Follow us

Πυρκαγιές | Αλλάζει ο νόμος για τους εμπρηστές – Έρχονται βαριά πρόστιμα, θα φτάσουν μέχρι και τα 30.000 ευρώ [βίντεο]

Σε σημαντικές αλλαγές που θα έχουν πραγματική αποτρεπτική ισχύ για τους εμπρηστές είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση. Έρχονται εξοντωτικές ποινές και βαριά πρόστιμα.

MissBloom TEAM
πυρκαγια ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αλλαγή του νόμου για τους εμπρηστές εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Μαγνησία τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Mega, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να σκληρύνει τη νομοθεσία αυξάνοντας τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόστιμο για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια θα φτάσει μέχρι και τα 30.000 ευρώ, ενώ μέχρι και σήμερα το πρόστιμο άγγιζε τα 300 ευρώ.

Στη συνέχεια η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά, όπου θα λαμβάνεται υπόψιν η ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά ή εάν ο εμπρηστής έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν.

Στην τρίτη περίπτωση το πρόστιμο θα ανεβαίνει ανάλογα με τη χρέωση της κινητοποίησης των απαιτούμενων πυροσβεστικών δυνάμεων, δηλαδή τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που θα ενεργήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται πως η αύξηση των προστίμων όσον αφορά τους εμπρησμούς έχει αποτρεπτική λειτουργία, σύμφωνα με όσο ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές.

Αλλωστε και το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους εμπρηστές και τον "αμείλικτο πέλεκυ της Δικαιοσύνης" κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης του συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την περασμένη Πέμπτη σηματοδότησε τις αλλαγές στη νομοθεσία που αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2023, έχουν καταγραφεί 110 συλλήψεις ατόμων, εκ των οποίων οι 100 για εμπρησμούς από αμέλεια και 10 από πρόθεση. Από την 1η έως και 31 Ιουλίου έχουν γίνει συλλήψεις 26 ατόμων (24 άνδρες και 2 γυναίκες) εκ των οποίων οι 20 για εμπρησμούς από αμέλεια και 6 από πρόθεση.

Ενα ποσοστό της τάξης του 40% των πυρκαγιών, οφείλεται σε εμπρησμούς από αμέλεια, ένα 15% σε κακόβουλες ενέργειες και το υπόλοιπο 45% σε αδιευκρίνιστα αίτια.

Συλλήψεις σε Μεσσηνία, Ιωάννινα και Βοιωτία

Τρεις συλλήψεις έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες δύο ημέρες οι ανακριτικοί υπαλληλοι για τις φωτιές, που ξέσπασαν σε Μεσσηνία, Βοιωτία και Ιωάννινα. Κατηγορούνται και οι τρεις για εμπρησμό από πρόθεση.

Ειδικότερα, στη σύλληψη ενός άνδρα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, προχώρησαν ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας για τη φωτιά, που εκδηλώθηκε σε αγροτική έκταση στον δήμο Οιχαλίας στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο άνδρας κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή, η οποία θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες τιμωρίας του.

Την ίδια ώρα, οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πραγματοποίησαν ακόμη μία σύλληψη ενός άνδρας για τη φωτιά, που ξέσπασε στο Δήλεσι Βοιωτίας. Θεωρείται, όπως αναφέρεται, ύποπτος για εμπρησμό από πρόθεση κατ' εξακολούθηση σε κάδους απορριμάτων, καθώς και σε ξερά χόρτα.

Ο 20χρονος συλληφθείς ο οποίος φαίνεται να αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα είπε στα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ότι "του είπαν στο καφενείο να βάζω φωτιές".

Επιπλέον, την Κυριακή, 30 Ιουλίου έγινε γνωστό πως πραγματοποιήθηκε μία σύλληψη ενός άνδρα για εμπρησμό από πρόθεση σε φωτιά, που ξέσπασε στα Ιωάννινα και πιο συγκεκριμένα στον δήμο Τζουμέρκων. Από την εξέταση της υπόθεσης, μάλιστα, διαπιστώθηκε πως ευθύνεται για δύο ακόμη εμπρησμούς σε δασική έκταση στην ίδια περιοχή.

ΠΗΓΗ : THETOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ