Advertisement

Follow us

Τι γίνεται τελικά με τον Λόφο Στρέφη;

Όλες οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων αλλά και του προκατόχου του, Κώστα Μπακογιάννη, σχετικά με την ανάπλαση του Λόφου Στρέφη.

MissBloom TEAM
λοφος στρεφη © Shutterstock

Η απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα να ακυρώσει τα έργα ανάπλασης στον Λόφο Στρέφη, αν και χαροποίησε πολλούς, προκάλεσε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον δήμαρχο και τον προκάτοχό του, Κώστα Μπακογιάννη, ενώ στελέχη του δήμου και άλλα πρόσωπα έχουν επίσης προβεί σε σχετικές δηλώσεις. Η (εύλογη) απορία πολλών είναι αν τελικά θα δούμε ένα νέο πλάνο αξιοποίησης και συντήρησης του Λόφου Στρέφη, ο οποίος, μετά τις ανακοινώσεις του δήμου, παραμένει σε εξαθλιωμένη κατάσταση.

Η απόφαση του δήμου προφανώς οδήγησε σε πανηγυρισμούς των κατοίκων σε Εξάρχεια και Μεταξουργείο, που εδώ και αρκετό διάστημα προσπαθούν να αποτρέψουν τα σχετικά έργα ανάπλασης, καθώς πολλές από τις παρεμβάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής (τρανταχτό παράδειγμα ο Μεγάλος Περίπατος) περισσότερο έχουν προκαλέσει προβλήματα παρά βελτιώσει αισθητικά ή λειτουργικά την πόλη.

Ας δούμε, όμως, το χρονοδιάγραμμα της διαφωνίας:

Στις 25/1, η παράταξη "Αθήνα Ψηλά" -με επικεφαλής τον Κώστα Μπακογιάννη- ανακοίνωσε μια σειρά παρεμβάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο σχολιασμός για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να ακυρώσει την ανάπλαση του Λόφου Στρέφη. Παρακάτω η δήλωση του Κώστα Μπακογιάννη:

σημερινή Δημοτική Αρχή αποφάσισε να βάλει τέλος στην ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη και κατ' επέκταση στην διαμόρφωση του εμβληματικού αυτού λόφου σ' έναν σύγχρονο και ασφαλή χώρο πρασίνου. Χωρίς καμία δικαιολογία, ο κ. Δούκας αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τη χορηγία, ύψους άνω του ενός εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο του προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου". Η παράταξη "Αθήνα Ψηλά" ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου και για τα επόμενα βήματα της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τη χρηματοδότηση, τις μελέτες, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων στον Λόφο.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων ανάρτησε τα εξής στις 29/1: "H παρούσα Δημοτική Αρχή έχει ως πρωταρχικό στόχο να είναι ο Λόφος του Στρέφη ασφαλής, προσβάσιμος και φιλικός προς τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Αντίθετα, εδώ και περίπου 2 χρόνια, με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο Λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Αποτελεί λοιπόν πρόκληση ο κ. Μπακογιάννης να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμη και συγκρούσεων. Είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειάς του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης.

Σημειώνουμε επίσης ότι, κατόπιν προσφυγής κατοίκων, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δεκέμβριος 2023) εξέδωσε διαταγή να σταματήσουν τα έργα. Εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία. Η παρούσα Δημοτική Αρχή, προχωρά όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους".

"Την αλήθεια για τον Λόφο του Στρέφη" ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε, στη συνέχεια, ο Κώστας Μπακογιάννης, απαντώντας στις δηλώσεις του δημάρχου: "Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων για τον λόφο του Στρέφη, η σημερινή δημοτική Αρχή δεν λέει, για πολλοστή φορά δυστυχώς, λέξη για την ουσία. Η πραγματικότητα όμως, είναι καθοριστική. Το ΣτΕ δεν σταμάτησε τα έργα, τα ενέκρινε. Επικαλείται η δημοτική Αρχή απόφαση του ΣτΕ, σημειώνοντας – ψευδώς – ότι "εκδόθηκε διαταγή να σταματήσουν τα έργα". Προς αποκατάσταση της αλήθειας, αναφέρουμε πως η υπ αρ. 367/2023 απόφαση του ΣτΕ επιτρέπει τη συνέχιση όλων των εργασιών του λόφου, με εξαίρεση την προσωρινή διακοπή των εργασιών (και όχι οριστική παύση) για το λεγόμενο Belvedere (σημείο θέασης).

Η ανάπλαση είναι στη μέση και τη σταματούν. Είναι επίσης ψευδές ότι δεν έχει γίνει τίποτα και ότι δεν έχει ξεκινήσει η ανάπλαση. Αν τρεις μήνες μετά την εκλογή του, ο δήμαρχος δεν έχει ακόμη ενημερωθεί, είναι πρόβλημα. Αν έχει ενημερωθεί και ψεύδεται, είναι πάλι πρόβλημα. Και είναι δυσδιάκριτο τι από τα δύο είναι χειρότερο.

Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εργασίες, αλλά το έργο μένει ημιτελές. Οι υπολειπόμενες εργασίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όχι μόνο για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και για την ασφαλή προσβασιμότητα των επισκεπτών στον χώρο, καθώς για παράδειγμα, μπορεί να ολοκληρώθηκε το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, όμως εάν δεν τοποθετηθούν οι ιστοί και τα φωτιστικά, τμήματα του λόφου θα παραμένουν σκοτεινά. Στα πρανή που εμφανίζονταν φαινόμενα κατακρήμνισης βράχων δεν προχώρησε η τοποθέτηση πλεγμάτων και φρακτών ανάσχεσης, με αποτέλεσμα ακόμη να έχουν επικινδυνότητα για τους επισκέπτες.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ