Follow us

50 χρόνια Πολυτεχνείο | Τα τραγούδια που συνδέθηκαν με τον αντιδικτατορικό αγώνα

Με δεκάδες τραγούδια από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του πολιτικού τραγουδιού έχει συνδεθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου και εμείς θυμόμαστε μερικά από αυτά.

MissBloom TEAM
θεοδωρακης

Με δεκάδες τραγούδια από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του πολιτικού τραγουδιού έχει συνδεθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου και οι εορτασμοί της από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και εμείς θυμόμαστε μερικά από αυτά. Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη 17η Νοεμβρίου του 1973 και οι διαχρονικοί στίχοι μερικών εκ των σημαντικότερων τραγουδοποιών και ποιητών - που μελοποίησαν συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Γιάννης Σπανός, μεταξύ άλλων - ηχούν σήμερα πιο επίκαιροι από ποτέ.

Η Μαρία Φαραντούρη, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Γιώργος Νταλάρας και πολλοί/ές ερμηνευτές κι ερμηνεύτριες ακόμα, σφράγισαν με τις φωνές τους τα τραγούδια που ύμνησαν τα προτάγματα του αντιδικτατορικού αγώνα και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Με το έργο τους όλοι αυτοί οι δημιουργοί και καλλιτέχνες τίμησαν τους αγωνιστές της μαύρης επταετίας, τους πολιτικούς κρατούμενους, τους εξόριστους και όσους έχασαν τη ζωή τους, αφήνοντας πίσω μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

"Ο δρόμος"

Μουσική: Μάνος Λοΐζος
Στίχοι:Κωστούλα Μητροπούλου

"Οι πρώτοι νεκροί"

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Αλέκος Παναγούλης

"Το μεγάλο μας τσίρκο"

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ