, το άτομο που μεταδίδει γτ μπορεί να μην του επιτρέπεται, κοκ.

Θελω να μείνω στο DNA. Κανένα DNA δεν καθορίζει ότι τα άτομα που γεννιούνται με μήτρα αναζητούν το γκλίτερ και τα σχεδιάκια στα νύχια ενώ τα άτομα που γεννιούνται με όρχεις σώνει και ντε θέλουν να γίνουν ο Κόναν ο Βάρβαρος.

Τα έμφυλα στερεότυπα, αυτοί οι κύριοι στα παιχνιδάδικα και δεκαετίες ροζ οδηγούν τα άτομα που ψωνίζουν για τα παιδιά να κάνουν σχεδόν αυτόματα τέτοιες επιλογές. Ροζ για τα κορίτσια, μπλε για τ’αγόρια. Κούκλες και κουζίνες για τα κορίτσια, πολεμιστές, σπαθιά και όπλα για τα αγόρια. Εκπαιδευτικά για τα κορίτσια, δράση για τα αγόρια. Κορίτσια που στο μέλλον θα πρέπει να μπουν στα παπούτσια της συνεσταλμένης αλλά περιποιημένης φροντίστριας και αγόρια μαχητικά που παίρνουν ρίσκα εκπληρώνοντας στερεοτυπικά πρότυπα αρρενωπότητας. Πόσο καταπιεστικό Ε;

Το παιχνίδι είναι κομβικό για την ανάπτυξη των παιδιών. Αν έχουμε μια δυνατότητα μέσα και από αυτό να αποφύγουμε τις προκαταλήψεις και την ενίσχυση των έμφυλων στερεοτύπων ας το κάνουμε. Και επειδή έρχονται γιορτές όσες/όσοι από εμάς έχουμε πιτσιρίκια στο περιβάλλον μας ας κάνουμε ενημερωμένες και ενήμερες επιλογές.

Παραθέτω και τον οδηγό της unicef για συμπεριληπτικό παιχνίδι:

1. Ενθαρρύνετε τη φοίτηση στο σχολείο και δώστε στα κορίτσια και στα αγόρια ίσο και επαρκή χρόνο για να παίζουν και να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, ανεξάρτητα από το φύλο.

2. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας παίζουν με παιχνίδια που αναπτύσσουν το συνολικά τις κοινωνικές και γνωστικές τους δεξιότητες. Για παράδειγμα, αναζητήστε παιχνίδια που αναπτύσσουν τις ικανότητές του και διεγείρουν τη δημιουργικότητα του καθώς και την δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων.

3. Βοηθήστε τα παιδιά σας να διαβάσουν βιβλία και να παρακολουθήσουν μέσα ενημέρωσης που αφηγούνται θετικές ιστορίες για παιδιά που είναι διαφορετικά – παιδιά που προέρχονται από διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα, παιδιά με αναπηρίες – καθώς και ιστορίες που παρέχουν θετικές απεικονίσεις των ρόλων των δύο φύλων.

4. Βάλτε τα παιδιά σας να παίζουν με παιχνίδια που παραδοσιακά συνδέονται με το αντίθετο φύλο. Τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια μπορούν να παίζουν με κούκλες και παιχνίδια μαγειρικής, καθώς και να ασχολούνται με σωματικά ενεργά παιχνίδια και αθλήματα. Τα παιχνίδια θα πρέπει τελικά να είναι εργαλεία που επιτρέπουν στα παιδιά να γίνουν ευέλικτα και προσαρμοστικά και να διδάσκουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων.

5. Αποφύγετε παιχνίδια που ενθαρρύνουν σκόπιμα τα έμφυλα στερεότυπα, όπως ροζ συσκευασίες, μονόκερους, ουράνια τόξα και καρδιές για τα κορίτσια έναντι μπλε συσκευασιών, ρομπότ, διαστημόπλοια και εργαλειοθήκες για τα αγόρια. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια που δίνονται στα παιδιά είναι συμπεριληπτικά και ποικίλης εκπροσώπησης.

6. Να έχετε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο οι διαφημίσεις μπορούν να ενισχύσουν τα επιβλαβή πρότυπα φύλου και να προωθούν τον αποκλεισμό. Επιλέξτε παιχνίδια και βιβλία που στέλνουν θετικά μηνύματα στα παιδιά σας.

7. Αποτρέψτε τα παιδιά από το να παίζουν με όπλα και βίαια παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών παιχνιδιών. Η βιομηχανία ψηφιακών παιχνιδιών είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας, ο οποίος είναι επίσης βαθιά προκατειλημμένος ως προς το φύλο και επιδοκιμάζει τη βία σε μεγάλο μέρος του περιεχομένου του. Αυτού του είδους τα παιχνίδια, που συχνά παίζονται από παιδιά και απευθύνονται σε εφήβους, έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν τις προκαταλήψεις τους ως προς το φύλο και να προωθήσουν μη υγιείς και επιβλαβείς συμπεριφορές στις μελλοντικές γενιές.

8. Αντικαταστήστε ή συμπληρώστε τα ψηφιακά παιχνίδια με εποικοδομητικές σωματικές δραστηριότητες, όπως αθλήματα και δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από το φύλο τους, και τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ασχολούνται με το σωματικό παιχνίδι όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή τους μέσω αθλημάτων, πηγαίνοντας στην παιδική χαρά ή παίζοντας με τους φίλους τους. Ως γονέας, προσπαθήστε να υποστηρίξετε ένα πλήρες φάσμα γνωστικών και δημιουργικών δεξιοτήτων για τα παιδιά σας και εξασφαλίστε ότι τα κορίτσια και τα αγόρια λαμβάνουν ίσο χρόνο παιχνιδιού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

9. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μεταφράζει το θυμό και την απογοήτευση σε επίλυση προβλημάτων, θετική επικοινωνία και εποικοδομητική σωματική δραστηριότητα αντί να χρησιμοποιεί επιθετικότητα ή εκφοβισμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ