Πώς νιώθουν τα παιδιά όταν πρέπει να βρεθούν σε μια δικαστική αίθουσα και να ερωτηθούν για τους γονείς τους στα πλαίσια της εκδίκασης της επιμέλειας τους;
Με αφορμή την υπόθεση επιμέλειας των δύο παιδιών της Σίσσυ Χρηστίδου και του Θοδωρή Μαραντίνη, ρωτήσαμε την ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Αντύπα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει σε ένα παιδί αυτή η διαδικασία, για το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το προετοιμάσουμε και για το αν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστεί το παιδί από τις διαφωνίες των γονιών.
1.Αρχικά, θα ήθελα να πούμε δυο λόγια για το πώς προετοιμάζουμε τα παιδιά για να βρεθούν σε μια δικαστική αίθουσα όταν υπάρχει η ανάγκη να καταθέσουν για να οριστεί το πλαίσιο κηδεμονίας ανάμεσα σε δυο γονείς.
Τα παιδιά συνήθως δεν παρευρίσκονται σε μια δικαστική αίθουσα, αλλά σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ή κάποιον χώρο που θα υποδείξει ο δικαστής, ώστε να μην αγχωθούν, ή φοβηθούν παραπάνω. Συνήθως ο δικαστής θα δει το παιδί μόνος και όχι υπό την παρουσία γονέων ή δικηγόρων, αυτό βέβαια εξαρτάται και από την ηλικία του παιδιού. Ο σκοπός είναι να μην επιβαρυνθεί ψυχολογικά το παιδί κατά την διαδικασία της ακρόασης, και η εμπειρία του να είναι όσο πιο ανώδυνη γίνεται. Προετοιμάζουμε λοιπόν το παιδί για την διαδικασία αυτήν περιγράφοντας του πως θα είναι και τι θα γίνει. Ο σκοπός αυτής της ακρόασης, είναι να εκφράσει το παιδί την πραγματική του επιθυμία και όχι την επιθυμία του γονιού.
Διαβάστε περισσότερα στο themamagers.gr