Follow us

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

MissBloom TEAM
Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ιδρύτρια και πρόεδρος του "Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια", το οποίο μετονομάστηκε σε "Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη", και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ".


Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο.

Ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, και απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη, την Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα.

Ήταν ιδρύτρια και πρόεδρος του "Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια", το οποίο μετονομάστηκε σε "Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη", και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ".

Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.

Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος "Φως της Αφρικής" με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των "Special Olympics Europe-Eurasia" κ.ά.

Ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η Σούζαν Μουμπάρακ και με διάφορα δίκτυα και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη.

Το 2013 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi ενώ έγραψε το βιβλίο "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Στις 14 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα. Η Ελπίδα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της Βαρδινογιάννη, επικεντρώνεται στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.

Βραβεία

-Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Ο τίτλος απονεμήθηκε το 2006 από τη Γαλλική Δημοκρατία.

- Ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής απονεμήθηκε το 2015.

-Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευεργεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία.

-Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ : THETOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ