Follow us

Ο εμβληματικός σκηνοθέτης Marco Bellocchio τα βάζει με το Βατικανό

Ο κορυφαίος Ιταλός δημιουργός μιλάει για το "Αγόρι του Θεού", την αληθινή ιστορία μιας θρησκευτικής απαγωγής του προηγούμενου αιώνα η οποία καυτηριάζει σαρκαστικά τη βία της (κάθε) εξουσίας.

MissBloom TEAM
ταινια

Πόσο γνωστή είναι στην Ιταλία η ιστορία της απαγωγής του εξάχρονου Edgardo Mortara από την καθολική εκκλησία το 1868;
Μια πράξη η οποία υποκινήθηκε μάλιστα από τον ίδιο τον πάπα Πίο ΙΧ. Ήταν μια ταραγμένη περίοδος για την Ιταλία, η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της ενοποίησής της. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα έλαβε διεθνείς διαστάσεις, αναστάτωσε ακόμα και την Λατινική Αμερική. Μέχρι που και ο Ναπολέων ο Γ΄ πήρε θέση και συμβούλευσε το Βατικανό να επιστρέψει το παιδί. Προσωπικά δεν γνώριζα το περιστατικό και μου έκανε εντύπωση πόσο μεγάλη δημοσιότητα γνώρισε στην εποχή του.

Παραμένει, όμως, μια επίκαιρη ιστορία για το σήμερα;
Κάθε ταινία εποχής συνδέεται με το παρόν ή τουλάχιστον αυτή είναι η επιδίωξη των δημιουργών της. Οι παραγωγοί, πράγματι, με ρώτησαν κατά πόσο αυτή η ιστορία μπορεί να ενδιαφέρει το σημερινό κοινό. Δεν γνωρίζω, αλλά συγκινήθηκα από τα συναισθήματα των ηρώων της, τα οποία βρήκα διαχρονικά. Επίσης τα θέματα της θρησκευτικής πίστης, της αφοσίωσης σ’ ένα σκοπό και κυρίως η σχέση κάθε συστημικής εξουσίας με τον απλό άνθρωπο μου φαίνονται πάντα επίκαιρα.

Ήταν, άλλωστε, ένα σχέδιο το οποίο ενδιέφερε τον Steven Spielberg επί πολλά χρόνια. Το έτοιμο σενάριο ήταν του Tony Kushner και πρωταγωνιστής θα ήταν ο Mark Rylance.
Αν είχε προχωρήσει ο Spielberg, δεν θα είχα κάνει φυσικά την ταινία… Όταν, όμως, αποσύρθηκε οριστικά από την ιδέα και άνοιξε ο δρόμος, προχώρησα με δική τη δική μου εκδοχή φυσικά. Πρωτότυπο σενάριο, βασισμένο σε έρευνα που κάναμε με την Susanna Nicchiarelli και κάποιες πληροφορίες από το βιβλίο του Daniele Scalise "Il caso Mortara". Νομίζω πως ο Spielberg διασκεύαζε το "The kidnapping of Edgardo Mortara" του David I. Kertzer.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ