Follow us

Νάνα Μούσχουρη | Η παγκόσμια φωνή επέστρεψε στο "σπίτι" της

Τα βλέμματα ήταν στραμμένα όλα πάνω της και το μικρόφωνο σαν να περίμενε να δεχτεί την παγκόσμια φωνή της το απόγευμα της Τετάρτης στο Στούντιο C της ΕΡΤ

Νάνα Μούσχουρη

Κάποιοι άνθρωποι που συνηθίζουν να τους αποκαλούν ζωντανούς θρύλους, δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα για να σου μεταφέρουν αυτή την αύρα που τους συνοδεύει σε όλη τη μακρόχρονη πορεία τους: στο σπίτι τους, στις παρέες τους, στα στούντιο ηχογράφησης, στα τηλεοπτικά πλατό και στα μεγαλύτερα θέατρα και σκηνές του κόσμου. Το ίδιο συνέβη και με τη Νάνα Μούσχουρη το απόγευμα της Τετάρτης, στο στούντιο της ΕΡΤ.

Νάνα Μούσχουρη | Η παγκόσμια φωνή επέστρεψε στο "σπίτι" της

Στεκόταν πίσω από ένα τραπέζι που είχε στηθεί στο Στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στο Ραδιομέγαρο, χωρίς αρχικά να μιλά και ακούγοντας τους Κωνσταντίνο Ζούλα (πρόεδρος της ΕΡΤ), Φώτη Απέργη (διευθυντής των μουσικών ραδιοφώνων της ΕΡΤ) και Μαργαρίτα Μάτσα (διευθύνουσα σύμβουλος της MINOS EMI/UNIVERSAL) που προλόγιζαν το άλμπουμ με τις ανέκδοτες ηχογραφήσεις της. Τα βλέμματα ήταν στραμμένα όλα πάνω της και το μικρόφωνο σαν να περίμενε να δεχτεί την παγκόσμια φωνή της. "Εμείς γνωριζόμαστε καλύτερα", αστειέυτηκε όταν την πλησίασαν για να της φτιάξουν τον ήχο του μικροφώνου της. ΄Ηταν όμως και φανερα συγκινημένη.

Νάνα

Γιατί αν το καλοσκεφτείς, έπειτα από 65 ολόκληρα χρόνια, η Νάνα Μούσχουρη ακολούθησε την ίδια διαδρομή που είχε κάνει ως νέο κορίτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 50΄, περνώντας την πόρτα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.

Με τη συνοδεία της Ορχήστρας Ελαφράς Μουσικής του ΕΙΡ, το νεαρό εκείνο κορίτσι από το Κουκάκι ηχογράφησε τραγούδια των Πλέσσα, Αττίκ, Γιαννίδη, Μωράκη, Σουγιούλ, Γιάκοβλεφ, Κλάββα αλλά και Κουγιουμτζή, και στίχους των Πρετεντέρη, Οικονομίδη, Πυθαγόρα, Κοφινιώτη κ.ά. Κανείς δεν θα υποψιαζόταν ότι σε εκείνες τις ηχογραφήσεις γραφόταν μουσική Ιστορία, καθώς 65 χρόνια μετά, αυτός ο μουσικός θησαυρός κυκλοφορεί σε διπλό CD από τη Minos Emi / Universal με τίτλο "Nana Mouskouri – Radio Days, σε 249 χώρες, ενώ το βινύλιο θα κυκλοφορήσει εκτός από την Ελλάδα, σε Γαλλία και Γερμανία.

"Ποιος να φανταζόταν ότι το τότε ντροπαλό κορίτσι με τα γυαλιά, που έκανε τις πρώτες του οντισιόν, θα έκρυβε στα άδυτα του ΕΙΡ, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, έναν πολύτιμο θησαυρό, για να έρθει το ίδιο αυτό κορίτσι, 65 και χρόνια μετά, να τον ξαναβρεί έχοντας ταξιδέψει με τα τραγούδια της σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και σε όλες τις γλώσσες. Και σήμερα, έρχεται να παραλάβει το δώρο που έκανε ανυποψίαστη η μικρή Νάνα στη μεγάλη Νάνα", είπε η Μαργαρίτα Μάτσα συνοψίζοντας σε λίγες λέξεις τη σημασία αυτού του άλμπουμ.

Προηγουμένως η Νάνα Μούσχουρη της είχε εκμυστηρευτεί ότι ξεκίνησε την πορεία της με τον παππού της, και την ολοκληρώνει με εκείνη για να της απαντήσει εύστοχα η Μαργαρίτα ότι τίποτα δεν τελειώνει, απλά συνεχίζει.

"Σήμερα ξαναγυρίζω στο σπίτι μου. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο. Η μουσική με πήρε και με έφερε πίσω. Δεν με εγκατέλειψε ποτέ", είπε η Νάνα Μούσχουρη και στη συνέχεια τραγούδησε με τη συνοδεία πιάνου το "Χάρτινο το φεγγαράκι" και τον "Ταξιδιώτη του ονείρου", συνοδευόμενη αυτή αυτή τη φορά από τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Και έτσι απλά σκόρπισε τη μαγεία της και απέσπασε το χειροκρότημα των όρθιων θεατών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ