Follow us

Το κοινωνικό πείραμα του Άρη Πορτοσάλτε

Mήπως μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια για την ελευθερία του λόγου;

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ

"Βάλτε σε ένα σάκο Άδωνι και Πορτοσάλτε" τραγούδησε ο Πάνος Βλάχος από τη σκηνή, σε έναν στίχο που προσωπικά με ξένισε και δεν μου άρεσε. Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την απογοήτευσή του με ένα tweet, χωρίς να δώσει συνέχεια. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στην περίπτωση του Άρη Πορτοσάλτε. Ο δημοσιογράφος θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, γιατί αισθάνθηκε ότι απειλείται η σωματική του ακεραιότητα.

Το κοινωνικό πείραμα του Άρη Πορτοσάλτε

Και τώρα μπαίνουμε στην ουσία. Δεν καταφεύγει στη δικαιοσύνη για να τιμωρηθεί ο Πάνος Βλάχος όπως εξήγησε ο ίδιος μέσα από την εκπομπή "Σήμερα" αλλά θέλει να δει, αν για την ελληνική νομοθεσία, το περιεχόμενο του βίντεο του Πάνου Βλάχου συνιστά απειλή για τη ζωή του. "Θέλω να πάω στη δικαιοσύνη για να ακούσω αν αυτό αυτό συνιστά απειλή για τη ζωή μου. Μπορεί η δικαιοσύνη να πει ότι είναι χιούμορ. Είναι αστειάκι και αχαχούχα να ανέβουμε όλοι στη σκηνή να παίξουμε. Εγώ δεν πάω να τιμωρήσω κάποιον. Εγώ θέλω να ακούσω τη δικαιοσύνη. Για τη δικαιοσύνη υπάρχει βία εναντίον ενός πολίτη ή όχι; Αυτεπάγγελτη δίωξη παίζει στη δική μου περίπτωση;", ήταν τα λόγια του δημοσιογράφου στην εκπομπή "Σήμερα".

Mήπως μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια για την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία; Θα μπούμε σε μία διαδικασία ποινικοποίησης των λέξεων; Θα αναζητούμε τα κρυμμένα νοήματα πίσω από τις μεταφορές και τους στίχους; Δεν είναι οπισθοδρομικό όλο αυτό;

Θα συμφωνήσω πώς όταν αισθάνεσαι ότι απειλείσαι σίγουρα είναι βαρύ και ασήκωτο. Εξίσου βαρύ όμως είναι να κατηγορείς έναν άνθρωπο για υποκίνηση βίας και παρότρυνση για δολοφονία. Ναι αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε ο Άρης Πορτοσάλτε στο κείμενο που έγραψε με αφορμή το περιστατικό, κάνοντας λόγο για "Αριστερή καλλιτεχνία που δολοφονεί από σκηνής κατονομάζοντας τα θύματα της. Κι από κάτω, με χέρια υψωμένα, κρατά τέμπο της λαμπρής μας νεολαίας ο ανθός". Σε άλλο σημείο γράφει ο δημοσιογράφος: "Υπέροχη Ελλάδα...των προοδευτικών και καλά καλλιτεχνών που παρακινούν τους οπαδούς τους να "φάνε" τους αντιπάλους, τους κυβερνητικούς, τους Δεξιούς, που άλλωστε δεν αξίζει να ζουν".

Σκέφτηκε άραγε μήπως ο σάκος του κύριου Πάνου Βλάχου ήταν απλά μία μεταφορά; Και ξαναλέω ότι με ξένισε ο συγκεκριμένος στίχος. Ο Άρης Πορτοσάλτε άλλωστε συνηθίζει να βάζει μεταφορικά στον ίδιο σάκο που λέμε κοινώς, τους νέους που πηγαίνουν στις συναυλίες του ΛΕΞ τους οποίους είχε χαρακτηρίσει "ατημέλητους και αμόρφωτους". Εκείνους που αμοίβονται με 500 ευρώ και σύμφωνα με την εκτίμησή του δεν τους αφορά η άνοδος της τιμής της βενζίνης, γιατί απλά δεν βάζουν βενζίνη. Τους οδηγούς ντελίβερι που οδηγούν απρόσεκτα σε σχολιασμό μετά τον θάνατο του διανομέα ή τους καταναλωτές που επιμένουν με τέτοια ακρίβεια να ψωνίζουν με καρότσι και όχι με καλαθάκι. Η βία είναι καταδικαστέα. Τελεία και παύλα. Είναι και πολύπροσωπη όμως. Και μπορεί καμία φορά να ασκείται με το σεις και με το σας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ