Follow us

Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του ουίσκι The Macallan

Μια γιορτή που τα είχε όλα: από το καταπράσινο τοπίο των Σκωτσέζικων Highlands, μέχρι παράσταση του Cirque du Soleil και άφθονο ουίσκι!

MissBloom TEAM
ουισκι Courtesy of The Macallan

Slàinte Mhath! Ή, για συντομία, Slàinte (σκέτο). Αυτό λένε οι Σκωτσέζοι όταν σηκώνουν τα ποτήρια τους να πιουν -κάτι σαν το δικό μας "Στην υγειά μας” ή το διεθνές "Cheers”.

Μια φράση που η αλήθεια είναι ότι είπαμε πολλές φορές στη διάρκεια ενός ταξιδιού-αστραπή στην πατρίδα του ουίσκι και, ακόμα πιο συγκεκριμένα, στο Speyside, την ιδιαίτερη πατρίδα του πιο διάσημου από τα ουίσκι, του θρυλικού The Macallan, με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από τη δημιουργία του.

Ήταν 1924 όταν ο Alexander Reid, ένας δάσκαλος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη ζωή στην πόλη και να αγοράσει μια φάρμα για να ζήσουν τα παιδιά του μια ανέμελη παιδική ηλικία στην εξοχή. Εκεί, ο ίδιος μπορούσε επίσης να ασχοληθεί με το χόμπι του που ήταν η παραγωγή ουίσκι. Ολόκληρη η πορεία του θρυλικού The Macallan μέχρι σήμερα ξετυλίγεται με τη μορφή animation μέσα στην ειδική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί στο σπίτι του The Macallan, το αποστακτήριο που βρίσκεται εκεί από το ξεκίνημα της ιστορίας του, πριν από 200 χρόνια. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του όμως, χτίστηκαν το 2018 και το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλο από τα πολλά αποστακτήρια της περιοχής, χάρη στο μοντέρνο, σχεδόν φουτουριστικό σχεδιασμό που δημιουργεί ένα σύνθετο πολυχώρο.

Το αποστακτήριο είναι ανοιχτό για επισκέψεις και ξεναγήσεις για όποιον επιθυμεί να μάθει περισσότερα για την τέχνη της παραγωγής ουίσκι και για μια σειρά από μοναδικές εμπειρίες, όπως ψάρεμα στον ποταμό Spey, για τις οποίες μπορεί να κάνει κράτηση μέσω της ιστοσελίδας themacallan.com. Επιβεβλημένη θα χαρακτήριζα τη στάση για δείπνο στη Elchies Brasserie, όπου ο υπερταλαντούχος σεφ Pawel Sowa μαγειρεύει πιάτα που μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης από τοπικά υλικά (πολλά από αυτά καλλιεργούνται στις εγκαταστάσεις του TheMacallan), περιμένoντας υπομονετικά την επιτροπή των Michellin να τον επισκεφτεί σε αυτό το απομακρυσμένο χωριό των Σκωτσέζικων Highlands για να του απονείμει το αστέρι που όλοι συμφωνούν ότι αξίζει!

Οι εργαζόμενοι, κυρίως ντόπιοι, που σε ξεναγούν στο χώρο, εξηγούν πώς οι ασυνήθιστα κοντοί και μικροί άμβυκες μέσα στους οποίους γίνεται η απόσταξη του ουίσκι (μάλιστα, είναι από τους μικρότερους στο Speyside), επηρεάζουν το τελικό προϊόν και επιδεικνύουν με θαυμασμό την κληρονομιά των 200 χρόνων του. Και, φυσικά, κάθε τόσο σου δίνουν να δοκιμάσεις κάποια από τις ειδικές εκδόσεις του The Macallan. Slàinte!

Όλοι τους μιλούν με περηφάνια και συγκίνηση, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ουίσκι στην τοπική οικονομία (οι κάτοικοι σχεδόν ολόκληρης της περιοχής εργάζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαδικασία παραγωγής ουίσκι) αλλά και στη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr