Follow us

Η σκιαγράφηση του προφίλ των ατόμων που συνελήφθησαν για εμπρησμούς

Από τις αρχές του 2023 έχουν συλληφθεί 105 άτομα για την εκδήλωση πυρκαγιών, εκ των οποίων οι 99 για αμέλεια και οι υπόλοιποι έξι από πρόθεση.

φωτιά iStock

"Ήθελε να ακούει τις σειρήνες των πυροσβεστικών να κάνουν ‘ίου-ίου’ και να βλέπει τα αεροπλάνα να ρίχνουν νερό", "μία γυναίκα είχε τσακωθεί με τον γείτονα και έβαλε φωτιά στο οικόπεδό του", "ένας ακόμη είχε κτηματικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις με τον γείτονά του και πυρπόλησε τον κήπο του", "Δύο-τρία άτομα που συνελήφθησαν ήταν πυρομανείς και κάποιοι ακόμη αντιμετώπιζαν ψυχιατρικά προβλήματα".

Οι παραπάνω αναφορές προέρχονται από αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι σκιαγράφησαν το προφίλ ατόμων που συνελήφθησαν για εμπρησμούς από πρόθεση ή αμέλεια.

Πυρκαγιές που ξέσπασαν με αυτές τις αιτίες, επεκτάθηκαν προκαλώντας σημαντικές εστίες πυρκαγιών, κίνδυνο ανθρώπινων απωλειών, καταστροφές περιουσιών και τραυματισμούς πολιτών και πυροσβεστών.

Από τις 17 Ιουλίου, ημέρα που ξέσπασαν οι mega fires σε Αττική, Ρόδο, Κέρκυρα, Αιγιαλεία και άλλες περιοχές, τραυματίστηκαν 74 πυροσβέστες, με εγκαύματα, θερμοπληξία, ορθοπεδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Η σκιαγράφηση του προφίλ των ατόμων που συνελήφθησαν για εμπρησμούς

Ρόδος: Ενδείξεις εμπρησμού

Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Ρόδο, που κατέστρεψε πολλές κατοικίες, περιουσίες πολιτών και περισσότερα από 120.000 στρέμματα φυσικής ομορφιάς, στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ερευνούν αν υπαίτιο της καταστροφής ήταν "ξένο" χέρι ή οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ενώ μέλη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, εξετάζουν πληροφορίες σχετικά με εμπρησμό από πρόθεση που σχετίζεται με περιουσιακές διαφορές και βοσκοτόπια, στα σημεία έναρξης της μεγάλης φωτιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 40% των πυρκαγιών, οφείλεται σε εμπρησμούς από αμέλεια, ένα 15% σε κακόβουλες ενέργειες και το υπόλοιπο 45% σε αδιευκρίνιστα αίτια. Οι περισσότερες πυρκαγιές από αμέλεια, προέρχονται από καύσεις ξερών χόρτων, από οξυγονοκολλήσεις σε ανοιχτούς χώρους, από κοπές μετάλλων, από υπαίθρια… μπάρμπεκιου, από ρίψεις αναμμένων τσιγάρων, από μελισσοκόμους που καπνίζουν τις κυψέλες τους.

Ως ανθρώπινη αμέλεια καταχωρούνται και οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τα καλώδια της ΔΕΗ, λόγω ελλιπούς συντήρησης ή καθαρισμού, που είναι ίσως και ο νούμερο ένα παράγων για τις φωτιές.

Ιούλιος: 21 συλλήψεις εμπρηστών

Από τις αρχές του 2023 έχουν συλληφθεί 105 άτομα για την εκδήλωση πυρκαγιών, εκ των οποίων οι 99 για αμέλεια και οι υπόλοιποι έξι από πρόθεση. Από την 1η Ιουλίου έως και τις 27 του ίδιου μήνα έχουν συλληφθεί 21 άτομα (19 άνδρες και 2 γυναίκες), οι 19 για εμπρησμούς από αμέλεια και δύο από πρόθεση.

Χαρακτηριστική είναι η σύλληψη 30χρονου στη Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας, ο οποίος κινούταν με μοτοσυκλέτα στην περιοχή και έβαζε φωτιές στις 18 και 19 Ιουλίου, γιατί του… άρεσε να ακούει τις σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ ομολόγησε ότι είχε βάλει μία ακόμη φωτιά στις 23 Ιουλίου 2022. Στις 11 Ιουλίου στην περιοχή Χότσα στη Μεσσήνη, ένας 57χρονος έβαλε φωτιά που πήρε διαστάσεις προκαλώντας σημαντικές καταστροφές. Ο 57χρονος συνελήφθη, προφυλακίστηκε ενώ αναμένεται ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Στην Κερατέα, συνελήφθη ένας 50χρονος για εμπρησμό από αμέλεια. Έκοβε σίδερα με σιδεροτροχό για την κατασκευή… πινακίδων.

Πηγή: THETOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ