Follow us

Αντωνία Καούρη, πώς νιώθεις που θα εμφανιστείς στην ίδια σκηνή με τους Coldplay;

Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των ημερών δηλώνει "μία τύπισσα που βγάζει την τρέλα της", λατρεύει τη μουσική, τη φύση, τον σκύλο της και να... βάφει τοίχους!

Antvn;ia Βασίλης Μαντάς

Υπήρξαν πολλοί λόγοι για να συμπαθήσω την Αντωνία Καούρη έπειτα από τη σύντομη αλλά εξαιρετικά ευχάριστη - ελπίζω και γι' αυτή - συνάντησή μας. Ο πρώτος ήταν η συνέπειά της, μιας και ήταν "αγγλίδα" στο ραντεβού μας - παρόλο που αυτή την περίοδο τρέχει και δεν φτάνει -. Ο δεύτερος ήταν η απλότητα, η αμεσότητα και η ειλικρίνειά της και ο τρίτος το χιούμορ της. Σε όλα αυτά, αν προσθέσεις το εντυπωσιακό παρουσιαστικό και τη συγκλονιστική βαθιά φωνή της, αντιλαμβάνεσαι γιατί αυτό το κορίτσι έχει καταφέρει να ξεχωρίσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ένα 24ωρο - και κάτι ψιλά -, η Αντωνία θα κάνει ένα όνειρό της - και πολλών άλλων καλλιτεχνών - πραγματικότητα: Μαζί με την αγγλίδα τραγουδοποιό Maisie Peters θα αποτελέσουν το "Opening act" των δύο συναυλιών των Coldplay στις 8 και 9 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ. Πώς νιώθει όμως η ίδια γι' αυτό που πρόκειται να συμβεί; Αυτά και πολλά άλλα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Το ευρύ κοινό στην Ελλάδα σε γνώρισε μέσα από τη συμμετοχή σου στο The
Voice το 2021. Στην οντισιόν είχες ερμηνεύσει το Purple Rain και είχαν
γυρίσει και οι τεσσερις κριτές. Και ενώ ήσουν φαβορί, κολλάς κορονοιό
και εγκαταλείπεις το show. Πώς ένιωσες; Απογοητεύτηκες καθόλου;
Αισθάνθηκες ότι ο κόπος σου πήγε χαμένος;

Δεν απογοητεύτηκα καθόλου γιατί για εμένα πάντα μετράει το ταξίδι. Εξάλλου ποτέ δεν σκέφτηκα ότι πάω για την πρωτιά. Δεν λειτουργώ έτσι. Περισσότερο με ενδιέφερε η εμπειρία. Γνώρισα ανθρώπους με ιστορία στον χώρο που με στήριξαν πολύ. Ένας από αυτούς ήταν φυσικά ο Σάκης Ρουβάς, τον οποίο αγαπώ ιδιαίτερα. Είμαι επίσης της άποψης ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Οπότε σκέφτομαι ότι αν τελικά δεν έφευγα με αυτόν τον τρόπο από το show, μπορεί το όνομά μου να μην είχε ακουστεί τόσο πολύ.

Και από το The Voice στο Opening act των Coldplay! Πώς έγινε η επαφή και πώς νιώθεις γι' αυτό που έρχεται; Είναι αλήθεια ότι σε επέλεξε το ίδιο το συγκρότημα;

Πραγματικά δεν ξέρω αν ήταν κάποιος από την παραγωγή που με είδε και με επέλεξε. Θέλω πολύ όμως να τους γνωρίσω και να ρωτήσω τον παραγωγό τους: "Απλά πώς;” (γέλια). Όσο για το πώς νιώθω, νιώθω μεγάλη τιμή. Το βλέπω όλο αυτό σαν λαχείο γιατί παράλληλα ετοιμάζω και την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά στην οποία κάνω την παραγωγή και γράφω τα κομμάτια. Θα είναι για εμένα μία τεράστια ευκαιρία να την παρουσιάσω σε ένα τόσο μεγάλο κοινό στο ΟΑΚΑ.

Αντωνία Καούρη, πώς νιώθεις που θα εμφανιστείς στην ίδια σκηνή με τους Coldplay;


Έχεις επιλέξει τα τραγούδια που θα ερμηνεύσεις στη συναυλία;

Ναι θα πω τρία δικά μου, του Θηβαίου το "Αν χαθείς” που το έχω κάνει διασκευή στα social media και το λατρεύω και άλλα δύο ξένα κομμάτια.


Ας πάμε πίσω στην πολύ αρχή της καριέρας σου. Ήθελες από πάντα να γίνεις
μουσικός;

Επειδή ήμουν πολύ καλή μαθήτρια και όλοι στην οικογένεια είναι γιατροί, το σκεφτόμουν σοβαρά στην εφηβεία μου. Ήθελα μάλιστα να γίνω χειρουργός. Μιλώντας όμως με τον καθηγητή μου στο ωδείο, ο οποίος είναι και κάτι σαν ψυχαναλυτής μου, άρχισα να σκέφτομαι διάφορα. Έχει επικρατήσει η άποψη για τους γιατρούς ότι βγάζουν πολλά χρήματα έχουν εντυπωσιακά γραφεία. Γίνεται γενικά μία πλύση εγκεφάλου γιατί μπορείς να είσαι γιατρός και να μην είσαι πετυχημένος. Κι έτσι λοιπόν όπως έκανα εικόνα τον εαυτό μου να είμαι γιατρός, απογοητεύτηκα. Σκέφτηκα ότι δεν θα είχα χρόνο να παίζω πιάνο, να είμαι με τη μπάντα μου ή να γράφω. Και κάπου εκεί ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι θα ασχοληθώ με τη μουσική.

Πώς το πήραν;

Παραλήρημα (γελάει). Δεν τους αδικώ όμως. Για τον Έλληνα γονέα είναι κάτι πολύ αβέβαιο και είναι λογικό να τρομάζει όταν το παιδί του του λέει ότι θέλει να γίνει καλλιτέχνης.

Ξεκίνησες ως μέλος του συγκροτήματος INCO και στη συνέχεια ακολούθησες
σόλο καριέρα. Τι από τα δύο σε εκφράζει περισσότερο;

Αν είχα σήμερα τον χρόνο θα ήθελα να είμαι μέλος ενός συγκροτήματος. Να είμαι πίσω από τα πλήκτρα και όχι μπροστά. Να μην έχω τεράστιες ευθύνες και να το βλέπω όλο αυτό περισσότερο σαν παιδική χαρά. Θα παίξω, θα περάσω καλά... Τώρα που έχω και το κομμάτι του τραγουδιού είναι αλλιώς. Πρέπει να υποστηρίξω και τη μουσική αλλά και το performing. To να παίζεις και να τραγουδάς είναι εξαιρετικά απαιτητικό. Πρέπει να είσαι non stop 100% συγκεντρωμένος. Δεν μπορείς να "ξεφύγεις” για κανένα λόγο. Βέβαια το βλέπω και αυτό σαν πρόκληση.

Δηλώνεις pop καλλιτέχνιδα. Δεν είναι λίγο "δύσκολο” είδος για την Ελλάδα;

Το πήρα πίσω. Δηλώνω μία τύπισσα που απλά βγάζει την τρέλα της. Δεν ξέρω αν είναι pop και δεν ξέρω πώς αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα το pop. Αν ήμουν στο εξωτερικό θα μπορούσα να σου πω ακριβώς γιατί κινείται ανάμεσα σε πολλά είδη μουσικής. Εδώ στην Ελλάδα είναι συνδυασμένο με ένα είδος που δεν μου ταιριάζει. Νομίζω ότι είμαι dark, μ' αρέσει η ηλεκτρονική μουσική, μ' αρέσουν και τα φυσικά όργανα. Τώρα ετοιμάζω ένα project που είναι electro μουσική με ελληνικό στίχο και κάποια παραδοσιακά στοιχεία.

Το ντεμπούτο single σου, ήταν η επανεκτέλεση του αγαπημένου "Έτσι είναι οι σχέσεις” της Ηρώς. Γιατί το συγκεκριμένο τραγούδι;

Αρχικά να πω ότι είναι η πρώτη φορά που η Ηρώ δίνει άδεια για επανεκτέλεση κομματιού της και την ευχαριστώ πολύ. Ταυτίζομαι με την Ηρώ γιατί είναι και αυτή μουσικός. Βγαίνει στη σκηνή με το πιάνο της κάτι το οποίο θαυμάζω απεριόριστα. Ο Δημήτρης Κοντόπουλος – που είναι ο παραγωγός μου – είχε κάνει παραγωγή και στο συγκεκριμένο τραγούδι, μου το πρότεινε, μου άρεσε και έγινε!

Αντωνία Καούρη


Προτιμάς να τραγουδάς στα ελληνικά ή στα αγγλικά;

Μου λένε ότι η χροιά είναι πιο ωραία στα αγγλικά. Ξεκίνησα τραγουδώντας μόνο αγγλικά. Τα τελευταία χρόνια τραγουδάω και ελληνικά και το ευχαριστιέμαι πολύ. Μ' αρέσουν και τα δύο μπορώ να πω. Εξαρτάται από τη διάθεση.

Τελικά, η εμφάνιση στον χώρο σου παίζει ρόλο;

Είναι αναπόφευκτο. Πρώτα σε κοιτάνε και μετά σε ακούνε.

Σεξιστικές συμπεριφορές έχεις αντιμετωπίσει;

Έχω δεχτεί αγενείς και προσβλητικές συμπεριφορές αλλά δεν ξέρω αν ο λόγος ήταν επειδή είμαι γυναίκα. Πάντα υποστήριζα τον εαυτό μου από μικρό παιδί αν και άργησα να πατήσω στα πόδια μου. Όταν ξεκινάς, νομίζεις ότι έχεις τσαγανό και τα κάνεις όλα σωστά, αλλά έρχεται εκεί ο μεγαλύτερος και πιο έμπειρος και σε βάζει στη θέση σου. Και καλά κάνει. Έχω φάει γερά χαστούκια γενικά. Αλλά επειδή δεν έχω ενοχλήσει κανένα δεν με έχει ενοχλήσει και κανείς. Ήμουν βέβαια και τυχερή. Μικρά σκηνικά που έχουν προσβάλει έχουν συμβεί, αλλά τα άφησα πίσω και δεν με επηρέασαν.

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης που λατρεύεις και θα ήθελες να συνεργαστείς
μαζί του;

Είναι σαν να με ρωτάνε τι μουσική ακούω ή ποιο είναι το αγαπημένο μου τραγούδι. Υπάρχει όμως κάποιος τον οποίο συζήτησα και πρόσφατα και είναι ο Jared Leto. Είναι πολύπλευρος, έχει statement, έχει στιλ, εμπλέκεται και στον χώρο του κινηματογράφου. Γενικά όμως βέβαια θαυμάζω πολλούς.

Αντωνία Καούρη


Πολλά από τα τραγούδια σου τα έχεις γράψει εσύ. Από πού αντλείς την
έμπνευσή σου;

Από τον συναισθηματικό μου κόσμο αλλά και από τους ανθρώπους γύρω μου. Μπορεί να μιλήσω με κάποιον, να μου πει την ιστορία του και μετά εγώ να την κάνω τραγούδι. Η μαγεία άλλωστε του να είσαι καλλιτέχνης είναι ότι μπορείς να βρεις έμπνευση παντού.

Και μιας και είναι επίκαιρο: Έχεις δηλώσει ότι θέλεις πολύ να πας
Eurovision. Tι σε τραβάει στον συγκεκριμένο θεσμό;

Είμαι ανοιχτή στην εμπειρία. Δεν ξέρω αν θα μου ταίριαζε γιατί βασίζεται πολύ στο show κι εγώ έχω επιλέξει έναν άλλο δρόμο, αλλά είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός, κάτι σαν πρωταθλητισμός, οπότε το βλέπω σαν πρόκληση και είμαι ανοιχτή σε αυτό. Πριν 2 χρόνια, μαζί με τη Μαρία Μαραγκού, δεν νιώσαμε τελικά έτοιμες με το συγκεκριμένο κομμάτι γι΄αυτό και δεν προχωρήσαμε τη συμμετοχή μας.* Πάντως, αν ποτέ πήγαινα, θα πήγαινα ακριβώς όπως και η Μαρίνα Σάττι, με κάτι δικό μου να το στηρίζω μέχρι τέλους.

Πώς χαλαρώνεις;

Με τη φύση. Κάνω σκι και αναρρίχηση. Σχεδόν όλο τον χειμώνα τον περνάω στο χωριό μου στα Καλάβρυτα. Έρχομαι λίγες μέρες Αθήνα, κάνω studio και ξαναφεύγω. Με χαλαρώνει αυτή η εναλλαγή γιατί κατά βάθος θέλω και την πολυτέλεια της πόλης και την απλότητα της εξοχής.

Μία περίεργη συνήθεια που έχεις;

Μ 'αρέσει να βλέπω video στο Youtube με μαστορέματα. Επίσης μ' αρέσει πολύ να βάφω τοίχους!

Μία αδυναμία σου που θα ήθελες να διορθώσεις;

Είμαι πολύ κυνική σε σημείο που καμία φορά υποβαθμίζω ένα πρόβλημα ή μία κατάσταση. Αυτό με κάνει να φαίνομαι πολύ σκληρή. Θα ήθελα ιδανικά να το διορθώσω.

Ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός;

Μ' αρέσουν οι βραχώδεις παραλίες, τα ήσυχα νησιά χωρίς κόσμο. Γενικά μου αρέσει η ησυχία γι' αυτό επιλέγω να πηγαίνω διακοπές Μάιο ή Σεπτέμβριο.

Ιδανική παρέα για διακοπές;

Οι φίλοι μου και το σκυλί μου που με τρελαίνει, αλλά δεν ζω χωρίς αυτόν.

Ένα βιβλίο που διάβασες πρόσφατα και σε συγκίνησε;

Περιόδους που έχω πολλή δουλειά, προσπαθώ να μη διαβάζω μυθιστορήματα γιατί βυθίζομαι πολύ και αποσυντονίζομαι. Οπότε αυτό το διάστημα διαβάζω ποίηση. Διάβασα πρόσφατα τον "Λυσιμελή Πόθο” του Τίτου Πατρίκιου. Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήταν η "Αμοργός” του Γκάτσου.

Αντωνία Καούρη


Αν τα καλοκαίρια σου είχαν soundtrack ποιο θα ήταν αυτό;

Βatman Begins (γέλια). Nομίζω το "The Chain” των Fleetwood Mac. Είμαι παραδοσιακή!

Τι γυμναστική κάνεις; Γιατί είναι φανερό ότι κάνεις!

Κάνω τρέξιμο, όχι εντατικά μη νομίζεις γιατί ξεχνιέμαι. Τα καλοκαίρια κολυμπάω αρκετά και κάνω ποδήλατο. Κάνω σκι και αναρρίχηση αλλά ποτέ γυμναστήριο.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια για το μέλλον;

Όλο το καλοκαίρι θα ετοιμάζω τα κομμάτια μου τα οποία βέβαια δεν ξέρω πότε θα είναι έτοιμα. Γενικά άλλαξα τον τρόπο που κινούμαι στον χώρο. Είμαι πίσω από τα πλήκτρα, είμαι στην electro μουσική, κάνω 100% αυτό που θέλω. Έχω την παραγωγή, έχω τη μπάντα μου, κάνω σύνθεση. Αυτό που θα ήθελα είναι να συμμετάσχω σε φεστιβάλ του εξωτερικού που πιστεύω ότι μου ταιριάζει πολύ.

Αντωνία Καούρη

* H Aντωνία Καούρη και η Μαρία Μαραγκού με το τραγούδι "Shout out" ήταν στα τρία επικρατέστερα για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Eurovision του 2023. Ωστόσο οι δύο καλλιτέχνιδες απέσυραν τη συμμετοχή τους μιας και το τελικό αποτέλεσμα δεν τις ικανοποιούσε απόλυτα.

ΜUA: Αθηνά Ευθυμιάδου

Styling: Μπέτυ Πετκόγλου

Φωτογράφος: Βασίλης Μαντάς

Επιμέλεια: Γωγώ Φούντα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ