Η δρ. Άννα Παπαγεωργίου*, κλινική διαιτολόγος, μας δίνει δύο εναλλακτικές συνταγές για να φτιάξουμε μοσχομυριστό τσουρέκι και την κουλούρα της Λαμπρής για την Κυριακή του Πάσχα.
Μέρες που είναι δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για θερμίδες, η ειδικός όμως μας διαβεβαιώνει ότι είναι οι πιο υγιεινές εκδοχές τους – άλλωστε, σε μια ισορροπημένη διατροφή όλα έχουν θέση! Κι επειδή συμφωνώ απόλυτα, μοιράζομαι –και σου προτείνω τη δική μου συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια.
Δυναμωτικά πασχαλινά τσουρέκια
• 1 κιλό αλεύρι ζέας ή αλεύρι από φαγόπυρο (εναλλακτικά, ½ κιλό ζέας και ½ κιλό φαγόπυρο)
• 1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
• 1 κ.σ. κοπανισμένος λιναρόσπορος
• 50 γρ. νωπή μαγιά
• 300 γρ. βούτυρο ή 1,5 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 1½ φλ. καστανή ζάχαρη ή 1/2 φλ. στέβια
• 1 κ.σ. μέλι
• 1 κ.γ. μαχλέπι σκόνη
• Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• ½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
• 1 φλ. γάλα αμυγδάλου
• ½ φλ. cranberries αποξηραμένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
• 2 κ.σ. σπόροι chia
• ½ κ.γ. αλάτι
ΓΙΑ ΕΠΆΛΕΙΨΗ
• 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
• 1½ κ.σ. χλιαρό νερό
• 2 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
• 2 κ.σ. σπόροι chia
Βήμα 1
• Σε ένα μπολ διαλύεις τη μαγιά με 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ρίχνεις τη μισή ποσότητα από το αλεύρι και το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή 50 γρ. από το βούτυρο, λιωμένο.
• Ανακατεύεις με το χέρι το μείγμα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να γίνει μια αραιή ζύμη (σε πυκνότητα πρέπει να πλησιάζει αυτήν των λουκουμάδων).
• Σκεπάζεις το μπολ με ζεστή βαμβακερή πετσέτα και το αφήνεις για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου (ιδανικά, σε ζεστό δωμάτιο με παράθυρο στον ήλιο).
Βήμα 2
• Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο, την ανακατεύεις ξανά προσθέτοντας τη ζάχαρη ή τη στέβια, το μέλι, το αλάτι, τη μαστίχα, το υπόλοιπο βούτυρο ή ελαιόλαδο, το μαχλέπι, τα cranberries και το γάλα αμυγδάλου. Τέλος, προσθέτεις το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας πάλι όλα τα υλικά μαζί με το χέρι (ή το μίξερ) με δυνατές κινήσεις για 10 λεπτά.
• H ζύμη πρέπει να είναι ομοιογενής και ελαστική και να ξεκολλάει από τα χέρια σου. Αν είναι πιο αραιή, συμπληρώνεις με λίγες κουταλιές της σούπας αλεύρι παραπάνω, ενώ αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτεις γάλα αμυγδάλου.
Διαβάστε περισσότερα στο themamagers.gr