Ο Yves Saint Laurent έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να είχε εφεύρει ο ίδιος τo blue jeans, το πιο ξεχωριστό, πρακτικό, χαλαρό και ανέμελο ρούχο. Για ποιο λόγο; Μα γιατί όπως έχει αναφέρει μεταξύ άλλων "έχει έκφραση, σεμνότητα, sex appeal και απλότητα, όλα όσα ελπίζω να έχουν τα ρούχα μου.”
Σταρ, ανώνυμοι κι επώνυμοι τα λάτρεψαν.Η σύλληψη της ιδέας έγινε όμως από το γνωστό σε όλους μας Levi Strauss. Αυτό το ταπεινό αλλά πολλά υποσχόμενο παντελόνι κατάφερε να ορίσει ένα ολόκληρο έθνος, αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και να γράψει λαμπρή ιστορία στο χώρο της μόδας. Η σύλληψη της ιδέας έγινε όμως από το γνωστό σε όλους μας Levi Strauss.
Στην πραγματικότητα, η ιστορία του κατεξοχήν αμερικάνικου ενδύματος, ξετυλίγεται παράλληλα με την ιστορία της ίδιας της Αμερικής. Ο "προκάτοχος” του denim ήταν ένα ειδικό ύφασμα από το οποίο φτιάχνονταν τα πανιά στις καραβέλες με τις οποίες έφτασε το 1492 στο Νέο Κόσμο ο σπουδαίος θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος. Τον 17ο αιώνα στη Γένοβα της Ιταλίας οι εργάτες και οι ναύτες φορούσαν παντελόνια και σαλοπέτες από ένα παρόμοιο σκληρό ύφασμα που φέρεται να δάνεισε το όνομά του στο τζιν από την προφορά της πόλης στα γαλλικά (Genes).
Οι εργάτες άρχισαν να κάνουν παράπονα ότι το σκληρό αυτό ύφασμα τούς προκαλούσε ερεθισμούς και έτσι ο ευφυής Strauss το αντικατέστησε με ένα γαλλικό βαμβακερό, διαγώνιας ύφανσης, το οποίο ονομαζόταν Serge de Nimes κι έγινε ευρέως γνωστό ως denim.
Ο θρυλικός εφευρέτης Levi Strauss
Το 1847 ο Βαυαρός μετανάστης Levi Strauss έφτασε στη Νέα Υόρκη για να βοηθήσει τα αδέλφια του στην οικογενειακή επιχείρηση υφασμάτων. Το 1853, την περίοδο όπου άνθιζε το κυνήγι χρυσού στην Αμερική, μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο για να ασχοληθεί με το κατάστημα της επιχείρησης με την επωνυμία Levi Strauss & Co.
Ο μύθος θέλει έναν χρυσωρύχο να τον ρωτάει για τα εμπορεύματά του και όταν εκείνος του είπε ότι πουλούσε ανθεκτικό καραβόπανο, το οποίο χρησίμευε στην κατασκευή σκηνών και σκέπαστρων για τα βαγονέτα, ο χρυσωρύχος του απάντησε: "Έπρεπε να μας είχες φέρει παντελόνια". Εκείνη την εποχή ήταν αδύνατον να βρουν παντελόνια τόσο ανθεκτικά, που να μην σκίζονται. Έτσι λοιπόν, ο ευρηματικός Strauss χρησιμοποίησε το ανθεκτικό ύφασμα για να δημιουργήσει παντελόνια και ολόσωμες σαλοπέτες για τους μεταλλωρύχους. Οι εργάτες όμως άρχισαν να κάνουν παράπονα ότι το σκληρό αυτό ύφασμα τούς προκαλούσε ερεθισμούς και έτσι ο ευφυής Strauss το αντικατέστησε με ένα γαλλικό βαμβακερό, διαγώνιας ύφανσης, το οποίο ονομαζόταν Serge de Nimes κι έγινε ευρέως γνωστό ως denim.
Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr