Follow us

Γιατί ο γιατρός της Τζωρτζίνας σκέφτηκε το σύνδρομο Μινχάουζεν | Η κατάθεση που έφερε την άμεση αποχώρηση της Ρούλας Πισπιρίγκου

"Η Τζωρτζίνα στην ΜΕΘ ήταν καλά - Εκτός ΜΕΘ έχουμε "ανεξήγητα" συμπτώματα - Θα σας πάω πάλι στο σύνδρομο Μινχάουζεν" είπε ο κ. Ηλιάδης.

MissBloom TEAM
Ρούλα Πισπιρίγκου

Ο γιατρός που αμφέβαλε για την μητέρα της Τζωρτζίνας και τις προθέσεις της απέναντι στο παιδί της, δίνει την κομβικής σημασίας κατάθεσή του στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που από σήμερα περνά στον κύκλο των μαρτύρων που αφορούν το μετά την ανακοπή του παιδιού διάστημα έως τον θάνατο του στις 29 Ιανουαρίου 2022.

Η κατάθεση του διευθυντή της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου Ανδρέα Ηλιάδη είναι από τις πιο κρίσιμες στην δίκη για την τραγική πορεία του παιδιού στον θάνατο.

Ο κ. Ηλιάδης παρέλαβε στην ΜΕΘ την Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο στις 11 Απριλίου 2021. Βλέποντας την μητέρα και τον τρόπο που διαχειριζόταν, έχοντας χάσει ήδη δύο παιδιά, την όλη κατάσταση, είχε αναρωτηθεί αν είχε μπροστά του μία γυναίκα που μπορεί να πάσχει από κάποιο ψυχωσικό σύνδρομο. Έτσι της είχε προτείνει να δει ψυχίατρο και είχε φροντίσει να την φέρει σε επαφή με ψυχίατρο του νοσοκομείου.

Την κατάθεση του κ. Ηλιάδη παρακολουθούν τόσο ο πατέρας της Τζωρτζίνας Μάνος Δασκαλάκης όσο και η κατηγορουμένη, η οποία είχε μία δυσκολία στο περπάτημα όταν την μετέφεραν οι αστυνομικοί στο εδώλιο. Σύμφωνα με βεβαίωση που παρέδωσε ο συνήγορός της, μεταφέρθηκε χθες σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση και έγινε βιοψία.

Τι περιέγραψε ο εντατικολόγος

Ο εντατικολόγος περιέγραψε την διαδικασία που ακολουθήθηκε, όταν μεταφέρθηκε η Τζωρτζίνα στο Ρίο, εξηγώντας πως το παιδί εμφάνιζε σταθερότητα στην καρδιολογική παρακολούθηση και όπως είπε "δεν είχε καμία παθολογία που βλέπουμε σε καρδιακά νοσήματα. Συνήθως όταν τα παιδιά έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εμφανίζουν μια "έκρηξη" συμπτωμάτων. Εδώ, όσο περνούσαν οι ώρες είχαμε μια σταθερή εικόνα από το καρδιογράφημα", είπε και περιέγραψε πως τέθηκε ως προτεραιότητα η διάσωση του εγκεφάλου. Όπως ανέφερε ο γιατρός, εφαρμόστηκε θεραπευτική υποθερμία ώστε η θερμοκρασία να είναι στους 33 βαθμούς για να αποφευχθούν εγκεφαλικά οιδήματα. Ωστόσο το απευκταίο συνέβη: "η Τζωρτζίνα ανέπτυξε εγκεφαλικό οίδημα δυστυχώς", είπε ο κ. Ηλιάδης κάνοντας λόγο για "μία δραματική νύχτα. Έφυγα στις 5 το πρωί. Δεν το λέω για να εντυπωσιάσω, ήταν ένας ασθενής που πραγματικά πέσαμε πάνω του. Δυστυχώς δεν είχαμε διούρηση. Υπήρχε πρόβλημα στα νεφρά. Το αντιμετωπίσαμε. Ευτυχώς μας έκανε τη χάρη η Τζωρτζίνα. Γύρω στις 5 το πρωί τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν και έκλεισε η πρώτη νύχτα".

Σύμφωνα με τον εντατικολόγο, ανάμεσα σε όλα που εξελίσσονταν στο νοσοκομείο ήταν και συλλογή πληροφοριών για το ιστορικό της ασθενούς και η συνομιλία με την μητέρα, η οποία του είπε για τον θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια της Μαλένας και τον θάνατο "στην κούνια" της Ίριδας. "Είχαμε δύο θανάτους να διαχειριστούμε", είπε ο μάρτυρας και τόνισε πως για την αιτία θανάτου της Μαλένας, "επειδή μου φάνηκε πολύ περίεργο επικοινώνησα με μια ειδικό την παιδοογκολόγο κ. Μπάκα η οποία μου είπε ότι δεν είχε πειστεί για ηπατική ανεπάρκεια. Έπρεπε να δω πώς θα κινηθώ. Σαν γιατρός μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω για ηπατική ανεπάρκεια, μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω πως πεθαίνουν παιδιά από ηπατική ανεπάρκεια. Φτάσαμε να θεωρήσουμε τον θάνατο αυτόν αιφνίδιο. Για την Ίριδα είχα ενημερωθεί ήδη πως είχε πεθάνει στην κούνια της. Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, θάνατος της κούνιας. Eίχαμε δύο θανάτους που έπρεπε να διαχειριστούμε". Όπως ανέφερε δεν είχε πειστεί για τους δύο θανάτους που είχαν προηγηθεί και άρχισε να σκέφτεται το "Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου", στη θανατηφόρα του μορφή μάλιστα.

Στο σημείο αυτό, με την αναφορά του γιατρού στο σύνδρομο, η κατηγορουμένη αποχώρησε από την αίθουσα.

Πρόεδρος: Εξηγείστε μας τι είναι αυτό το σύνδρομο.

Μάρτυρας: Πρόκειται για κατάσταση που αφορά τον φροντιστή του παιδιού. Έπρεπε να εξετάσω αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφορά. Στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί γιατί αυτό είναι κακοποίηση παιδιού. Με συμπτώματα φαινόμενα ασφυξίας. Υπάρχουν red flags που με ταρακούνησαν.

"Το συζήτησα με τους συναδέλφους μου και το επόμενό μου βήμα ήταν να μιλήσω με κάποιον θεσμικό φορέα έξω από τον ιατρικό χώρο", ανέφερε ο κ. Ηλιάδης που απευθύνθηκε σε ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παράλληλα ανέφερε: "Είπα στην μητέρα, αφού συνεννοήθηκα με ψυχίατρο του νοσοκομείου, ότι υπάρχει ραντεβού για να τον δει ώστε ο ψυχίατρος να αποκλείσει το ψυχωσικό. Δεν πήγε καλά. Την επομένη οι γονείς με επέπληξαν "τι είναι αυτά τα πράγματα; Δεν θέλουμε τέτοιες παρεμβάσεις", μου είπαν".

Στην συνέχεια ο κ. Ηλιάδης είπε: "Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ιατροδικαστή κ. Τσιόλα στην Εντατική είχαμε μια συζήτηση. Την συζήτησή μας άκουγε πίσω από την πόρτα η μητέρα της Τζωρτζίνας. Όταν άνοιξε η πόρτα μου είπε "κύριε Ηλιάδη τα άκουσα όλα". Της είπα ότι δεν την αφορά τι λέω με τους συνεργάτες μου".

Με ένταση έκλεισε η κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, που θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα, ο οποίος κλήθηκε από τον συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου να απαντήσει για τον ρόλο του ως συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Ο κ. Ηλιάδης δέχθηκε ερώτηση από τον συνήγορο "αν αποστέλλει όργανα παιδιών για μεταμοσχεύσεις" στην οποία απάντησε εκνευρισμένος πως "δεν είμαι κούριερ" και δηλώνοντας περήφανος για την συνεισφορά του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων είπε στον Αλέξη Κούγια πως οι ερωτήσεις του είναι "προσβολή για τους γονείς που έχουν δωρίσει όργανα".

Νωρίτερα ο κ. Ηλιάδης αναφερόμενος σε "ανεξήγητα επεισόδια" ο μάρτυρας τόνισε πως η Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή είχε πολύ αυξημένα επίπεδα τροπονίνης, πράγμα αναμενόμενο λόγω της κατάστασης του παιδιού. Ωστόσο αργότερα είπε, εμφανίζονταν αυξημένα επίπεδα τροπονίνης τα οποία έπεφταν ραγδαία. "Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Η γιατρός ακόμα μου ανέφερε για μυδρίαση, διαστολή της κόρης, στο μάτι της Τζωρτζίνας, κάτι που όπως τόνισε μπορεί να προκληθεί από χρήση φαρμάκων. Η κεταμίνη για παράδειγμα προκαλεί μυδρίαση", είπε.

Ο μάρτυρας που αποκαλούσε την Τζωρτζίνα είτε "η μικρή μας ασθενής" είτε "Τζωρτζινίτσα" περιέγραψε όσα έγιναν από την εισαγωγή του παιδιού στην ΜΕΘ του Ρίου μετά την ανακοπή μέχρι που το παιδί διακομίσθηκε στο Αγλαΐα Κυριακού στην Αθήνα. Ανέφερε όλες τις ενέργειες του και όλες τις επικοινωνίες που είχε με συναδέλφους του από κεντρικά νοσοκομεία ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό για το παιδί.

Όπως είπε, μετά την αποσωλήνωση "αποφασίσαμε για την προστασία της μικρούλας, για να μην κινδυνεύσει, να διακομισθεί με γιατρό στο Ωνάσειο. Εκεί μπήκε απινιδωτής και ρυθμίστηκε η βηματοδότηση στους 60 παλμούς. Μετά επέστρεψε πίσω στη μονάδα που ήταν στο Ρίο για να παρακολουθήσουν το εμφύτευμα απινιδωτή που είχαν τοποθετήσει. Η αποκατάσταση της Τζωρτζινας είχε ήδη ξεκινήσει" είπε ο μάρτυρας περιγράφοντας στην συνέχεια τις ενέργειες για "όσο μπορούσαμε να αποκαταστήσουμε την κινητικότητα".

Μετά το εξιτήριο, όπως είπε ο κ.Ηλιάδης "υπήρξε επικοινωνία με τη μητέρα της Τζωρτζίνας όπου μου ανέφερε κάποια συμπτώματα. Αφορούσαν συμπτώματα εμετών, ήταν μη ειδικά. Αυτό που πρότεινα ήταν ότι θα είναι καλύτερο να είναι στο χώρο του νοσοκομείου. Μπήκε στο νοσοκομείο, έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν".

Όπως τόνισε "η Τζωρτζίνα υπό τη δική μας παρακολούθηση ήταν σε ήρεμη κατάσταση. Ο εγκεφαλογράφος ήταν ήρεμος, τα καρδιογραφήματα πάντα φυσιολογικά και κανένας βηματοδότης δεν ενεργοποιούνταν".

Πρόεδρος: Τα επεισόδια με σπασμούς, που υποχωρούσαν αυτόματα διαπιστώθηκαν από τους γιατρούς;

Μάρτυρας: Δεν διαπιστώθηκαν ποτέ. Μελέτησα τα δύο βίντεο, με κανέναν τρόπο δεν καταγράφουν επεισόδιο σπασμών. Εμφανίζεται ένα ένα παιδί που κλαίει και γενικά εικόνα που είναι αναμενόμενη. Ζήτησα να τραβηχτούν βίντεο του παιδιού και υπάρχει βίντεο του μόνιτορ που ήταν συνδεδεμένο το παιδί.

Όσον αφορά τα επίμαχα επεισόδια σε ερώτηση της προέδρου για αυτά τα συμπτώματα σπασμών μόνο όταν το παιδί ήταν κοντά στη μητέρα του και όχι όταν μεταφερόταν σε θάλαμο ΜΕΘ ο μάρτυρας είπε "υπάρχει εξήγηση! Θα σας πάω πίσω στα red flags της πλασματικής διαταραχής (συνδρόμου Μινχάουζεν)".

Ο κ. Ηλιάδης είπε πως η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στο Αγλαΐα Κυριακού προκειμένου να γίνει εγκεφαλική καταγραφή, κάτι που δεν γινόταν στην Πάτρα. "Τηλεφώνησα στο νοσοκομείο και ενημέρωσα. Με πήρε τηλέφωνο η καρδιολόγος και μου είπε "έχω δει υπερηχογραφικά την μικρή δεν έχει τίποτα"".

Πρόεδρος: Σας πήρε τηλέφωνο η μητέρα την ώρα της ανακοπής στο Αγλαΐα Κυριακού. Θυμάστε τι σας είπε;

Μάρτυρας: Ναι απλά το διατύπωσε. Δεν θυμάμαι κάποια έντονη συναισθηματική φόρτιση. Μου είπε "η μικρή έπαθε ανακοπή και της κάνουν ΚΑΡΠΑ". "Της είπα σε παρακαλώ θα αφήσουμε τους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους. Μετά από λίγη ώρα με ενημέρωσε ότι κατέληξε η μικρή και από κείνη τη στιγμή δυστυχώς δεν είχα άλλη επικοινωνία με τη μητέρα".

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις των γονιών όσο το παιδί ήταν στο Ρίο είπε πως ο πατέρας έκανε πολλές ερωτήσεις για το τι θα γίνει και αν μπορεί να γίνει κάτι άλλο ενώ η μητέρα πιο πολύ άκουγε παρά ρωτούσε.

"Δεν είχε την αγωνία που συνήθως βλέπω στους γονείς. Του θρήνου. Κάθε γονιός όμως αντιδρά διαφορετικά. Αν μου έκανε εντύπωση; Ναι, ήταν μια αντίδραση της μητέρας που δεν ήταν ταυτόσημη με το μέγεθος της σοβαρότητας".

Ο γιατρός είπε πως η μητέρα αντιλαμβανόμενη πως είχε κάνει εντύπωση ή σχολιαζόταν η συμπεριφορά της, του είχε πει "παγοκολώνα θα με βλέπετε! Έχω περάσει πολλά! Το συναίσθημα μου δεν θα το βγάλω".

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ