Follow us

Τεχνική AMIS | Μια επαναστατική τεχνική ολικής αρθροπλαστικής ισχίου

Τα τελευταία χρόνια μια νέα πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική, που ονομάζεται ΑΜΙS, αποτελεί ένα βήμα εμπρός στον τομέα της ήδη επιτυχημένης ολικής αρθροπλαστικής.

MissBloom TEAM
hip pain iStock

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μία εκφυλιστικού τύπου πάθηση, κατά την οποία συμβαίνει μία σταδιακή φθορά του χόνδρου της άρθρωσης, με αποτέλεσμα την προοδευτική καταστροφή της. Εκδηλώνεται με πόνο (ο οποίος σε αρχικά στάδια εμφανίζεται μετά από κόπωση ενώ σε τελικά στάδια και κατά την ηρεμία), δυσκαμψία της άρθρωσης και δυσχέρεια βάδισης, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς και στην ψυχολογία του.

Η θεραπεία εκλογής της εγκατεστημένης οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι η ολική αρθροπλαστική, η αντικατάσταση δηλαδή της άρθρωσης με πρόθεση. Τα τελευταία χρόνια μια νέα πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική, που ονομάζεται ΑΜΙS (Anterior Minimal Invasive Surgery – πρόσθια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας), αποτελεί ένα βήμα εμπρός στον τομέα της ήδη επιτυχημένης ολικής αρθροπλαστικής. Η μέθοδος αυτή είναι πρωτοποριακή όχι μόνο γιατί γίνεται μια πολύ μικρή τομή στο δέρμα σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους, αλλά και διότι είναι η μοναδική τεχνική ολικής αρθροπλαστικής στην οποία ο ορθοπαιδικός, με τη χρήση ειδικών εργαλείων, προσεγγίζει την κατεστραμμένη άρθρωση του ισχίου χωρίς να τραυματιστούν ή να αποκολληθούν μύες, τένοντες ή νεύρα διατηρώντας ακόμα και τον αρθρικό θύλακο.

Η μέθοδος AMIS έχει πολλά άμεσα οφέλη για τους ασθενείς
- Δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια ούτε και μετά την επέμβαση.
- Η χειρουργική τομή είναι πολύ μικρή και έτσι ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται σημαντικά ή απουσιάζει.
- Η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ μικρή (1-2 ημέρες).
- Ο ασθενής κινητοποιείται και σηκώνεται να βαδίσει την ίδια μέρα της επέμβασης, επομένως μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών λόγω ακινησίας (π.χ. θρομβώσεις), αλλά και χωρίς περιορισμούς στην καθιστή θέση (χωρίς να χρειάζονται ανυψωτικά) διότι εφόσον δεν τραυματίζονται οι μύες, η περίπτωση εξαρθρήματος ελαχιστοποιείται.
- Ο ασθενής ακολουθώντας το πρόγραμμα αποκατάστασης που θα του δοθεί αποκτά πολύ γρήγορα την αυτονομία του με αποτέλεσμα να επιστρέφει ταχύτατα στις καθημερινές και επαγγελματικές του δραστηριότητες.

*Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τον ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Ροντογιάννη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ