Follow us

"Ripley" | To μεθοδικό ψυχογράφημα ενός διαχρονικού χαρακτήρα

Από τη δημιουργία του λογοτεχνικού αντιήρωα το ΄55 φτάνουμε στο 2024 και τον καθηλωτικό πρώτο Τοm Ripley της μικρής οθόνης.

MissBloom TEAM
ριπλευ Ripley

Η κληρονομιά της ταλαντούχας κυρίας Highsmith

Αμερικανή, queer και συγγραφέας γνωστή για τα ψυχολογικά θρίλερ μυθιστορήματά της, η Patricia Highsmith έδωσε ζωή σε έναν από τους πιο ιντριγκαδόρικους λογοτεχνικούς χαρακτήρες του 20ου αιώνα, και πιθανότατα alter-ego της – απόδειξη αυτού οι σημειώσεις στα 56 (!) ημερολόγια που άφησε πίσω της. Ο περιθωριακός Τοm Ripley συστήθηκε στον κόσμο το 1955 με την πρώτη έκδοση του "Ο ταλαντούχος κύριος Ripley", το οποίο ακολούθησαν τα "Ο Ripley κάτω απ’ το χώμα" (1970) και "Το παιχνίδι του Ripley" (1974), σοκάροντας ως ένας ψυχοπαθής δολοφόνος οδηγούμενος τόσο από το μίσος του προς την ελίτ όσο και από την ανάγκη του να ανήκει σε αυτήν.

Έκτοτε, το "Ripley" σύμπαν της Highsmith έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές και το παγκόσμιο σινεμά, με αποτέλεσμα να μετράμε σήμερα πέντε κινηματογραφικούς Τοm Ripley. Η αρχή σημειώνεται το 1960 με τον Αlain Delon στο "Γυμνοί στον ήλιο" του René Clément, ενώ το 1977 έρχεται ο Dennis Hopper και το "The American Friend" του Vim Venders. Επόμενος και πιο γνωστός Ripley, ο Μatt Damon στο υποψήφιο για 5 Όσκαρ "Ο ταλαντούχος κύριος Ripley" του Anthony Minghella (1999), με τους John Malkovich και Barry Pepper να ακολουθούν στο "Παιχνίδι του Ripley" της Λιλιάνα Καβάνι (2002) και στο "Ο Ripley κάτω απ’ το χώμα" του Roger Spottiswoode (2005). Φέτος, δύο δεκαετίες αργότερα, ο γνωστός αντι-ήρωας εισέρχεται στην μικρή οθόνη.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ