Follow us

Ναταλία Γερμανού | "Στα 49 μου ένιωσα μία ξαφνική, εσωτερική απελευθέρωση"

Η Ναταλία Γερμανού, με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας, μιλάει για τη γυναικεία αλληλεγγύη, το ageism στην τηλεόραση και τη σχέση της με τον τηλεθεατή.

Ναταλία Γερμανού

Όταν σκέφτεται κανείς τη φράση "Γυναίκες στην ελληνική τηλεόραση" δεν μπορεί να μη συμπεριλάβει στη λίστα του τη Ναταλία Γερμανού. Η δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και στιχουργός, είναι ένα πρόσωπο που ο Έλληνας έχει συνδέσει εδώ και δεκαετίες με την ψυχαγωγία του, και όχι μόνο. Η Ναταλία Γερμανού, είναι μία γυναίκα φρέσκια, γεμάτη ζωντάνια, προοδευτικές ιδέες, αγάπη για τον συνάνθρωπο και κυρίως μυαλό. Είναι μία γυναίκα που - ειδικά τα τελευταία χρόνια - δεν διστάζει να θίξει δημόσια τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας, να προάγει τη γυναικεία αλληλεγγύη και το female empowerment και να αποδεικνύει καθημερινά σε όλους, ότι το να είσαι γυναίκα, είναι υπέροχο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, μιλήσαμε με τη γνωστή δημοσιογράφο για το γυναικείο φύλο αλλά και την πορεία της ίδιας στον απαιτητικό χώρο της δημοσιογραφίας και της τηλεόρασης.

Tι σημαίνει για εσάς η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;

Μια σπουδαία ιστορικά μέρα που δεκάδες χρόνια πριν κάποιες πολύ γενναίες γυναίκες βγήκαν στο δρόμο και πάλεψαν για να χουμε εμείς σήμερα δικαίωμα ψήφου, ισοτιμία και τις θέσεις εργασίας που αξίζουμε.

Τελικά είναι εύκολο να είσαι γυναίκα τη σημερινή εποχή;

Σίγουρα πιο εύκολο απ' ότι ήταν σε άλλες δεκαετίες. Αλλά και πάλι εξαρτάται από τη χώρα που ζεις, το καθεστώς, τις συνθήκες

Eίστε από τις λίγες γυναίκες στην τηλεόραση που μιλούν ανοιχτά για την ηλικία τους. Τι σας ώθησε να το κάνετε αυτό;

Μια ξαφνική εσωτερική απελευθέρωση που την ένιωσα στα 49 μου. Ως τότε ασυναίσθητα απέφευγα να λέω τον αριθμό, λες και κρύβοντας την ηλικία, ο χρόνος θα σε λυπηθεί και θα γυρίσει πίσω. Και ξαφνικά στο κατώφλι των 50 τα είδα όλα αλλιώς. Κι είναι τεράστια ανακούφιση!

Τα τελευταία χρόνια είστε πολύ ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν διστάζετε να παίρνετε το μέρος των αδυνάτων αλλά και των γυναικών. Είστε το ζωντανό παράδειγμα τoυ Female Empowerment. Τι θα λέγατε σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι "Οι γυναίκες κοιτάζουν πώς θα βγάλουν η μία το μάτι της άλλης;".

Η γυναικεία αλληλεγγύη δεν είναι μύθος. Υπάρχει κι όταν παίρνει μπροστά, είναι μια δύναμη ασταμάτητη. Απλώς υπάρχουν κάποιες δυσάρεστες και ντροπιαστικές εξαιρέσεις στο χώρο της τηλεόρασης, των social και του θεάματος που βγάζουν αυτή τη φήμη. Ναι υπάρχουν γυναίκες που δεν τιμούν το φύλο τους όπως άλλωστε και άντρες.

Έχετε διάρκεια σε έναν χώρο ανταγωνιστικό και δύσκολο. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Δεν παίζω ρόλο. Σιχαίνομαι τις υπερβολές, τις φωνές, τις εντάσεις. Η τηλεόραση για μένα δεν είναι καθρέφτης για να φτιάξω το κραγιόν μου αλλά για να δω τα λάθη μου. Κατάματη επικοινωνία με όποιον με βάζει σπίτι του. Λέω "συγνώμη" και λέω και "ευχαριστώ". Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο και τη μπάλα πάντα χαμηλά. Έτσι με έμαθαν έτσι συνεχίζω.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην αρχή της καριέρας σας; Ήσασταν μόνο η κόρη του Φρέντυ Γερμανού για κάποιους;

Και χειρότερα. Είτε με αντιπαθούσαν ως βύσμα είτε με αντιπαθούσαν ως μέτρια ως απόγονο του μεγάλου Φρέντυ. Πήρε χρόνια …

Δεν διστάζετε να συγκρουστείτε και να πείτε ανοιχτά τη γνώμη σας. Ήσασταν έτσι πάντα ή η προσωπική σας εξέλιξη σας έχει απελευθερώσει;

Καθόλου έτσι. Ήμουν κότα φοβητσιάρα και δεν ήθελα ποτέ να στεναχωρήσω κανέναν. Διπλωματία κι Άγιος ο Θεός. Τα τελευταία χρόνια άλλαξε όλος ο εσωτερικός μου κόσμος. Θύμωσα με πολλά και πάνω απ όλα με μένα για πολλά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι σας μεγάλωσε η γιαγιά σας γιατί η μητέρα σας εργαζόταν και δεν ήταν η τυπική Ελληνίδα μαμά. Πώς επηρέασε τη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας το γεγονός αυτό;

Νομίζω πως η γιαγιά μου ήταν ιδανικός γονιός. Αυστηρή όσο έπρεπε αλλά μοντέρνα στις ιδέες της, γενναιόδωρη και πολύ τρυφερή. Μου άφησε χώρο να μεγαλώσω να εξελιχτώ, μέσα σ ένα σπίτι γεμάτο βιβλία

Πιστεύετε ότι το κίνημα #MeToo έχει βοηθήσει να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας στην κοινωνία συνολικά;

Άνοιξαν στόματα κι έκλεισαν κάποια θρασύτατα φερμουάρ. Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα.

Θα σταματήσουν ποτέ οι γυναίκες να κρίνονται αυστηρά για το αναφαίρετο δικαίωμά τους να μη γίνουν μάνες;

Και γι αυτό έχουμε δρόμο. "Με ποιο δικαίωμα έχεις άποψη εσύ χωρίς παιδί"; Είναι φράση που ακούμε συχνά ακόμα. Η μητρότητα είναι επιλογή δεν είναι κοινωνικό στερεότυπο αυτό πια θα έπρεπε να είναι σαφές το 2023.

Θα σταματήσουμε ποτέ να φοβόμαστε τα σκοτεινά δρομάκια;

Πρέπει να σταματήσουμε. Αλλά αυτό είναι τεράστια συζήτηση.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κλισέ που συνοδεύει τις γυναίκες που εργάζονται στην τηλεόραση;

Θέλω να πιστεύω πως καταρρίφθηκαν τα περισσότερα τύπου "με ποιον κοιμήθηκε και πήρε τη δουλειά". Πχ βλέποντας τη Νίκη Λυμπεράκη ή τη Δώρα Αναγνωστοπούλου να χειρίζονται τον τηλεοπτικό αέρα με τόση φινέτσα και μαεστρία, αν το σκεφτείς αυτό είσαι βλαξ.

Τι αγαπάτε περισσότερο στις γυναίκες;

Ό,τι αγαπάω και στους άντρες. Την καλοσύνη, την ευαισθησία τη γενναιοδωρία!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ