Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία | Οι ήττες του Πούτιν, οι χιλιάδες νεκροί και το άγνωστο τέλος

Μετά τον πιο αναπάντεχο πόλεμο της σύγχρονης ιστορίας τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Μπαίνοντας στον δεύτερο χρόνο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το σοκ των πρώτων εβδομάδων έχει δώσει τη θέση του στη βεβαιότητα -αναλυτών, πολιτικών και απλών πολιτών- ότι μετά τον πιο αναπάντεχο πόλεμο της σύγχρονης ιστορίας τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ακόμη ένα πράγμα είναι βέβαιο: Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Γνωρίζουμε όμως, ότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι επιθυμούν να λήξει στο πεδίο των μαχών και όχι γύρω από ένα διπλωματικό τραπέζι.

Σε αυτή τη γεμάτη αβεβαιότητα θλιβερή επέτειο, η διεθνής κοινότητα στέλνει ένα συμβολικό μήνυμα ενότητας: Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (141 υπέρ, 7 κατά, 32 αποχές) ένα (μη δεσμευτικό) ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Παρότι το ψήφισμα αυτό εκλαμβάνεται και ως βαρόμετρο προθέσεων, πολλοί αναλυτές προεξοφλούν έναν νέο ψυχροπολεμικού ύφους διπολισμό, με τη Δύση από τη μία πλευρά και μια ευρασιατική συμμαχία Ρωσίας-Κίνας από την άλλη. Την ίδια ώρα, το σχήμα αυτό αντικρούεται από εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι σινορωσικές σχέσεις είναι πολύ πιο περίπλοκες και ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να προσπαθεί να ισορροπήσει αντικρουόμενα συμφέροντα. Η Κίνα άλλωστε για τέταρτη φορά από την έναρξη του πολέμου, απείχε από την ψήφιση παρόμοιου ψηφίσματος του ΟΗΕ.

Δείτε περισσότερα στο thetoc.gr