Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζει σήμερα το Missbloom.gr τιμώντας τις γυναίκες όλου του κόσμου. Αλλά κυρίως τις γυναίκες που έδωσαν τις δικές τους μικρές και μεγάλες μάχες για να θεωρούνται σήμερα δεδομένα σοβαρά ζητήματα που πριν 100 χρόνια φάνταζαν αδιανόητα.
Γιορτάζοντας την Ημέρα της γυναίκας, γυναίκες και άνδρες από κάθε χώρο, καταθέτουν τη δική τους άποψη, εμπνέουν, αναδεικνύουν τα προβλήματα και δίνουν τη δική τους ματιά για τη γυναίκα σήμερα – τη μητέρα, την επιχειρηματία, την πραγματική γυναίκα που αναλαμβάνει πολλαπλούς ρόλους και έχει κατά νου και το σημάδι που αφήνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές γυναικών.
Όλγα Κεφαλογιάννη, Νάντια Κοντογεώργη, Γεωργία Λαλέ, Θέμις Μπαζάκα, Έλλη Στάη, Καίτη Γαρμπή, Μίνως Μάτσας, Στεφανία Γουλιώτη και πολλοί ακόμα υπογράφουν το μεγάλο αφιέρωμα του Missbloom.gr και του γυναικείου network των Αττικών Εκδόσεων. Δες το εδώ.
Η ιστορία πίσω από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη με την ονομασία Εθνική Ημέρα της Γυναίκας. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε δύο χρόνια αργότερα το 1910 από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών. Συγκεκριμένα, στις 19 Αυγούστου 1910 στη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών ως πρόδρομος της γενικής συνάντησης της Δεύτερης Διεθνούς Σοσιαλιστικής Κοινότητας στη Κοπεγχάγη της Δανίας.
Εμπνευσμένη εν μέρει από τους Αμερικανούς σοσιαλιστές, η Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσίτς πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, χωρίς όμως να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) συμφώνησαν με την ιδέα ως μέσο προώθησης των ίσων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν για τις γυναίκες. Το επόμενο έτος, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή πάνω από ενός εκατ. ανθρώπων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.
Οι γυναίκες ζήτησαν να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και της κατοχής δημοσίων αξιωμάτων. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά της διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία. Οι Αμερικανοί συνέχισαν να γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.
Το 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πιθανόν επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλες τις χώρες. Η τήρηση της Ημέρας στη Γερμανία το 1914 ήταν αφιερωμένη στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, το οποίο οι Γερμανίδες απέκτησαν τελικά το 1918.
Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Γιατί είναι σημαντική αυτή η μέρα
Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης για τις ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των φύλων, αλλά και να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τις επιτεύξεις, τις συνεισφορές και τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στην οικονομία και σε άλλους τομείς.
Η πλήρης ισότητα μεταξύ των φύλων είναι ένας στόχος που απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Παρόλο που έχουν γίνει πολλές πρόοδοι σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια και προκλήσεις που εμποδίζουν την πλήρη επίτευξή της ισότητας των φύλων. Oι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στον χώρο εργασίας, της υγείας, της εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής ανισότητας και της έλλειψης ευκαιριών.
Το μεγάλο αφιέρωμα του Missbloom.gr στην Ημέρα της Γυναίκας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr