Follow us

Ενεχυροδανειστήρια, cult καφενεία, μαγαζιά χειρομαντίας και τα αρχαία τείχη της πόλης | Τι κρύβουν οι παλιές εμπορικές στοές της Αθήνας;

Ακόμα κι αν πολλές βρίσκονται στα όρια της εγκατάλειψης, εξακολουθούν να φιλοξενούν αρχιτεκτονικούς και εμπορικούς θησαυρούς. Περπατήσαμε στις παλιές εμπορικές στοές Αθήνας και ανακαλύψαμε μια αθέατη πλευρά της πόλης.

MissBloom TEAM
στοα

Ακόμα και τώρα, πιάνω τον εαυτό μου να κόβει δρόμο και να κινείται ανάμεσα στους μικρούς λαβύρινθους των παλιών εμπορικών στοών της Αθήνας. Μακριά από τη βουή της πόλης, ένας άλλος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου, εικόνες από περασμένες δεκαετίες, τότε που οι στοές του εμπορικού τριγώνου της πρωτεύουσας έσφυζαν από ζωή και εμπορική κίνηση.

Σήμερα, πολλές από αυτές τις στοές είναι πλήρως ή μερικώς εγκαταλελειμμένες, με λίγα καταστήματα να παραμένουν ακόμα και σήμερα ανοιχτά ή όποια νέα ανοίγουν να εμπίπτουν στην κατηγορία "αγορά χρυσού", κινητά τηλέφωνα και φωτοτυπίες.

Στοά Ανατολής

Υπάρχουν και στοές στην Αθήνα που έχουν αξιοποιηθεί πλήρως -εδώ και πολλά χρόνια, μάλιστα- και έχουν πάρει ανάσα ζωής και εμπορικής κίνησης, όπως η Στοά Σπυρομήλιου, η Στοά Κοραή και η Στοά Νικολούδη. Ίσως να αποτελέσουν παράδειγμα για το μέλλον και των υπολοίπων -εγκαταλελειμμένων- μεγάλων στοών;

Κάναμε μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και μπήκαμε μέσα σε 8 από αυτές τις στοές, μικρές και μεγάλες, μακρόστενα περάσματα και υπόγειες διαδρομές. Υπάρχουν πολλές περισσότερες να ανακαλύψετε μόνοι σας και να δείτε την άλλη πλευρά της Αθήνας.

Στοά Ορφανίδου

Ενώνει τις οδούς Σταδίου και Σοφοκλέους, ένας μακρόστενος διάδρομος που ακόμα και σήμερα παραμένει αρκετά ζωντανός από κίνηση (τουλάχιστον σαν πέρασμα), αν και συνεχώς προστίθενται νέα κλειστά μαγαζιά. Στη Στοά Ορφανίδου θα βρείτε μαγαζιά με ρούχα (λέγεται ότι εδώ ήρθαν τα πρώτα παντελόνια τζιν στην Ελλάδα), αλλά πρωτίστως μαγαζιά που πουλάνε συλλεκτικά νομίσματα, γραμματόσημα και γκραβούρες, σαν να μαζεύτηκαν όλοι οι πωλητές και συλλέκτες κάτω από μία στέγη. Πολύ ενδιαφέρουσα βόλτα, όλο και κάτι θα βρείτε -και σε καλές τιμές- αν ψάξετε σε αυτά τα μικρά μαγαζιά με θησαυρούς. Ναι, εκεί υπάρχει και ένα μαγαζί χαρτομαντείας, αν θέλετε να μάθετε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον.

Είσοδος: Σταδίου 39

Στοά Ορφέως / Αρσακείου

Απέναντι από τη μικρή Στοά Ορφανίδου, υπάρχει η μεγαλύτερη και επιβλητικότερη Στοά Ορφέως, πιο γνωστή και ως η στοά του Αρσακείου Μεγάρου, με το γυάλινο στέγαστρο να την "λούζει" με φως. Μόνο που αυτό το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα που άρχισε να οικοδομείται στις αρχές του 20ου αιώνα -αφού το 1900 κατεδαφίστηκαν όλα τα παλαιότερα κτίρια που βρίσκονταν εκεί- σήμερα παραμένει σκιά του ένδοξου παρελθόντος, εγκαταλελειμμένο και έρημο. Πριν από τρία χρόνια διαβάζαμε ότι ένα νέο μοντέρνο food hall -στα πρότυπα της Αγοράς Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης- θα κατασκευαζόταν εκεί, μαζί με γενικότερη αναδιαμόρφωση της στοάς, όπως και της παρακείμενης Στοάς Βιβλίου. Το πράσινο φως έχει ανάψει, περιμένουμε να δούμε πότε -και αν τελικά- θα ξεκινήσουν οι εργασίες αξιοποίησης.

Είσοδος: Σταδίου 46

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ