Πόσα πασχαλινά αυγά μπορείς να φας και άλλες ερωτήσεις για τη γιορτινή υπερτροφή

Μικρό αλλά πολύτιμο, το κόκκινο αβγό έχει την τιμητική του αυτό τον μήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Αναπόσπαστο κομμάτι των παραδόσεων του Πάσχα είναι και τα κόκκινα αβγά ως μια θρεπτική "επαναφόρτιση" μετά τη νηστεία. Κράτησε όμως το μέτρο, ιδιαίτερα αν έχεις νηστέψει για πολλές ημέρες, δεδομένου ότι την περίοδο που καταναλώνουμε τα κόκκινα αβγά καταναλώνουμε ταυτόχρονα και παχιά κρέατα,
τσουρέκι και άλλα εδέσματα πλούσια σε λιπαρά. Μπορείς να διατηρήσεις τα βαμμένα αβγά μέχρι και μία εβδομάδα για να εμπλουτίσεις με αυτά το πρωινό ή το βραδινό σου γεύμα, για ένα εύκολο και θρεπτικό σνακ στη δουλειά σε σαλάτες ή σάντουιτς.

Θρεπτική αξία

Το βασικό θρεπτικό συστατικό του αυγού είναι το λεύκωμα, πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο ασπράδι του (70%), παρέχοντας τον ιδανικό συνδυασμό αμινοξέων για την αύξηση και την ανάπτυξη των ιστών. Το λεύκωμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα άτομα με αυξημένες πρωτεϊνικές ανάγκες, όπως παιδιά, έφηβοι, αθλητές, ηλικιωμένοι και συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Ο κρόκος περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού. Εκτός από ένα μικρό ποσοστό πρωτεϊνών, έχει 5 γρ. περίπου λίπος, κυρίως πολυακόρεστο και μονοακόρεστο, με μόνο 1,5 γρ. κορεσμένο, ενώ περιέχει και 186 mg χοληστερίνη. Το αβγό είναι ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που μας δίνουν βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και άλλων συστημάτων του σώματος.

Παράλληλα, παρέχει βιταμίνη Α, απαραίτητη για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών και την όραση, βιταμίνη Β12 για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την ακεραιότητα των ιστών και την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, και ριβοφλαβίνη, απαραίτητη για τον μεταβολισμό. Η χολίνη που περιέχει το αβγό είναι ένα επίσης σημαντικό συστατικό, απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου, ενώ τα καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική καταστροφή και, παράλληλα, συμβάλλουν στην υγεία των ματιών. Επιπλέον, το αβγό θεωρείται μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου στη διατροφή.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Tags