Follow us

Τα ωραιότερα καλοκαιρινά στέκια στην Αθήνα για ποτό και φαγητό

Νέα σημεία που αξίζει να ανακαλύψεις!

night out iStock

Τρία από τα πιο σίγουρα πράγματα στην αστική μας πραγματικότητα: Η Κηφισίας δε θα πάψει να αποτελεί μία κόλαση επί Γης, ο Μεγάλος Περίπατος δε θα ολοκληρωθεί ποτέ (τουλάχιστον όχι σε ένα τελικό έργο που θα συνδυάζει αισθητική και λειτουργικότητα) και, τέλος, νέα εστιατόρια και μπαρ που έχουν κάτι να πουν θα ανοίγουν διαρκώς. Ας επικεντρωθούμε στα τελευταία, εκεί δηλαδή όπου τρώει και πίνει όλη η Αθήνα στο ξεκίνημα του θέρους. Μέρη σαν τα παρακάτω.

'Άκρα'

Το... 'Pharaoh' του δεύτερου εξαμήνου της χρονιάς βρίσκεται στην πλατεία Προσκόπων και είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης του Γιάννη Λουκάκη (που γράφει ιστορία στη Θεσσαλονίκη με την sui generis μπιστρονομία του στη 'Μούργα' και την 'Συν -Τροφή') με τον πιθανότατα κορυφαίο Έλληνα ζαχαροπλάστη Σπύρο Πεδιαδιτάκη (του 'Ourse').

Στα 'Άκρα' η κουζίνα -όπως και ο ίδιος ο χώρος- είναι αντισυμβατική και ορθάνοιχτη, με σχάρες ψησταριάς σε διάφορα ύψη, ταβάδες και τηγάνια.

'Voila'

Ένα παλιό διώροφο σπίτι της δεκαετίας του '50 επιλέχθηκε για να στεγάσει το "Voilà", στην πλατεία Αβησσυνίας. Απλώνεται σε δύο επίπεδα που κλιμακωτά συναντάς αμέσως μόλις ανέβεις τη λευκή μαρμάρινη σκάλα της εισόδου. Αρχικά, στον πρώτο όροφο θα αντικρίσεις ένα πολύχρωμο ποπ εσωτερικό που θυμίζει σαλόνι αστικού σπιτιού με επιρροές από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 με mix n' match στοιχεία και αθηναϊκές αναφορές. Το έτερο επίπεδο αφορά τη feelgood βεράντα, όπου συμπλέουν ένα όμορφο μπαρ, αναπαυτικές φερ φορζέ, λουλούδια και μία έξοχη θέα τόσο στα αθηναϊκά ατού -λέγε με Ακρόπολη, Πλάκα, ναός του Ηφαίστου κ.α.- όσο και στο πιο urban κομμάτι της αστικής πραγματικότητας.

Η επιμέλεια των όσων θα πιεις φέρει την υπογραφή της Ναταλίας Λιβιτσάνου, με τη λίστα των ποτών να κάνει ξεκάθαρο focus στα κλασικά cocktails, ενώ όσα θα φας είναι φροντισμένα από τους σεφ Αλέξανδρο Μπαζεγάκη και Πασχάλη Αδαμάκη, που παρουσιάζουν μία comfort κουζίνα στη λογική του τσιμπήματος (από pinsa και burger μέχρι tacos με γύρο χοιρινό και γεμιστά αραντσίνι).

'Sushi Lunchi'

Στις αρχές του περασμένο μήνα, ο Αντώνης Δρακουλαράκος αποφάσισε να στεγάσει τη δημοφιλή ghost kitchen του lockdown, προσθέτοντας μία ακόμη ενδιαφέρουσα γευστική πινέζα στο αθηναϊκό κέντρο. Μία άνετη μπάρα (συν τους πάγκους του εξωτερικού πλαισίου) και ένας ευχάριστος minimal χώρος με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες (maneki-neko, δεντράκι Μπονσάι) αποτελούν το τερέν στο παίζει μπάλα -φυσικά- το chirashi-don.

Τα μπολάκια με ξιδάτο ρύζι, αγγούρι και ωμό ψάρι είναι εκείνα που καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στο μενού, σε διάφορες -12 συνολικά- παραλλαγές. Λαβράκι, τόνος, σολομός, γαρίδες και χέλι συμπλέουν μαζί με το προαναφερθέν ρύζι αλλά και με μαυρομάτικα φασόλια και ενταμάμε σε μία εκδοχή, σερβιρισμένα μαζί με το δίπολο τζίντζερ/γουασάμπι, τραγανό νόρι και soy sauce. Bonus, το παγωτό μηχανής βανίλια/ τσάι μάτσα.

'Noah'

Το θερινό χιτ στο πάρκο Ελευθερίας επιστρέφει για μία ακόμη σεζόν, με τον βραβευμένο σεφ Σπύρο Μαυροειδή να είναι εκείνος που κρατά τα ηνία της κουζίνας του. Αφού προσπεράσεις την πράσινη θολωτή πέργκολα, αντικρίσεις το γλυπτό-σύμβολο και βρεις τη θέση σου είτε στο μπαρ, είτε στην επάνω αυλή και το section του dining, θα δοκιμάσεις μία θαυμάσια country style κουζίνα μεσογειακών κατευθύνσεων και λατινοαμερικάνικες νότες, στη λογική του μοιράσματος. Στο κομμάτι του πίνειν, η επιμέλεια των ποτών ανήκει στον Κωνσταντίνο Κώτσο, που έχει διαμορφώσει μία λίστα 10 cocktails, συν 3 low-abv προτάσεις και μία ακόμη δίχως αλκοόλ, ενώ ο Νίκος Λουκάκης έχει φροντίσει για την άκρως ενημερωμένη λίστα κρασιών.

'Esthio'

Το νέο εστιατόριο στο Κουκάκι και την οδό Δημητρακοπούλου φέρει την υπογραφή του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που φιλοδοξεί να ανοίξει το σύμπαν της βαλκανικής κουζίνας στα αθηναϊκά γευστικά δρώμενα.

'34 Athens'

Το "34 Athens" κρύβεται μέσα σε μία ιντριγκαδόρικη στοά στην πλατεία Καρύτση και αποκαλύπτει μία feelgood αυλή στο αθηναϊκό κέντρο. Πρόκειται για το νέο project της ομάδας του "Pairidaeza" - ένα σχεδόν speakeasy bar restaurant με χαλαρό mood και νόστιμα ποτά και πιάτα, που έκανε ντεμπούτο στις αρχές Μαΐου. Η ομάδα του "The Speakeasy Athens" έχει αναλάβει το κομμάτι του μπαρ, με τους Άγγελο Ζεϊμπέκη, Χρήστο Πίσκοπο και Μπάμπη Κιούση να έχουν διαμορφώσει μία κάρτα 'έξυπνων' ποτών (10 στον αριθμό, συν 2 προτάσεις χωρίς αλκοόλ), που εμφανίζονται λιτά στο μάτι αλλά έχουν γευστικό βάθος και μπόλικη δουλειά πίσω τους.

Όσον αφορά την κουζίνα, ο Τάσος Δέμπης ("Hygge" στη Σύρο) έχει επιμεληθεί ένα μαζεμένο μενού που πατά τόσο στην τάση του bistronomie όσο και στη φιλοσοφία του zero waste, με σαφείς comfort κατευθύνσεις, το οποίο τρέχει καθημερινά ο Γιάννης Πλατανιανάκης ("Albergo Gelsomino", "Alali", "Thama"). Το focus προφανώς και γίνεται στη γεύση αλλά και την εποχικότητα.

'Piscis'

Η ολοκαίνουρια άφιξη στην καρδιά της διάσημης περαντζάδας του Μικρολίμανου προτείνει μια πολύστροφη και value for money ψαροφαγία με τη σφραγίδα του χρυσοσκουφάτου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή και του στενού του συνεργάτη Πέτρου Φωτείνη. Τα πιάτα εδώ σου προσφέρουν τη δυνατότητα να κολυμπήσεις σε όποια νερά επιθυμείς, με ασαφή σύνορα ανάμεσα σε πρώτα και κύρια αλλά ρότα που δείχνει τη μέση του τραπεζιού.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ