Follow us

Ο Noam Chomsky μέσα από τα δικά του λόγια

Στις 7 Δεκεμβρίου του 1928, γεννιέται ο Noam Chomsky και η επανάσταση στη γλωσσολογία -και όχι μόνο-, αρχίζει.

noam @avramnoamchomsky

7 Δεκεμβρίου σήμερα και ο Noam Chomsky γίνεται αισίως 95 χρονών. O αμερικανός θεωρητικός γλωσσολόγος, το έργο του οποίου από τη δεκαετία του '50 υπήρξε κάτι παραπάνω από πρωτοποριακό για τον τομέα της γλωσσολογίας, κατάφερε επιτυχώς να συνδέσει το όνομά του με την αρχή και τη διατήρηση της γνωστικής επανάστασης, με τη φιλοσοφία, τη γνωστική ψυχολογία και φυσικά, με την πολιτική.

Στα 10 του χρόνια, ο Noam Chomsky έγραψε το πρώτο του άρθρο στο οποίο "θρηνούσε" την πτώση της Βαρκελώνης στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη, ενώ όταν ήταν 13 ετών, άρχισε να κάνει μόνος του ταξίδια στη Νέα Υόρκη. Ταξίδια που φαίνεται πως τον επηρέασαν βαθιά. Οι συζητήσεις που έκανε εκεί, τα βιβλία που διάβασε και η ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα διανοουμένων της εργατικής τάξης με την οποία ήρθε σε επαφή, διαμόρφωσαν τον Noam Chomsky εμπλουτίζοντας και επιβεβαιώνοντας τις πεποιθήσεις και τις πολιτικές του απόψεις γενικότερα. Πρόκειται για πολιτικές απόψεις που στηρίζει με σθένος μέχρι και σήμερα, και που ο ίδιος τις έχει κατατάξει ανοιχτά στον αναρχικό χώρο.

Σήμερα λοιπόν, με αφορμή τα 95α γενέθλιά του, κάνουμε μία μικρή προσπάθεια να τον πλησιάσουμε έστω και λίγο, μέσα από τα δικά του λόγια:

  • "Δε θα έπρεπε να ψάχνουμε για ήρωες, θα έπρεπε να ψάχνουμε για καλές ιδέες".
  • "Όλοι ανησυχούν για το πώς θα σταματήσει η τρομοκρατία. Λοιπόν, υπάρχει πραγματικά ένας εύκολος τρόπος: Σταματήστε να συμμετέχετε σε αυτήν".

Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ