Follow us

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου | Μερικά tips που θα σε ανακουφίσουν

Ακολουθώντας μερικές βασικές συμβουλές μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής και καθημερινότητάς σου.

MissBloom TEAM
συνδρομο iStock

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να σηκώνεσαι από το κρεβάτι το πρωί και να φτιάχνεις φρέσκο καφέ. Τι συμβαίνει όμως όταν ο καφές αρχίζει να σου δημιουργεί πρόβλημα, προκαλώντας δυσπεψία, καούρα ή συμπτώματα που μοιάζουν με ΣΕΕ; Και φυσικά, ο πρωινός καφές αποτελεί μονάχα ένα μικρό παράδειγμα από τις τροφές που ίσως κάνουν πιο έντονα τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου και σου δυσκολεύουν την καθημερινότητα.

Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια χρόνια γαστρεντερική διαταραχή και ένας από τους βασικούς λόγους που κάποιος θα καταφύγει στον γαστρεντερόλογο. Χαρακτηρίζεται από μια ομάδα συμπτωμάτων, όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα, που μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και διάρκεια και ενδεχομένως να δυσκολέψουν την καθημερινότητά σου. Και παρότι αποτελεί τόσο συχνό νόσημα, δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο ακόμα που να μπορεί να εξηγήσει τα συμπτώματά του. Έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει στοχευμένη θεραπεία πέρα από το να προσαρμόσει κανείς την καθημερινότητά του σε συνθήκες ευνοϊκές για αυτό.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και διατροφή

Αν και εσύ πάσχεις από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, η διατροφή είναι ένα κομμάτι που αναμφίβολα σε ενδιαφέρει, καθώς συνδέεται άμεσα με την έξαρση των συμπτωμάτων. Ίσως είναι η πιο σημαντική παράμετρος για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, αφού μερικές αλλαγές σε αυτήν μπορούν να σε θεραπεύσουν. Παρακάτω, θα δούμε μερικές διατροφικές (και όχι μόνο) συνήθειες που θα σε κάνουν να νιώσεις άμεσα καλύτερα και μπορείς να προσθέσεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα.

Mastiqua: Μια από αυτές, όσο αναπάντεχη και αν ακούγεται, είναι η κατανάλωση του ανθρακούχου νερού Mastiqua. Το Mastiqua με πραγματικό μαστιχόνερο έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα του συνδρόμου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ομάδας μελών του επιστημονικού δυναμικού του Χαροκόπειου και του αμερικάνικου Rutgers.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το Mastiqua μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σοβαρότητα συμπτωμάτων όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και δυσφορία. Και κάπως έτσι, μπορεί να αποτελέσει την ιδανική επιλογή για να συνοδεύσεις τα γεύματά σου ή να το απολαύσεις σκέτο τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας - θα σου χαρίσει γεύση αλλά παράλληλα θα είναι και ευεργετικό για εσένα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη, άλλωστε, βαθμολόγησαν τη γεύση, την επίγευση, το άρωμα και την υφή του Mastiqua ως καλή ή πολύ καλή.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ