Follow us

Painkiller | Γιατί η οικογένεια Sackler είναι η πιο μισητή στις ΗΠΑ;

Η αληθινή ιστορία μιας οικογένειας, η οποία έχτισε μια αυτοκρατορία φαρμάκων πάνω στον εθισμό και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα από μια σειρά του Netflix

MissBloom TEAM
οικογενεια sackler Netflix

Η νέα σειρά του Netflix, Painkiller κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και πραγματεύεται μια τραγική επιδημία που πλήττει τις ΗΠΑ από την δεκαετία του 90′. Παρόλο που η σειρά χαρακτηρίζεται ως μυθοπλαστική, πρόκειται για την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας, η οποία έχτισε μια αυτοκρατορία φαρμάκων πάνω στον εθισμό και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όπως επισημαίνεται και στα credits της σειράς, στα πλαίσια της επιδημίας οπιοειδών που βασανίζει τις ΗΠΑ για σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών φαρμάκων.

Η σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο του Barry Meier "Pain Killer: An Empire of Deceit and the Origin of America’s Opioid Epidemic”, καθώς επίσης σε ένα άρθρο του Patrick Radden "Η Οικογένεια που έχτισε μια αυτοκρατορία πόνου”, σχετικά με την τροπή και τις σκοτεινές πτυχές της κρίσης των οπιοειδών στην Αμερική, και την καθοριστική ανάμιξη της οικογένειας Sackler.

Ποια είναι η οικογένεια Sackler;

Η διάσημη φαρμακευτική εταιρεία Purdue Pharma ανακοίνωσε το 2019 την πτώχευσή της, εν μέσω του σκανδάλου σχετικά με την υπερβολική συνταγογράφηση του φαρμάκου Oxycontin. Πίσω από την εταιρεία αυτή βρίσκεται μια οικογένεια δισεκατομμυριούχων, που θεωρείται η πιο μισητή στις ΗΠΑ.

Η Αγγλοαμερικανική δυναστεία δισεκατομμυριούχων Sackler, (η οποία πρόσφατα ελέγχθηκε γιατί μετέφερε κρυφά 1 δισ. δολάρια στην Ελβετία) είναι γνωστή για τις δωρεές της, με μερικές από τις μεγαλύτερες γκαλερί τέχνης, μουσεία, θέατρα και πανεπιστήμια να έχουν επωφεληθεί από την γενναιοδωρία τους.

Αλλά πίσω από τα χρήματα αυτά που δωρίζονται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και τις γκαλερί, βρίσκεται μια φαρμακευτική. Η Purdue Pharma. Μια από τις πολλές εταιρείες της οικογένειας Sackler, που φτιάχνει οπιοειδή και η οποία έχει συνδεθεί με τον θάνατο χιλιάδων Αμερικανών.

Και κάπως έτσι μουσεία και γκαλερί βγαίνουν και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν τα χρήματα των Sackler. Το διάσημο μουσείο Τate του Λονδίνου δήλωσε πως δεν θα παίρνει πλέον χρήματα από την οικογένεια αυτή, ενώ το National Portrait Gallery και το Sackler Trust δήλωσαν πως δεν θα προχωρήσουν με την δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στην Νέα Υόρκη όπου το μουσείο Guggenheim, που έχει λάβει συνολικά 9 εκατομμύρια δολάρια από τους Sackler, δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να δεχθεί άλλες δωρεές από την εν λόγω οικογένεια.

Διάβασε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ