Follow us

Μαρία Οικονομίδου | "Ένιωθα όπως ο πηλός στα χέρια μου. Εύθραυστη αλλά και δυνατή".

Η καταξιωμένη κεραμίστρια μιλά για το έργο της και για την αγάπη της στην παράδοση με αφορμή την έκθεση "Ιδού η Ρόδος" στην οποία συμμετέχει.

MissBloom TEAM
οικονομιδου

Η έκθεση "Ιδού η Ρόδος" αποτελεί τα επίσημα εγκαίνια της ICARO C.A.G.A., που ιδρύθηκε πρόσφατα ως ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον φιλοξενίας και προώθησης της σύγχρονης τέχνης, με στόχο την συνεύρεση του κοινού με το σημερινό καλλιτεχνικό όραμα.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Αποστόλη Αρτινό: "Οι καλλιτέχνες της έκθεσης καλούνται να αναλάβουν μέσα στο αισθητικό περιβάλλον της εποχής τους, αυτήν ακριβώς την εμπειρία της ανάκλησης. Να ανακαλέσουν στο έργο τους τη μνήμη του πράγματος και να αναμετρηθούν με τη σαγήνη του. Δεν είναι η φορμαλιστική προσέγγιση που υπαγορεύει την εργασία τους, αλλά η διαφάνεια μιας διακοσμητικής γραφής που διαθέτει τα σημεία της, αυτόν τον άνθινο διάκοσμό της, το μυθικό φύλλο σαζ, τα ιστιοφόρα πλοιάρια, τα ελαφάκια και τα πουλιά. Ένα καθιερωμένο αισθητικό περιβάλλον που αληθεύει, πάντα εν καιρώ, την αλήθειά του".

Μεταξύ των 14 καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση είναι και η κερεμίστρια Μαρία Οικονομίδου που με χαρά απάντησε στις ερωτήσεις του Harpers Bazaar.

Από την οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας στην ξυλογλυπτική και από εκεί στη κεραμική τέχνη. Μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία αυτής της διαδρομής τα συναισθήματα που σας χάρισε και το τι σας δίδαξε.

Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη σε μια οικογένεια όπου διατηρεί αποθήκες με εμπόριο ξυλείας. Από μικρή έβλεπα με θαυμασμό τον πατέρα μου και τους τεχνίτες που δούλευαν και έδιναν ζωή σε ένα απλό κομμάτι ξύλο φτιάχνοντας κατασκευές .

Η μυρωδιά του ξύλου, αυτό το συναίσθημα του να παίρνεις μια φυσική πρώτη ύλη και να τη μεταμορφώνεις σε κάτι άλλο ήταν για μένα συναρπαστικό. Με το αδερφό μου θυμάμαι όταν είμασταν μικροί μπαίναμε στην αποθήκη και προσπαθούσαμε να σκαλίσουμε σπαθιά πάνω στο ξύλο. Και έτσι η ξυλογλυπτική έγινε το πρώτο craft μάθημα που πήρα ως χόμπι παράλληλα με το σχολείο. Ακολούθησαν αρκετά craft σεμινάρια και καλλιτεχνικά μαθήματα. Παρόλα αυτά έπρεπε να σπουδάσω διοίκηση επιχειρήσεων για να αναλάβω τη οικογενειακή επιχείρηση . Το 2010 μετακόμισα με την οικογένεια μου στη shanghai της Κίνας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Γυρνώντας στην Ελλάδα το 2018 και έχοντας δοκιμάσει να δουλέψω με πηλό σε ένα σεμινάριο αποφάσισα να κάνω focus μόνο σε αυτό. Η πρώτη επαφή με το πηλό ήταν καθοριστική. Δε μπορούσα να αφήσω αυτή τη λάσπη από τα χέρια μου.

Δείτε περισσότερα στο harpersbazaar.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ