Follow us

Σύντομος οδηγός SOS για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας- 5 +1 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε

Συντάξαμε ένα συνοπτικό οδηγό για όλα όσα πρέπει να κάνουμε για εμάς ή τις φίλες μας σε περίπτωση που απειληθούμε από κακοποιητικές συμπεριφορές.

MissBloom TEAM
ενδοοικογενειακή βία iStock

Το καλοκαίρι -όπως και σε κάθε περίοδο διακοπών- οι εντάσεις ανάμεσα στα ζευγάρια εντείνονται και ενδέχεται να πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις για τις γυναίκες. Γυναίκες που μπορεί απλώς να ξεκίνησαν με τον σύντροφό τους για διακοπές και δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Γυναίκες που δεν ήξεραν πως ζούσαν και εμπιστευόντουσαν τον δολοφόνο τους. Γιατί ζούμε ακόμα σε μια κοινωνία όπου μερίδα του ανδρικού πληθυσμού πιστεύει ακόμα πως οι σύντροφοί τους είναι ιδιοκτησία τους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανακαλύψαμε δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο το μέγεθος της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα. Μια κοινωνία που μέτρησε 17 νεκρές γυναίκες το 2021 και 13 γυναίκες το 2022. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι όμως και η εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση των Γυναικών του ΟΗΕ και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα τουλάχιστον 81.000 γυναίκες και κορίτσια έχασαν τη ζωή τους στα χέρια γυναικοκτόνων το 2021. Από αυτές, οι 45.000 αφορούν γυναικοκτονίες που διαπράχθηκαν σε οικογενειακό περιβάλλον, από κάποιο μέλος της οικογένειας, δηλαδή πατέρα, σύζυγο ή άλλο αντρικό συγγενικό πρόσωπο.

Όσον αφορά συνολικά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας επίσημα καταγράφηκαν 11.476 περιστατικά το 2022, σύμφωνα με τον απολογισμό δραστηριότητας Ελληνικής Αστυνομίας. Και παρότι ο αριθμός είναι ήδη ιδιαίτερα ανησυχητικός, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, αφού προφανώς δεν καταγγέλουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές των δραστών όλες οι γυναίκες.

Δες περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ