Λήγουν οι καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές

Με ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών/τριών Σχολών Δραματικής Τέχνης ενημερώνουν για τη λήξη των καταλήψεων και την ταυτόχρονη συνέχιση του πολυμορφικού αγώνα τους, που ξεκίνησε με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα και υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Την ώρα που η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου ζητά την λήξη των καταλήψεων στην πρώτη σκηνή της χώρας, οι Δραματικές Σχολές ανοίγουν με τον αγώνα να εξακολουθεί δυναμικά και να αλλάζει μορφή. Με ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης δηλώνουν την πρόθεση τους να συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησαν με αφορμή την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές και δηλώνουν "Παλεύουμε με τις Σχολές μας ανοιχτές". Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση τους που ξεκινά με μια αναδρομή.

Ένα σύντομο χρονικό

Στις 17/12/2022 δημοσιεύθηκε το ΠΔ 85/ 2022 που μεταξύ άλλων επισφραγίζει την πλήρη υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών. Το πρόβλημα της αμφισβήτησης και της υποβάθμισης των πτυχίων μας εκκινεί από το 2003, ωστόσο η παρούσα κυβέρνηση με ένα αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα οριστικού χαρακτήρα και χωρίς πρότερη διαβούλευση μας εξασφαλίζει πτυχία που στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων. Είναι σαφές πως δεν αναγνωρίζονται οι τριετείς και εντατικές σπουδές μας με αποτέλεσμα να υποβιβαζόμαστε σε αποφοίτους λυκείου. Ως αυριανοί επαγγελματίες σε ένα ήδη επισφαλές εργασιακό περιβάλλον, αναγνωρίζουμε αυτή την υποβάθμιση ως πλήρους συνέπειας με την εν γένει απαξίωση του Πολιτισμού και την περιφρόνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των καλλιτεχνικών σχολών. Αυτή η πρόθεση γίνεται ακόμη πιο φανερή, όταν την ίδια στιγμή που μας στερούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, με το ίδιο ΠΔ 85/22 αναγνωρίζουν επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους ιδιωτικών κολεγίων.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr