Ισραήλ και Ιράν είναι σε σύγκρουση εδώ και πολλά χρόνια αλλά το τελευταίο διάστημα η σύγκρουση δεν είναι "ψυχρή". Το Ισραήλ προσπαθεί να αφανίσει την Χεζμπολάχ (που στην ουσία είναι παράρτημα των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο) και προφανώς η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ γενικά -και όχι συγκεκριμένων στόχων- είναι η απάντηση. Αλλά ας δούμε μερικά πράγματα που αξίζει να ξέρουμε για το Ιράν.
Ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν
Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν αποτελούν αντικείμενο σημαντικής ανησυχίας εδώ και πολλά χρόνια. Τα πολιτικά και δικαστικά συστήματα της χώρας, που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη θεοκρατική διακυβέρνηση, περιορίζουν ένα ευρύ φάσμα ελευθεριών, ιδίως όσον αφορά τον λόγο, τις συναθροίσεις και τον Τύπο.
Υπό την Ισλαμική Δημοκρατία, έχουν καταγραφεί εκτενώς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες πλήττουν διάφορα τμήματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αντιφρονούντων, των μειονοτήτων και των γυναικών.
Ατομικά και πολιτικά δικαιώματα
Η ελευθερία της έκφρασης ελέγχεται αυστηρά, με την κυβέρνηση να λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο και την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Πολλοί ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πολίτες αντιμετωπίζουν τη σύλληψη ή τη φυλάκιση επειδή μιλούν κατά της κυβέρνησης ή των πολιτικών της.
Οι αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, ιδίως των πολιτικών αντιπάλων, είναι συχνές και οι πολιτικοί κρατούμενοι αναφέρουν συχνά ότι υποβάλλονται σε βασανιστήρια ή κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.
Η χρήση της θανατικής ποινής από την ιρανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων εκτελέσεων, παραμένει από τις υψηλότερες στον κόσμο. Εγκλήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών ή ακόμη και η πολιτική διαφωνία μπορούν να οδηγήσουν στη θανατική ποινή.
Η ελευθερία του συνέρχεσθαι είναι ομοίως περιορισμένη. Οι διαμαρτυρίες, ιδίως εκείνες που επικρίνουν το καθεστώς, συχνά αντιμετωπίζονται με βία, με τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν υπερβολική βία για να διαλύσουν τα πλήθη.
Στις διαδηλώσεις του 2019-2020, που προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, η ιρανική κυβέρνηση απάντησε με μαζικές συλλήψεις και θανατηφόρα βία, σκοτώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες διαδηλωτές.
Δικαιώματα των μειονοτήτων
Οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, των Βελούχων, των Μπαχάι και άλλων, αντιμετωπίζουν συστηματικές διακρίσεις. Η κοινότητα των Μπαχάι, ειδικότερα, υφίσταται σοβαρές διώξεις, καθώς δεν έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Οι σουνίτες μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν επίσης διακρίσεις και συχνά αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας υπό την κυριαρχία της σιιτικής πλειοψηφίας του Ιράν.
Θέση της γυναίκας στην ιρανική κοινωνία
Η θέση των γυναικών στο Ιράν είναι τόσο πολύπλοκη όσο και γεμάτη προκλήσεις. Οι γυναίκες στο Ιράν έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην εκπαίδευση και το εργατικό δυναμικό, αλλά τα δικαιώματά τους περιορίζονται σημαντικά από νομικούς και κοινωνικούς κανόνες που έχουν τις ρίζες τους σε συντηρητικές ερμηνείες του ισλαμικού νόμου.
Νομικά δικαιώματα και διακρίσεις
Η ιρανική νομοθεσία επιβάλλει αυστηρές διακρίσεις λόγω φύλου σε διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού δικαίου, της απασχόλησης και της προσωπικής ελευθερίας.
Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr