Follow us

Preservation rhinoplasty | Ό,τι νεότερο στη ρινοπλαστική σήμερα

Η επέμβαση preservation rhinoplasty αντιμετωπίζει με υψηλά ποσοστά επιτυχίας όλους τους τύπους μύτης ενώ έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη λοξή μύτη

MissBloom TEAM
Ρινοπλαστική iStock

Η πλέον δημοφιλής επέμβαση στην πλαστική χειρ. προσώπου που αφορά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες είναι η ρινοπλαστική. Η επέμβαση αυτή είναι μοναδική καθώς έχει έναν σημαντικό λειτουργικό ρόλο. Οφείλει να έχει επιτυχία στην ελεύθερη αναπνοή αλλά και στην πλαστικότητα του αισθητικού αποτελέσματος.

Η εξέλιξη στον τομέα αυτό έχει στραφεί κυρίως από το 2018 στην ρινοπλαστική της διατήρησης (preservation rhinoplasty). Τεχνική που απαγορεύει τις δραστικές επεμβάσεις στα οστά και τους χόνδρους της μύτης που βρίσκονται απευθείας κάτω από το δέρμα προκειμένου να αποφύγει τις παρενέργειες της κλασσικής ρινοπλαστικής.

Η διατήρηση της ράχης ανέπαφης δεν σημαίνει ότι εάν υπάρχει ήβος (καμπούρα) στη μύτη δεν θα μειωθεί. Αυτό όμως θα γίνει με ειδικό τρόπο δουλεύοντας στο εσωτερικό της μύτης, κάτω από ένα λεπτό στρώμα οστεοχόνδρινο, το οποίο θα διατηρηθεί ανέπαφο. Η ράχη της μύτης θα είναι λεία και ομοιόμορφη ενώ στην πραγματικότητα θα τροποποιηθεί ουσιαστικά και βάση της προεγχειρητικής πρόβλεψης. Έτσι ο ασθενής δεν θα ψηλαφά επάνω στη μύτη του προεξοχές, σκαλοπάτια ή ανομοιομορφίες.

Η εκπαίδευση σε αυτό το νέο concept ρινοπλαστικής είναι εξαιρετικά δύσκολη και απευθύνεται μόνο σε έμπειρους χειρουργούς ρινοπλαστικής και όχι σε όσους ξεκινούν την καριέρα τους.

Η επέμβαση preservation rhinoplasty αντιμετωπίζει με υψηλά ποσοστά επιτυχίας όλους τους τύπους μύτης ενώ έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη λοξή μύτη. Ιδανικοί υποψήφιοι για τη preservation μέθοδο είναι νέοι ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη επέμβαση. Ο λόγος είναι βεβαίως ότι οι προηγούμενες επεμβάσεις έχουν λειτουργήσει συχνά πολύ αφαιρετικά επάνω στα οστά και τους χόνδρους της μύτης και έχουν αφαιρέσει τον εξωτερικό φλοιό που εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε.

Ο σχεδιασμός της επέμβασης περιλαμβάνει την ανασήκωση του δέρματος και του μυαπονευρωτικών συστήματος (smash) της μύτης σε κατάλληλο επίπεδο, ώστε να διατηρηθούν όλοι οι υποστηρικτικοί σύνδεσμοι της μύτης. Πλήρη διατήρηση των οστών της ράχης σημαίνει ότι αποφεύγουμε την παρενέργεια της ανοιχτής ράχης (open roof) αλλά και της εφιππιοειδούς μύτης (saddle nose). Η διατήρηση επίσης των πτερυγιαίων χόνδρων της μύτης είναι απαραίτητη, ενώ η σμίλευση του ακρορρινίου επιτυγχάνεται μόνο μέσω ειδικών ραφών.

Σε περιστατικά διορθωτικής ρινοπλαστικής που έχουν υποβληθεί σε 1 ή περισσότερες επεμβάσεις, παρατηρείται συχνά απώλεια στήριξης των τοιχωμάτων της μύτης, μεγάλη ανεπάρκεια οστών και χόνδρων με αποτέλεσμα την αναπνευστική δυσχέρεια αλλά και άσχημη αισθητική εικόνα.

Για τη διόρθωση χρειαζόμαστε ενίσχυση όλου του σκελετού της μύτης με μοσχεύματα χόνδρου από τον ίδιο ασθενή.

Μπορούμε επίσης να επαναφέρουμε τους μυς και τους συνδέσμους επάνω στη νέα μύτη, βάση των κανόνων της preservation ρινοπλαστικής και να έχουμε ένα ακόμα πιο βελτιωμένο αποτέλεσμα.

Η έρευνα στον τομέα αυτό συνεχίζεται ώστε η επιλογή των ασθενών και οι ενδείξεις της preservation ρινοπλαστικής να επεκταθούν περισσότερο.

Συνοπτικά, η επέμβαση της λειτουργικής και αισθητικής ρινοπλαστικής είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη επέμβαση η οποία έχει μακρά περίοδο εκμάθησης και απαιτεί αφοσίωση, ζήλο και υπομονή, από πλευράς του χειρουργού ώστε να έχουμε υψηλού επιπέδου αποτελέσματα με σταθερότητα στο πέρασμα του χρόνου. Είναι αναμενόμενο ο εξειδικευμένος χειρουργός ρινοπλαστικής να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να γίνεται πλέον κάτοχος των νέων τεχνικών ώστε να τις προσφέρει και να διαδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα και στη χώρα μας.

Αργυρώ Κυπραίου

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος,

European and International Diplomat Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρ. Προσώπου

Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός

Όμιλος ΥΓΕΙΑ, νοσ. ΜΗΤΕΡΑ

Μάθετε περισσότερα στο faceanatomy.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ