Follow us

Άννα Βίσση | (Κυριολεκτικά) μία κατηγορία μόνη της

Είναι κάποια πρόσωπα που μοιάζουν να δημιουργούν ειδικές κατηγορίες που δεν υπήρχαν πριν από αυτούς. Γίνονται σημεία αναφοράς. Έτσι και η Βίσση.

ΒΙΣΣΗ

"Η καριέρα μου ξεκίνησε από ένα ψέμα", έχει πει συνοπτικά η Άννα Βίσση. Το ψέμα ήταν ότι είχε δηλώσει μεγαλύτερη ηλικία για να συμμετέχει σε ένα μουσικό διαγωνισμό στον οποίο και τελικά πήρε το πρώτο βραβείο. Τα πρώτα της βήματα τα έκανε μαζί με την αδερφή της, τη Λία. Η πρώτη δισκογραφική κρούση ήρθε από την εταιρία Λύρα. "Λύρα; Αναρωτήθηκα! Πού είναι ο Νταλάρας; Στη Minos μου είπαν! Εκεί θα πάω!", έχει αποκαλύψει η ίδια στο ριάλιτι που είχε κάνει για τον Alpha "Όσο Έχω Φωνή". Kαι εκεί πρωτοπόρα. Γύρισε αυτό το είδους ριάλιτι το 2011 όταν η λέξη αυτή ηχούσε τριτοτέταρτη, χαρίζοντας viral στιγμές, όπως εκείνη με την Άντζελα Δημητρίου που σχολίαζε όσα έβλεπε στην οθόνη της έχοντας δίπλα έναν δημοσιογράφο του Star, αν δεν απατώμαι.

Άννα Βίσση | (Κυριολεκτικά) μία κατηγορία μόνη της

Αλλά ας πάμε ξανά στο ξεκίνημα. Δισκογραφικά υπηρετεί αυτό που λέμε το ποιοτικό και πολιτικοποιημένο τραγούδι και εμφανίζεται σε μπουάτ στην Πλάκα. Η πρώτη της σημαντική δουλειά σε δίσκο ήταν όταν ερμήνευσε με τον Γιώργο Νταλάρα τέσσερα από τα "18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας" του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου. "Δεν ήμουν ένα πλάσμα γεννημένο να τραγουδάω πολιτικοποιημένα τραγούδια. Εγώ ήρθα ανάλαφρη από την Κύπρο, είχα βιώματα από Beatles και από Rolling Stones. Εκείνη τη δεκαετία ήταν απίστευτο να κάνεις ποπ μουσική. Όταν έκανα ποπ μουσική, ένιωσα φτυσμένη. Σαν να πρόδωσα μία πολύ σπουδαία υπόθεση που ήταν το έντεχνο λαϊκό τραγούδι", έχει πει η ίδια. Και τι δεν είχε ειπωθεί για τη φωνή που "χαραμίζεται" σε τραγούδια ευρείας κατανάλωσης και σε περιστασιακά hits. Η Άννα Βίσση όμως πίστεψε στον Νίκο Καρβέλα, στη μουσική ιδιοφυΐα του όπως συχνά λέει και έκανε πρωτοποριακά πράγματα στο χώρο, όπως την πρώτη ελληνική μουσική ροκ όπερα. To έτος 1991 παρακαλώ. Λίγα χρόνια αργότερα, η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας τρελαίνουν τα ελληνικά charts με τον δίσκο "Τραύμα". Όλα τα τραγούδια του δίσκου έγιναν super hits με το Τραύμα να μπαίνει κυριολεκτικά σε όλα τα σπίτια και να γίνεται τριπλά πλατινένιο. Η Βίσση εκτοξεύεται στην κορυφή και ο επόμενος δίσκος, δύο χρόνια αργότερα, το "Αντίδοτο" συντηρεί τον μύθο της. Η Άννα έγινε η απόλυτη. Κολλάει με τη γυμναστική, προκαλώντας μέχρι και την απορία της κόρης της Σοφίας που είχε παραξενευτεί με την νέα συνήθεια της μαμάς της. Της είχε κάνει μάλιστα μία σχετική ερώτηση σε κοινή τους εμφάνιση στο Μπράβο της Ρούλας Κορομηλά.

βισση
Βισση

Παράλληλα αποκτά νέες διατροφικές συνήθειες με την ίδια να είναι κάτι περισσότερο από πειθαρχημένη. Αν έβγαινε έξω δεν θα έτρωγε κάτι άλλο εκτός από ψητό σαλάτα και η παρασπονδία της ήταν μία πιρουνιά μακαρόνια. Στη συνέχεια ψάχτηκε περισσότερο και έβγαλε από το μενού της τις επεξεργασμένες τροφές. Καλά για ζάχαρη και γλυκά ούτε λόγος. "Έχω κουραστεί με αυτό που λέγεται καλή διατροφή. Δεν τρώω τηγανητά, δεν τρώω άσπρη ζάχαρη, δεν τρώω αλεύρι. Γενικά δεν τρώω επεξεργασμένα φαγητά. Πάντως μπορώ να είμαι παρανοική με το φαγητό. Γιατί υπάρχουν περίοδοι που μπορώ να τρώω τα πάντα και άλλη που μπορώ να στερούμαι τα πάντα. Εντάξει δεν λέω. Είναι δουλειά μου, αλλά είναι καταπίεση ρε γαμωτο. Σκέψου τώρα ότι δεν θα ξαναφάς ποτέ πατάτα τηγανητή, με τη ρίγανη και τη φέτα. Τρελαίνομαι για το φαγητό", είναι τα λόγια της Άννας Βίσση στο ριάλιτι "Όσο έχω φωνή" για τη σχέση της με το φαγητό.

ΒΙΣΣΗ
ΒΙΣΣΗ

Η Βίσση και ο Καρβέλας δεν χωρίζουν ποτέ δημιουργικά, εκτός από ένα διάλειμμα δύο ετών. Ήταν τότε που δεν μιλούσαν και η Βίσση κυκλοφορεί το άλμπουμ "Απαγορευμένο", με κομμάτια 15 Ελλήνων και ξένων συνθετών. Η επανασύνδεση με τον Καρβέλα ήρθε το 2010 όταν κυκλοφόρησαν μαζί το single "Αγάπη είσαι εσύ". Είχε προηγηθεί ένα δύσκολο διάστημα για την Άννα με αποκορύφωμα την κατάσχεση αντικειμένων στο σπίτι της, γεγονός που είχε διακωμωδήσει η ίδια με ένα χιουμοριστικό βίντεο, στην έναρξη του show της το 2009.

Η Άννα ερμηνεύει με κλειστά μάτια θα έλεγε κανείς ό,τι γράφει ο Νίκος Καρβέλας και πολλές φορές δέχεται κρίτικη για αυτό. Δεν είναι ότι όλα τα τραγούδια είναι το ίδιο καλά, αλλά η Βίσση αγαπάει τις ανατροπές και πιστεύει πώς ακόμα και το πιο άκυρο κομμάτι του μουσικουσυνθέτη, έχει κάτι που ιντριγκάρει. Φυσικά και κάνει λάθη, όπως η συμμετοχή της στην κριτική επιτροπή εκείνης της τηλεοπτικής μουσικής ακαδημίας, αλλά τίποτα δεν μοιάζει ικανό να τη μικρύνει στη συνείδηση του κόσμου. Το χιούμορ της, το επικοινωνιακό της χάρισμα, το ένστικτο της και φυσικά το ταλέντο της, συντελούν να βγει αλώβητη από τις κακοτοπιές.

ΒΙΣΣΗ

Είναι κάποια πρόσωπα που μοιάζουν να δημιουργούν ειδικές κατηγορίες που δεν υπήρχαν πριν από αυτούς. Γίνονται σημεία αναφοράς. Έτσι και η Βίσση. Σήμερα λοιπόν η Βίσση με πενήντα χρόνια καριέρας είναι το πιο hot πρόσωπο που παίζει στην αθηναϊκή νύχτα. Στο Hotel Ερμού συναντιώνται από 18άρηδες έως 70 plus (μπορεί να λέω και λίγα) σε ένα πρόγραμμα που η Άννα Βίσση παίζει μπάλα μόνη της. Δεν χρειάζεται να συνεργαστεί με κάποιον καλλιτέχνη που έχει πρόσβαση στο νεανικό κοινό γιατί απλά δεν το χρειάζεται. Πηγαίνοντας να τη δεις δεν έχεις καμία νοσταλγική διάθεση να ταξιδέψεις στις μεγάλες επιτυχίες μίας μεγάλης φωνής αλλά να ζήσεις μία εμπειρία που είναι hot εδώ και τώρα. Δεν θυμάμαι εγώ ανάλογο παράδειγμα στα ελληνικά δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι η Άννα Βίσση έφτιαξε ακόμα μία νέα κατηγορία, με το αστέρι της λειτουργεί ξανά ως ένας μικρός φάρος για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

ΒΙΣΣΗ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ