Follow us

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει την επετειακή παράσταση "Progression"

MissBloom TEAM
σχολη χορου

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των είκοσι ετών λειτουργίας της, η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ θα παρουσιάσει την επετειακή παράσταση "Progression", στις 21 και 22 Ιουνίου 2024 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του διευθυντή της Γιώργου Μάτσκαρη. Μαθητές και σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να ερμηνεύσουν αποσπάσματα του κλασικού ρεπερτορίου και να συνεργαστούν με καταξιωμένους χορογράφους σε πρωτότυπες σύγχρονες δημιουργίες. Τον Ιούλιο η Σχολή θα περιοδεύσει σε Ελλάδα και Κύπρο, για πρώτη φορά στην εικοσαετή λειτουργία της.

Για την επετειακή παράσταση της Σχολής Χορού της ΕΛΣ, ο διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ δημιουργεί μια νέα χορογραφία με τίτλο "Verge". Παράλληλα, οι σπουδαστές της σχολής θα παρουσιάσουν τη σπουδή στην τεχνική της σπουδαίας Martha Graham "Exceedance", σε χορογραφία της καθηγήτριας της Σχολής Όλιας Τορναρίτου. Επιπλέον, από την γκάμα του κλασικού ρεπερτορίου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το εμβληματικό έργο "Ζιζέλ", σε χορογραφία του σολίστ του Μπαλέτου της ΕΛΣ και καθηγητή της Σχολής Χορού Φώτη Διαμαντόπουλου, βασισμένη στη χορογραφία των Jean Coralli, Ζυλ Περρό και Μαριύς Πετιπά και σε μουσική του Adolphe Adam.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος, πολυβραβευμένος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ σημειώνει για τη νέα χορογραφία: "Ήταν χαρά και τιμή μου να έχω την ευκαιρία να δουλέψω με χορευτές στην ακμή της καριέρας τους, στην τέχνη με την οποία έχω ασχοληθεί για πολλά γόνιμα χρόνια. Για αυτό το κομμάτι, συνεργάστηκα με την Dana Fouras στη μουσική και τον Παναγιώτη Τομαρά στους φωτισμούς και τις βιντεοπροβολές, με στόχο τη δημιουργία μια νέας οπτικής αισθητικής βασισμένης στις δυνατότητες του χρόνου. Αντλώντας έμπνευση από μια ποικιλία κινήσεων και εξερευνώντας μια πληθώρα δυνατοτήτων, τo κομμάτι Verge επιχειρεί να αναδείξει το ταλέντο και τις δυνατότητες καθενός εκ των 28 χορευτών αυτής της ομάδας, στην εικοστή επέτειο της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής".

Γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή της, για πρώτη φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή προγραμματίζει περιοδεία της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Στις 10 και 11 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στην Κύπρο, στις 17 και 18 Ιουλίου στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης (ΚΘΒΕ) και στις 20 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Σίβηρης στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Η είσοδος στις παραστάσεις της περιοδείας θα είναι δωρεάν.

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2004 - υπό τη διεύθυνση της 'Αννας Πέτροβα και κατόπιν του Γιάννη Ντοντσάκη - στοχεύοντας στη δημιουργία επαγγελματικών στελεχών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δρώμενων της ΕΛΣ και της τέχνης του χορού γενικότερα. Ο Γιώργος Μάτσκαρης ανέλαβε το 2018/19 ως υπεύθυνος σπουδών και στη συνέχεια, έως και σήμερα, ως Διευθυντής Σπουδών της Σχολής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής βασίζεται στη φιλοσοφία της κίνησης ως μέσου ενδυνάμωσης της φαντασίας και της δημιουργικότητας των σπουδαστών καθώς και στην ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών βοηθά τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις τεχνικές και καλλιτεχνικές φόρμες έκφρασης του κλασικού μπαλέτου και άλλων ειδών χορού. Η εκπαίδευση δίνει έμφαση στη γνωριμία και κατανόηση της ιστορίας του χορού και των παραστατικών τεχνών και της εξέλιξής τους μέσα στον χρόνο.

Από το 2017, που μεταφέρθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, το επίπεδο της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ έχει ανέβει θεαματικά. Σήμερα, καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί του χορού συνεργάζονται με τη Σχολή σε σταθερή και σεμιναριακή βάση. Οι απόφοιτοι της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ εντάσσονται με μεγάλη επιτυχία στο δυναμικό του Μπαλέτου της ΕΛΣ, μετά από συμμετοχή τους σε διαδικασία διεθνούς ακρόασης. Οι αριστούχοι απόφοιτοι σπουδαστές λαμβάνουν υποτροφίες εξωτερικού για μετεκπαίδευση στην τέχνη του χορού, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την εξωστρέφεια της ΕΛΣ.

Οι παραστάσεις της Σχολής προβάλλονται δωρεάν, πάντα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της ΕΛΣ και με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, στη νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την GNO TV.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ