Follow us

Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα | Οδηγός επιβίωσης

Εσείς οι άτυχοι - τυχεροί που θα μείνετε την εβδομάδα του 15Αύγουστου στην άδεια Αθήνα, μη σας παίρνει από κάτω. Έχουμε φροντίσει εμείς για εσάς, με μια πλήρη λίστα εμπειριών για έναν δημιουργικό δεκαπενταύγουστο.

MissBloom TEAM
αθηνα

Τι γυρεύει ένα περίπτερο φτιαγμένο από δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων στο ΚΠΙΣΝ;

Αν τους τελευταίους μήνες έχετε βρεθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποκλείεται να μην έχετε παρατηρήσει τα τεράστια δεμάτια υφασμάτων που ρίχνουν τη σκιά τους στην Εσπλανάδα. Έχετε ακόμα λίγο χρόνο (έως 30/9) να επισκεφτείτε την μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση Return to Sender της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST, που παρουσιάζεται με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό και στόχο να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις συνέπειες της fast fashion. Η έκθεση σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, αποτελείται από ένα περίπτερο φτιαγμένο από μεγάλα δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων, που στα Σουαχίλι ονομάζονται mitumba και συνίστανται από άχρηστα μεταχειρισμένα ρούχα που καταλήγουν στην Αφρική από τις εύπορες χώρες της Δύσης. Μέσα στην εγκατάσταση, προβάλλεται επίσης ένα βίντεο, που διερευνά την περίπλοκη κατάσταση γύρω από τα μεταχειρισμένα ρούχα και υφάσματα στην Κένυα και, γενικότερα, στην Αφρική.

Αφήστε τα εργαλεία να σας αφηγηθούν μια ιστορία στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη σας προσκαλεί σε μια έκθεση με την οποία αποδεικνύει περίτρανα την σημασία των παραδοσιακών ξυλόγλυπτων εργαλείων και προβάλλει ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα για την επιβίωση των εφαρμοσμένων τεχνών στη σύγχρονη εποχή. Στην έκθεση "Τα εργαλεία αφηγούνται" μπορείτε να δείτε από κοντά χιλιάδες αντικείμενα ποιμενικής ξυλογλυπτικής και εργαλεία που έχουν παραχθεί σε ελληνικές φυλακές αλλά και από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.

Εξερευνήστε την Αρχαία Γειτονιά κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης

Αν έχετε βαρεθεί να τριγυρνάτε στα στενά του κέντρου μέσα στον καύσωνα του δεκαπενταύγουστου τώρα μπορείτε να περιηγηθείτε μαζί με τους αρχαιολόγους και να θαυμάσετε την αρχαιολογική ανασκαφή που απλώνεται σαν ένα τεράστιο έκθεμα στη βάση του Μουσείου. Κάθε Παρασκευή, κάντε, για 45 λεπτά, ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο και δείτε την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.

Ο Ahmet Öğüt κατακρίνει τις εργασιακές συνθήκες των ανθρώπων της τέχνης σήμερα!

Αφιερώστε μια μέρα για να επισκεφθείτε την πρωτότυπη έκθεση του Ahmet Öğütμε τίτλο "Labour after Pay, Love before Work – An Artworkers VIP Lounge” στο State of Concept. Με το έργο του ο καλλιτέχνης ασκεί σκληρή κριτική στις συνθήκες εργασίας των freelancers στον καλλιτεχνικό χώρο και προσπαθεί, μέσα από την αλληλεπίδραση του με το κοινό, να μας μαγέψει με τις δημιουργίες του και παράλληλα να μας ενημερώσει και να μας ευαισθητοποιήσει.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας αφηγείται την "παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη"

Είσαι από αυτούς που θέλουν να αξιοποιήσουν το διάλειμμα του Δεκαπενταύγουστου για να ανακαλύψουν και να μάθουν νέα πράγματα; Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, είναι εδώ για εσένα. Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται "την παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη". Πρόκειται για ένα σπάνιας ομορφιάς χάλκινο αγαλματίδιο που αποδίδει τον μινωικό τύπο του λατρευτή. Το ειδώλιο φέρεται να έχει βρεθεί στην Μίλατο των Μαλίων στα τελευταία χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανάδειξη του χάλκινου κούρου στο Αθέατο Μουσείο σηματοδοτεί την έναρξη της αναψηλάφησης ενός δύσκολου
αρχαιολογικού γρίφου με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων αρχαιομετρίας, που αναμένεται να διαφωτίσουν την αληθή του προέλευση.

Στις 13 Αυγούστου και 27 Αυγούστου αρχαιολόγοι του Μουσείο υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους.

Η έκθεση του Μιχαήλ Καρίκη είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει "γιατί είμαστε μαζί”

Αν ψάχνεις για κάτι πρωτότυπο, που θα σε προβληματίσει και θα δώσει νέα ερεθίσματα στην σκέψη σου, η έκθεση του Μιχαήλ Καρίκη "Γιατί είμαστε μαζί” είναι μάλλον η λύση. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα διεξοδική παρουσίαση του έργου του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα καλλιτέχνη. Το έργο του Καρίκη διακρίνεται για την προσωπική του συμμετοχική πρακτική, που συνδυάζει βίντεο και ήχο και στοχεύει στην ανάδειξη κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών εντάσεων από το παρόν και την πρόσφατη ιστορία. Σε συνεργασία πάντα με ομάδες ανθρώπων, όπως μαθητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους ή ακτιβιστές, και αντλώντας έμπνευση από την παγκόσμια βιομηχανική και πολιτική ιστορία, τη λογοτεχνία και τη μουσική πρωτοπορία, ο καλλιτέχνης ενορχηστρώνει και καταγράφει μουσικά συμβάντα που διανοίγουν χαραμάδες ελπίδας σε ένα μέλλον το οποίο προδιαγράφεται δυσοίωνο. Σημειώστε, ότι η έκθεση θα παραμείνει κλειστή την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου.

Ποια θα ήταν η πιο εύκολη low effort και low cost δραστηριότητα για τον Δεκαπενταύγουστο; Ένα πικ- νικ στο Πάρκο Ελευθερίας!

Εντάξει ναι, ξέρουμε, η ζέστη είναι αφόρητη και κανένας μας δεν θέλει να κάθεται πολλή ώρα έξω. Ωστόσο, μόλις πέσει λίγο ο ήλιος, γιατί να μην κανονίσεις ένα μεγάλο πικ νικ με την παρέα σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εύκολα προσβάσιμα πάρκα του κέντρου; Δίπλα ακριβώς από το Μέγαρο Μουσικής και έξω από το μετρό, απλώνεται το Πάρκο Ελευθερίας. Αν ανεβείς τα λοφάκια του, θα βρεθείς μπροστά σε μια ιδιαίτερα αστική θέα που μπορεί για λίγο να σε ξεκουράσει και να αλλάξει τις παραστάσεις σου. Άσε που μπορεί να γνωρίσεις και άλλες παρέες γύρω σου καθώς για πολλούς το Πάρκο Ελευθερίας έχει γίνει πλέον καθιερωμένο στέκι. Τι περιμένεις λοιπόν; Οργανώσου!

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ