Follow us

Che Guevara | Η ιστορία της πιο διάσημης φωτογραφίας του πλανήτη

Μετά τη Μόνα Λίζα και το πορτρέτο του Ιησού η εικόμα του Che Guevara θεωρείται η πιο διάσημη φωτογραφία του πλανήτη. Και αυτή είναι η ιστορία της.

che screenshot

Γυρίζοντας 53 χρόνια πίσω, και πηγαίνοντας στην εκδήλωση για τον ύστατο αποχαιρετισμό των θυμάτων της έκρηξης του γαλλικού πλοίου Λα Κουμπρ ο Alberto Korda τραβάει την ιστορική φωτογραφία του Che η οποία ξεχωρίζει και γράφει τη δική της ιστορία. "Βρισκόμουν περίπου δέκα μέτρα από την εξέδρα όπου μιλούσε ο Φιντέλ Κάστρο. Ξαφνικά, πρόσεξα ότι ο Che πλησίαζε το κιγκλίδωμα" περιέγραψε ο ίδιος αργότερα τη στιγμή της σύλληψης της φωτογραφίας.

Αυτό το πορτραίτο του Che έμελλε να γίνει το πιο πολυανατυπωμένο στην ιστορία της φωτογραφίας. Ωστόσο έμεινε στην αφάνεια για πάνω από επτά χρόνια. Τον Ιούνιο του 1967, ένας Ιταλός εκδότης, ο Giangiacomo Feltrinelli, ζητάει από τον Korda κάποιο καλό πορτρέτο του Che για μελλοντική του έκδοση.

Εκείνη την εποχή ο Che μάχεται στο αντάρτικο της Βολιβίας. Θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί από τον βολιβιανό στρατό και πράκτορες της CIA τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Μερικούς μήνες μετά ο Φιντέλ Κάστρο παραδίδει προς έκδοση στον Feltrinelliτο ημερολόγιο του Che από το αντάρτικο της Βολιβίας. Μαζί με αυτό ο Ιταλός εκδότης θα τυπώσει τις πρώτες χιλιάδες αντίγραφα του περίφημου πορτραίτου, που θα γίνει σύμβολο λαϊκής αντίστασης και πάλης και θα ανατυπωθεί σε εκατομμύρια ακόμα.

Ο Alberto Korda θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους "χρονικογράφους" της κουβανικής επανάστασης. Γεννήθηκε στην Αβάνα και ήταν γιος ενός εργάτη των σιδηροδρόμων. Από το 1959 εργάστηκε στην κουβανική εφημερίδα Revolución (Επανάσταση) και υπήρξε προσωπικός φωτογράφος του Che Guevara για δέκα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ