Follow us

Stanley Kubrick | Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταινίας "Μάτια ερμητικά κλειστά στις 7 Μαρτίου 1999, ο σπουδαίος σκηνοθέτης πέθανε στον ύπνο του

Ο οραματιστής σκηνοθέτης ήταν ένα αίνιγμα, ζώντας και δημιουργώντας σχεδόν σε απόλυτη απομόνωση, μακριά από το άγρυπνο μάτι των μέσων ενημέρωσης.

MissBloom TEAM
kubrick Public domain, via Wikimedia Commons

Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους και πιο σημαντικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών. Ο Stanley Kubrick ήταν αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους και με μεγάλη επιρροή δημιουργούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Οι ταινίες του συχνά δίχαζαν και δεν είχαν εμπορική απήχηση, αλλά αποτελούν σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία του κινηματογράφου.

Αιώνιος αουτσάιντερ, εργάστηκε πέρα από τις συμβάσεις του Χόλιγουντ, διατηρώντας τον πλήρη καλλιτεχνικό έλεγχο των ταινιών του κι έχοντας το σπάνιο πλεονέκτημα της οικονομικής υποστήριξης των στούντιο. Η φιλμογραφία του εκτείνεται σε μία τεράστια γκάμα στιλ και ειδών – από τη μαύρη κωμωδία έως τον τρόμο και από το πολεμικό δράμα έως την επιστημονική φαντασία.

Ο ίδιος ήταν ένα αίνιγμα, ζώντας και δημιουργώντας σχεδόν σε απόλυτη απομόνωση, μακριά από το άγρυπνο μάτι των μέσων ενημέρωσης. Οι ταινίες του, που αντανακλούν την εμμονική φύση και την τελειομανία του, παραμένουν μεταξύ των πιο προκλητικών και οραματικών ταινιών που έγιναν ποτέ.

Ο Stanley Kubrick γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1928 στη Νέα Υόρκη, από γονείς εβραϊκού θρησκεύματος με καταγωγή από την Ανατολική Ευρώπη. Ο πατέρας του ήταν ομοιοπαθητικός γιατρός και τον μύησε στο σκάκι και τη φωτογραφία. Η φωτογραφία ήταν και η πρώτη ενασχόληση του νεαρού Stanley, όταν στα 17 του προσλήφθηκε στη σύνταξη του περιοδικού "Look".

Λάτρης του κινηματογράφου από τα μαθητικά του χρόνια και θαυμαστής των ταινιών του Sergei Eisenstein αποφάσισε ν’ αφήσει τη φωτογραφική μηχανή και να πιάσει την κάμερα.

Σκηνοθετικό ντεμπούτο με ντοκιμαντέρ

Πρώτη του ταινία το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "The Day of the Fight" (1951) με θέμα τον κόσμο του μποξ. Δύο χρόνια αργότερα παρουσίασε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το πολεμικό δράμα "Fear and Desire", που αναφέρεται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Φαίνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα τον απογοήτευσε τόσο πολύ, ώστε είχε αποφασίσει ν’ αγοράσει όλες τις κόπιες της για να μην τη δει κανένας.

Ακολούθησαν δύο φιλμ-νουάρ "Το Φιλί του Δολοφόνου" ("Killer’s Kiss", 1955) και "Το Χρήμα της Οργής" ("Τhe Killing", 1956) και το 1957 ήρθε η αναγνώριση με το πολεμικό δράμα "Σταυροί στο μέτωπο" ("Paths of Glory"), μία ιστορία στρατιωτικής αδικίας στο γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ