Follow us

Πώς θα γίνονται οι φορο-έλεγχοι από το 2024 | Τα νέα όπλα της ΑΑΔΕ

Νέα ελεγκτικά εργαλεία και πρόσθετες υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ενεργοποιεί από το νέο έτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

MissBloom TEAM
φοροέλεγχος ISTOCK

Νέα ελεγκτικά εργαλεία και πρόσθετες υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ενεργοποιεί από το νέο έτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, κλείνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα παράθυρα φοροδιαφυγής.

Με τις νέες διαδικασίες διευκολύνονται σε σημαντικό βαθμό οι ελεγκτές, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνονται και οι ελεγχόμενοι από συμπεριφορές ελεγκτών που δεν συμβαδίζουν με το πνεύμα της φορολογικής διοίκησης. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση κάμερας κατά τη διενέργεια των ελέγχων.

1. Από το νέο έτος οι φορολογικοί έλεγχοι, εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων, θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες, ύστερα όμως από προηγούμενη ενημέρωση των φορολογουμένων. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται. Επίσης, για μεγαλύτερη διαφάνεια, θα μπορούν να καταγράφονται και οι προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογουμένους στα γραφεία της ΑΑΔΕ, ενώ στην περίπτωση αυτή το υλικό θα διατηρείται για πέντε χρόνια.

2. Εμμεσες τεχνικές ελέγχου. Οι έμμεσες τεχνικές επεκτείνονται, και εκτός από στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά και η ρευστότητα του φορολογουμένου, θα λαμβάνονται υπόψη και τρεις ακόμη περιπτώσεις:

- Οταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.

- Οταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.

- Οταν ο συντελεστής μεικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

Σημειώνεται ότι με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου προσδιορίζονται τα κέρδη και το εκκαθαριστικό εκδίδεται με κατ’ εκτίμηση φόρο.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ