Υπάρχουν κάποιες "κακές" τροφές που προσπαθούμε να αποφεύγουμε όταν κάνουμε δίαιτα, στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος. Η Σοφία Κόντη, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος (healthnutritionbalance.gr), μας λέει ποιες είναι αυτές και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Οι τροφές που (κακώς) αποφεύγουμε όταν κάνουμε υγιεινή διατροφή
Αυγό
Είναι πολύ θρεπτικό, ενώ δικαίως καταλαμβάνει την πρωτιά ίσως της πιο αμφιλεγόμενης τροφής. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ένα αβγό την ημέρα είναι ασφαλές και θρεπτικό, ενώ η κατανάλωσή του καθημερινά μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα πρωτεΐνης στο αβγό, η οποία προκαλεί έντονο αίσθημα κορεσμού. Μάλιστα, ένα πρωινό με βάση το αβγό καθυστερεί την πείνα περισσότερο από ένα πρωινό με βάση το αλεύρι. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research διαπιστώθηκε ότι άντρες που έτρωγαν αβγά το πρωί χόρταιναν ευκολότερα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα των ορμονών της πείνας, όπως η γκρελίνη, και χρειάζονταν μικρότερη μερίδα στο μεσημεριανό σε σχέση μ’ εκείνους που δεν το συμπεριλάμβαναν στο πρωινό τους.
Χοιρινό
Οι περισσότεροι το έχουν στο μυαλό τους ως ένα πάρα πολύ λιπαρό κρέας, φαντάζει γεμάτο λίπη και επιβλαβές για την υγεία, ενώ όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος απλά το αποφεύγουν. Όλα αυτά αποτελούν απλά μια κακή φήμη! Στην πραγματικότητα, το χοιρινό κρέας προσφέρει υψηλό βαθμό κορεσμού. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ αποτελεί πηγή βιταμινών Α, του συμπλέγματος Β σε υψηλές αναλογίες, D, Ε και K. Ακόμα, περιέχει σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο. Έχει μικρά ποσοστά χοληστερόλης και το περισσότερο λίπος που περιέχει βρίσκεται περιφερειακά του κρέατος, κάτι που το καθιστά ορατό και άρα εύκολο να αφαιρεθεί, ενώ το ψαρονέφρι έχει περίπου 6% λίπος, δηλαδή ίσως λιγότερο από το μπούτι του κοτόπουλου. Περιέχει λίπος με περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα απ’ ό,τι το βοδινό, ενώ παράλληλα δεν έχει κορεσμένα.
Ζυμαρικά
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και ίσως το αγαπημένο φαγητό των περισσότερων γυναικών! Τα ζυμαρικά θεωρούνται πάντα ο "κακός" της υπόθεσης. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Οι υδατάνθρακες (όπου ανήκουν τα ζυμαρικά) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αντί να τα αποφεύγουμε, επιλέγουμε ζυμαρικά ολικής αλέσεως και κρατάμε ένα μέτρο όσον αφορά τις μερίδες μας. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε πολλές μερίδες τροφών ολικής αλέσεως την ημέρα είναι πιο πιθανό να αδυνατίσουν και να διατηρήσουν υγιές βάρος. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β1, Β3, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Όταν, μάλιστα, τα ζυμαρικά είναι ολικής αλέσεως, παρέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, η κατανάλωση των οποίων έχει συσχετιστεί με πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο al dente είναι μαγειρεμένα τόσο λιγότερο ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα μας. Μελέτες σε άτομα που κάνουν δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δείχνουν ότι μια μέτρια ποσότητα ζυμαρικών δεν είναι επιβλαβής. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας μακαρονάδες ακόμα κι όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.
Διάβασε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr