Follow us

Καύσωνας Κλέων | Θερμοκρασίες μέχρι 45 βαθμούς - Ποιες ημέρες είναι πιο δύσκολες

Ο καύσωνας Κλέων εντάσσεται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών.

θάλασσα iStock

Αντίστροφη μέτρηση για να κάνει την εμφάνισή του στη χώρα το σφοδρό κύμα του πολυήμερου καύσωνα, με τους ειδικούς να κρούουν "καμπανάκι" για την προστασία των πολιτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, τόσο φορέων όσο και των προσώπων της κυβέρνησης, ενόψει του καύσωνα. "Το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή" είπε για τον καύσωνα Κλέων ο κ. Μαρινάκης προσθέτοντας ότι μετά τη σύσκεψη της Τρίτης "θα υπάρξουν ανακοινώσεις με συστάσεις και μέτρα που θα λάβουμε".

Ο καιρός

Σήμερα, Τρίτη θα είναι μια μεταβατική ημέρα, καθώς το θερμόμετρο θα δείξει έως 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. Ενώ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου ξεκινάει ο καύσωνας με θερμοκρασίες 38 – 40 βαθμούς και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 40 – 41 βαθμούς και τοπικά μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να κορυφωθεί η ζέστη. Μιλώντας στο Mega o Γιάννης Καλλιάνος δήλωσε πως σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ο υδράργυρος θα φτάσει έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου τοπικά και όχι τους 43 που ανέφεραν οι αρχικές προγνώσεις ως την υψηλότερη θερμοκρασία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι από την Κυριακή, σιγά-σιγά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του κύματος ζέστης - σταδιακά, όμως και από βορρά προς νότο. Στις αρχές της άλλης εβδομάδας, όπως όλα δείχνουν θα αποκατασταθούν σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή οι θερμοκρασιακές συνθήκες.

Ο καιρός σήμερα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση για σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις και έντονη ζέστη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 33 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 35-37, στην Ήπειρο από 18 έως 36 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 18 έως 36-38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 35-37 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 34 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 19 έως 32-34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 35-37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές, στο Ιόνιο με εντάσεις έως 4 μποφόρ, στο Αιγαίο με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς.

Μέτρα προστασίας

Ο καύσωνας Κλέων εντάσσεται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών. Ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, συστήνονται τα εξής:

Στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί κατά περίπτωση απαραίτητο για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης, υπό συνθήκες καύσωνα.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την από 26 Μαΐου 2023 (αριθ. πρωτ. 52903) σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπονται:

Α. Οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης

Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ., μεταξύ των ωρών 12:00-17:00.

Διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων κατάλληλων χώρων για τον χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν, μετά από συνεργασία του εργοδότη και του τεχνικού ασφαλείας, ιατρού εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και, όπου δεν υπάρχουν, των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15 ° C.

B. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν, για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, περιλαμβάνουν:

Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προγραμματισμός των εργασιών, έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00-17:00.

Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 ° C).

Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται, όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας, μέσω τηλεργασίας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας εντατικοποιεί τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα και με την επισυναπτόμενη υπ' αριθμ. 267075 /30.05.2023 εγκύκλιο, με έμφαση σευπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), εργασίες σε στεγασμένους χώρους, όπου, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων και οικοδομικών υλικών).

Τέλος, συστήνεται η συχνή παραπομπή των εργοδοτών στην ιστοσελίδα http://www.hnms.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt της ΕΜΥ, όπου υπάρχει 48ωρη πρόβλεψη του σχετικού βιοκλιματικού δείκτη πρόβλεψης (WBGT) της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν κατά τον προγραμματισμό των εργασιών ή/και των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αποτροπή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Πηγή: THETOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ