Follow us

Στη "Μνήμη του Κόσμου" οι χρησμοί της Δωδώνης - Η Λίνα Μενδώνη κάνει λόγι για "μεγάλη ελληνική κατάκτηση"

Η εγγραφή των χρηστήριων ελασμάτων της Δωδώνης στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO "Μνήμη του Κόσμου"

MissBloom TEAM
δωδωνη

"Μεγάλη ελληνική κατάκτηση", χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη την εγγραφή των χρηστήριων ελασμάτων της Δωδώνης στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO, "Μνήμη του Κόσμου", κατά την επίσημη εκδήλωση για την ένταξη στην λίστα, που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Στην αίθουσα "Σωτήρης Δάκαρης" του Μουσείου, η οποία είναι αφιερωμένη στο Ιερό της Δωδώνης, εκτίθεται ένα σύνολο 67 ελασμάτων. Τα ελάσματα των χρησμών, πάνω στα οποία διαβάζονται συνολικά 4.216 επιγραφές, χρονολογούνται με βάση τη γραφή, από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 3ου αι. π.Χ. τα ερωτήματα είναι γραμμένα σε ποικίλες αλφαβήτους και διαλέκτους. Στο Μαντείο έφταναν άνθρωποι από όλες της περιοχές, από τις Συρακούσες και τον Τάραντα, τη Βοιωτία, την Αθήνα, την Κόρινθο.

Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Βαρβάρα Παπαδοπούλου,τα μολύβδινα ελάσματα αποτελούν αποτμήματα λίγων εκατοστών, τα οποία κατά κανόνα είναι παλίμψηστα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές.

Το μέγεθος των γραμμάτων δεν ξεπερνά το 1-1.5 χιλιοστό. Ως προς το θέμα τους, τα ερωτήματα διακρίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Τα δημόσια ερωτήματα είναι σχετικά λίγα, τίθενται από πόλεις ή από Κοινά και αφορούν συνήθως πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα. Τα περισσότερα ιδιωτικά ερωτήματα τίθενται συνήθως από άνδρες, σπανιότερα από γυναίκες ή ζεύγη, και αφορούν ζητήματα που σε όλες τις εποχές απασχολούν τους ανθρώπους και τους προκαλούν άγχος, όπως θέματα οικογενειακά, υγείας, επαγγελματικά, μετακίνησης, ιδιοκτησίας Η αξία τους έγκειται στη μοναδικότητα του αυθεντικού, πρωτογενούς υλικού, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, η οποία υποφέρει από την έλλειψη γραπτών πηγών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ.Τασούλας, βουλευτές ,δήμαρχοι και πλήθος κόσμου.

Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης, αποτελούν από τον Μάιο του 2023, την 2η ελληνική εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO "Μνήμη του Κόσμου". Ο φάκελος της υποψηφιότητας υποβλήθηκε από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Για την επιστημονική τεκμηρίωση της υποψηφιότητας, η Διεύθυνση του Υπουργείου συνεργάστηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ