Follow us

Πρώτη θέση για τον δήμο Αθηναίων σε Ευρωπαϊκό διαγωνισμό φωτογραφίας

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων του 2022 αναδείχθηκαν οι καλύτερες φωτογραφίες μέσω διαγωνισμού, με εκείνη του δήμου Αθηναίων να παίρνει την πρώτη θέση.

MissBloom TEAM
φοτο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα ιδιότυπο έργο τέχνης, με ιδιαίτερο συμβολισμό εξασφάλισε μια σημαντική διάκριση την οποία απέσπασε ο δήμος Αθηναίων, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στο διαγωνισμό φωτογραφίας, που έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων 2022 (EWWR).

Η συμμετοχή που εξαργύρωσε τη νίκη για τον δήμο Αθηναίων

"Η Βιώσιμη Φούστα", μια φούστα πολύχρωμη, εντυπωσιακή, φτιαγμένη από 1,5 τόνο ρούχων και υφασμάτων προς ανακύκλωση, αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη ύλη της δράσης του δήμου Αθηναίων υπό τον τίτλο "Τα Απόβλητα είναι εκτός μόδας, Βοηθάμε τα ρούχα μας… να γράψουν την ιστορία τους".

Η μεταποίηση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση ρούχων και υφασμάτων, αλλά και η ενημέρωση για την περιβαλλοντική επιβάρυνση από την παραγωγή, την κατανάλωση και την απόρριψη ρούχων και υφασμάτων σε ΧΥΤΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο του τριήμερου φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο, ένα σύγχρονο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων, από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου 2022.

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια, πρωτότυπα εκθέματα και ευρηματικά σκετς όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν γνώση για τη φιλοσοφία γύρω από τα βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και το περιβάλλον. Κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ "Μειώνουμε, Επαναχρησιμοποιούμε, Ανακυκλώνουμε. Βοηθάμε τα ρούχα μας να γράψουν την ιστορία τους". Κι έτσι έγινε.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν 16.129 δράσεις σε 30 χώρες. Σε όλες αυτές τις δράσεις συμμετείχαν δήμοι, δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης και εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατρανώνοντας την ιδιαίτερη σημασία της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.

Τι δήλωσε ο αντιδήμαρχος

O αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημαντική αυτή δράση, υπογραμμίζοντας ότι "πρωταρχικός στόχος του δήμου Αθηναίων παραμένει, εκτός από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, η υλοποίηση πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων στο πλαίσιο της βιώσιμης Κυκλικής Οικονομίας.

Κατά την τελευταία τριετία, η Διεύθυνση Καθαριότητας, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η καραντίνα, λόγω του κορονοϊού, κατάφερε να εφαρμόσει πολιτικές εναλλακτικές διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση στον δήμο της Αθήνας, παραμένει για τη δημοτική αρχή βασική προτεραιότητα. Θέλουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη δήμου και δημότη στον τομέα της ανακύκλωσης και ήδη έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανακύκλωση στον δήμο Αθηναίων

Έτσι, μαζί και με την πολύτιμη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη των Αθηναίων πολιτών, καταφέραμε και τριπλασιάσαμε το ποσοστό ανακύκλωσης στο 7% από το 2% που ήταν όταν αναλάβαμε, ενώ στόχος μας είναι να φτάσουμε το 10%. Στον δήμο της Αθήνας, εξυπηρετούμε πλέον κι άλλα εναλλακτικά ρεύματα ανακύκλωσης όπως: ανακύκλωση οχημάτων, μεταλλικά υλικά, μπαταρίες, παλιά computer, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων κά. Έτσι, με τις πρακτικές της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και με την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, μειώνουμε τις ποσότητες των αποβλήτων που οδεύουν προς ταφή στο ΧΥΤΑ, εξοικονομούμε πόρους όπως καύσιμα, νερό και πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή νέων υλικών, μειώνουμε τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ελαττώνουμε τα πλαστικά που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αφομοιωθούν. Στο Δήμο Αθηναίων δίνουμε στα απόβλητα μία δεύτερη ευκαιρία".

Η νικήτρια φωτογραφία του δήμου Αθηναίων πρόκειται να γίνει η νέα φωτογραφία εξωφύλλου των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), ενώ παράλληλα ο δήμος Αθηναίων έχει καταθέσει τις σχετικές δράσεις στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα αναδείξει τον ερχόμενο Απρίλιο τρεις φιναλίστ και τον Ιούνιο θα ανακοινώσει τον τελικό νικητή στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ