Μαρία Αναστασοπούλου | "Θαυμάζω γυναίκες που καταφέρνουν όσα μοιάζουν για τους περισσότερους, σχεδόν αδύνατα"

Το τηλεοπτικό πρόσωπο της χρονιάς μιλάει για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και την πορεία της στον απαιτητικό χώρο της δημοσιογραφίας.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα τηλεοπτικά πρόσωπα της φετινής σεζόν. Η Μαρία Αναστασοπούλου, παρά το νεαρό της ηλικίας της κατάφερε να καθιερωθεί σε μία δύσκολη, τηλεοπτικά, ζώνη και να σταθεί επάξια στο πλευρό του θρύλου της δημοσιογραφίας, Γιώργου Παπαδάκη.

Με το ταλέντο, τις γνώσεις, τη διορατικότητα αλλά και τη φρεσκάδα της, "κέρδισε" την εμπιστοσύνη και τη συμπάθεια του κοινού το οποίο την προτιμάει σταθερά για την πρωινή του ενημέρωση.

Πόσο εύκολο είναι όμως για μία νεαρή γυναίκα, να καθιερωθεί σε έναν, κατά γενική ομολογία, δύσκολο και ανδροκρατούμενο χώρο, όπως αυτόν της δημοσιογραφίας; Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Μαρία Αναστασοπούλου μας λύνει την παραπάνω απορία, αλλά και πολλές άλλες!

Τι σημαίνει η Ημέρα της Γυναίκας στην εποχή μας;

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μία αφορμή για υπενθύμιση των αυτονόητων. Αυτονόητα που ακόμα και το 2023 αρκετές φορές είναι ζητούμενα.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα σήμερα;

Οι προκλήσεις είναι αναρίθμητες. Η μεγαλύτερη ίσως είναι ότι χρειάζεται ακόμα – δυστυχώς – να διανύσει μεγαλύτερη διαδρομή και να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποδείξει την αξία και την αποτελεσματικότητά της.

Συνάντησες εμπόδια στη διαδρομή σου που ίσως και αναδρομικά συνειδητοποιείς ότι ήταν λόγω του φύλου; Πώς τα αντιμετώπισες;

Φυσικά. Λόγω φύλου, λόγω ηλικίας και λόγω μίας σειράς άλλων παραγόντων. Το αντιμετώπισα με ψυχραιμία, επιμονή και υπομονή. Αν έχεις τον στόχο μπροστά σου και δεν τον χάνεις από τα μάτια σου, τότε το αποτέλεσμα συνήθως σε δικαιώνει.

Είσαι το τηλεοπτικό πρόσωπο της χρονιάς, και όχι άδικα, μιας και ανέλαβες κεντρικό ρόλο παρουσιάστριας σε μία θρυλική εκπομπή πλάι σε έναν θρύλο της δημοσιογραφίας. Βίωσες στην αρχή την αμφισβήτηση; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Μπορεί να κάνω αυτή τη δουλειά 16 χρόνια περίπου, αλλά το "Καλημέρα Ελλάδα" είναι αναμφισβήτητα μία ξεχωριστή εμπειρία. Αμφισβήτηση με την ακριβή έννοια του όρου δεν μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα. Αμφιβολίες ωστόσο για το αν αυτό το εγχείρημα θα πετύχει μου είχαν εκφράσει αρκετοί. Εντός και εκτός χώρου. Όλα πήγαν μια χαρά. Ευτυχώς.

Ποιες είναι οι γυναίκες που έχεις ως πρότυπα στη ζωή σου;

Θαυμάζω γυναίκες που καταφέρνουν όσα μοιάζουν για τους περισσότερους σχεδόν αδύνατα. Να μεγαλώσουν μόνες τους παιδιά χωρίς καμία βοήθεια, να ξεπερνούν τα εμπόδια που λέγαμε προηγουμένως και να δίνουν υπόσταση στα όνειρά τους, να καταφέρνουν μετά από μεγάλες δυσκολίες και ατυχίες να πατάνε γερά στα πόδια τους και να συνεχίζουν. Αυτές! Όλες!

Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη επαγγελματική σου στιγμή;

Ποια να πρωτοδιαλέξω; Τις πιο σημαντικές εμπειρίες σε αυτή τη δουλειά τις συλλέγεις στα μεγάλα γεγονότα. Στις χειρότερες στιγμές συγκαταλέγω σίγουρα το αδιανόητο που ζούμε τις τελευταίες μέρες.

Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να καθιερωθεί στον χώρο της τηλεόρασης; Υπήρξαν φορές που απογοητεύτηκες και σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Όχι. Οι γυναίκες άλλωστε είμαστε σκληρά καρύδια! Με πείσμα και δουλειά – αρκετή δουλειά – μπορείς βήμα, βήμα να προχωράς σε αυτή τη δουλειά, όπως και σε όλες. Με χαρές, με δυσκολίες αρκετές, με απογοητεύσεις, με όλα.

Τι μήνυμα έχεις να δώσεις στα νέα κορίτσια που θέλουν να μπουν στη δημοσιογραφία στην τηλεόραση;

Θα σε εκπλήξω! Να το κάνουν! Δεν θα βαρεθούν ποτέ! Κάθε μέρα, άλλη μέρα!

Ένα μήνυμα για το μέλλον;

Όχι άλλες τραγικές ειδήσεις. Όχι άλλος πόνος. Παραπάει!