Follow us

Μάγια Αγγέλου | Πώς απέκτησε η διάσημη ποιήτρια ελληνικό επίθετο;

Η γνωριμία και ο γάμος της με τον Έλληνα Τος (Θωμά) Αγγέλου.

MissBloom TEAM
αγγελου

Η διάσημη Αφροαμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας Μάγια Αγγέλου, η οποία έγινε πρόσφατα η πρώτη μαύρη γυναίκα που εμφανίζεται σε αμερικανικό νόμισμα, έχει ελληνικό επώνυμο.

H Αγγέλου γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι το 1928, από τον Μπέιλι Τζόνσον, διατροφολόγο και θυρωρό του Πολεμικού Ναυτικού, και τη Βίβιαν Τζόνσον, νοσοκόμα. Η παιδική της ηλικία ήταν ασταθής και γεμάτη τραύματα. Αφού ο γάμος των γονιών της διαλύθηκε όταν ήταν τριών ετών, η Αγγέλου και ο αδελφός της στάλθηκαν να ζήσουν με τη γιαγιά τους, μητέρα του πατέρα τους και μάλιστα ταξίδεψαν μόνοι τους με το τρένο σε ηλικία τεσσάρων και τριών ετών αντίστοιχα. Η γιαγιά τους ήταν επιτυχημένη επιχειρηματίας διατηρώντας το δικό της μαγαζί παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν πολλοί Αφροαμερικανοί εκείνη την εποχή λόγω της της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης της εποχής.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη μετακόμιση στο σπίτι της γιαγιάς τους, η Αγγέλου και ο μικρός αδελφός της επέστρεψαν στη φροντίδα της μητέρας τους. Ενώ ζούσε με τη μητέρα της, η Αγγέλου υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον φίλο της μητέρας της.Το νεαρό κορίτσι εκμυστηρεύτηκε στον αδελφό της την κακοποίηση και εκείνος μίλησε στην οικογένεια για τις φρικτές επιθέσεις. Παρόλο που ο φίλος της μητέρας της διώχθηκε ποινικά και κρίθηκε ένοχος για την κακοποίηση του παιδιού, πήγε στη φυλακή μόνο για μία μέρα.

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την αποφυλάκισή του, δολοφονήθηκε - πιθανότατα από τους θείους της Αγγέλου. Μετά τη δολοφονία του θύτη της, η Αγγέλου δεν μιλούσε για πέντε ολόκληρα χρόνια, θεωρώντας εν μέρει τον εαυτό της υπεύθυνο για τον θάνατο του άντρα. "Σκέφτηκα ότι ήταν η φωνή μου τον σκότωσε", είπε. "Σκότωσα αυτόν τον άνθρωπο, επειδή είπα το όνομά του. Και τότε σκέφτηκα ότι δεν θα ξαναμιλούσα ποτέ, γιατί η φωνή μου θα σκότωνε οποιονδήποτε". Έχει μάλιστα καταγράψει τα παιδικά της τραύματα στο βιβλίο της "Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί" (εκδ. Πατάκη).

Όμως κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου της σιωπής της, της αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος κόσμος, αλλά και ο προσωπικός της δρόμος, καθώς βρήκε καταφύγιο στα βιβλία και στην ποίηση. Ήταν μάλιστα μια δασκάλα που την προκάλεσε να μιλήσει και πάλι: "Δεν αγαπάς την ποίηση, όχι μέχρι να την αρθρώσεις", της είχε πει τότε και εκείνη άρχισε και πάλι να μιλάει. Ήταν η ίδια δασκάλα, η Bertha Flowers που της σύστησε τα έργα του Σαίξπηρ, του Poe, του Charles Dickens που αποτέλεσαν σημαντικές επιρροές στο δικό της έργο.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ